Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti, archief
zondag 3 april 2016 om 16:42

Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen

Wereldkampioen Peter Sagan heeft de honderdste Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Slowaak van Tinkoff was in de finale veruit de sterkste en ontdeed zich op de laatste klim van Sep Vanmarcke, waarna hij solo over de meet kwam in Oudenaarde. Fabian Cancellara eindigde in zijn laatste Ronde als tweede. Vanmarcke werd derde en bezorgde LottoNL-Jumbo daarmee een podiumplaats.

Vlucht laat op zich wachten
Een rap eerste uur (aan 46 kilometer per uur) met tegenwind zorgde nog niet voor een geslaagde ontsnapping. Vooral de ProContinentale ploegen probeerden mee te springen, maar telkens werden zij weer opgeslokt. Het tempo lag zeer hoog en het peloton werd op een lint getrokken. Pas na 75 kilometer geraakten zes mannen weg. Wesley Kreder zat mee namens Roompot Oranje Peloton, Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Federico Zurlo (Lampre-Merida), Imanol Erviti (Movistar) en Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18) kregen de vrijgeleide.

Dubbel pech Vanmarcke, Démare valt weg
Wanty-Groupe Gobert, dat voorafgaand aan de koers een indrukwekkend eerbetoon gaf aan Antoine Demoitié, had de slag gemist. Kenny Dehaes ging nog in de achtervolging, maar zwom tussen beide groepen in. De vluchters kregen al snel vier minuten, Dehaes bleef steken op twee minuten en zag in dat zijn missie geen kans van slagen had. Bij een valpartij op 143 kilometer van de meet waren onder anderen Sep Vanmarcke, Geraint Thomas en Arnaud Démare betrokken. Laatgenoemde kwam gehavend uit de crash en stapte uit koers. Niet veel later kuste Vanmarcke opnieuw de grond, waardoor hij met behulp van zijn ploegmaats terug moest keren.

Nervositeit voert de boventoon
Tiesj Benoot kwam tien kilometer verderop in het gedrang ook zwaar ten val. Hem was hetzelfde lot beschoren als Démare: abandon. Etixx-Quick-Step nam het heft in handen in het nerveuze peloton. Op het Molenberg trok Tony Martin het spel op de wagen, waarmee hij het peloton in stukken deed breken. De verschillen bleven te overzien. Nervositeit zorgde voor een nieuwe valpartij, waarbij de halve BMC-ploeg crashte. Eén van de topfavorieten, Greg Van Avermaet, moest opgeven. Erviti, Houle en Van Hoecke bleven het langst over op kop. André Greipel, Nils Politt, Dimitry Gruzev en Dimitri Claeys kwamen over vanuit het peloton, dat even op adem kwam en de zeven leiders ruimte gaf.

Finale opent op de Koppenberg, Van Baarle anticipeert
Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont koos Stijn Vandenbergh de aanval met Dylan van Baarle in zijn kielzog. De favorieten meldden zich vervolgens aan de frontlinie, wat betekende dat de finale geopend was. Dat was nodig, want de Paterberg volgde direct, al bleef het daar stil. De Koppenberg was de plek voor Lars Boom om de benen te testen, hierdoor volgde een schifting in het peloton. Ruim twintig man zaten bijeen, maar er was nauwelijks samenwerking. Vandenbergh en Van Baarle vonden ondertussen de aansluiting bij de overblijvers van de kopgroep.

Kwiat en Sagan op E3-herhaling, Vanmarcke volgt
Alle grote namen hielden elkaar goed in de gaten te houden na de Taaienberg. Pechvogel was Boom, die precies op dat moment lek reed en de slag miste. Kwiatkowski en Sagan hoopten toen op en E3-scenario, Vanmarcke maakte de jump waar de rest bleef twijfelen en Boom kon terugkomen. Van Baarle hield sterk stand op kop. Het achtervolgende trio sloot op 23 kilometer van de streep aan bij de kopgroep, de groep-Cancellara volgde op veertig seconden. Vier ploegen leidden de achtervolging en brachten de groep tot op 25 tellen aan de voet van de laatste keer Oude Kwaremont.

03-04-2016 Tour Des Flandres; 2016, Tinkoff; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Sagan, Peter; Vanmarcke, Sep; Old Kwaremont;

Sagan weet zich te ontdoen van Vanmarcke – foto: Sirotti

Ultieme slotfase
Sagan nam de kop vooraan, enkel Vanmarcke kon het wiel van de wereldkampioen houden. Vanuit de achtergrond kwam Cancellara aangedenderd, binnen no time reed hij op de derde plek. Terpstra vond nog de aansluiting bij Cancellara. Op de laatste helling van de dag (de Paterberg) sloeg Sagan zijn slag. Vanmarcke parkeerde en kreeg op de top bijval van Cancellara, die Terpstra geloosd had. De wereldkampioen gooide zich als een steen naar beneden en greep twintig seconden.

Het Belgisch-Zwitserse achtervolgingsduo kwam tot op tien tellen, maar zagen na de boog van de vijf kilometer het witte stipje met regenboogkleuren kleiner en kleiner worden. Pas na de finish in Oudenaarde zagen zij Sagan terug. De welbekende wheelie volgde na de streep.

Twee Nederlanders in top tien
In het achtervolgende groepje sprintte Dylan van Baarle naar een knappe zesde plaats. Niki Terpstra was de tweede landgenoot in de top tien, hij eindigde als tiende. Andere opvallende namen zijn vroege vluchters Imanol Erviti op plek zeven en Dimitri Claeys op de negende stek.

Het is de tweede zege van vandaag voor de wereldkampioen. Eerder op de dag wist Lizzie Armitstead namelijk al de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen te winnen.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
3 april 2016 16:59
Claeys 9de achter Stybar en voor Terpstra. Goed gedaan man, Demoitié zou trots zijn!
3 april 2016 16:59
De editie van 2014 was ook om te smullen. Maar deze was nog mooier omdat je enkele renners had (Erviti, Claeys) die zo sterk waren dat je nog een extra dimensie kreeg (hopen dat die mannen nog een top-10 zouden rijden, vooral Erviti).
3 april 2016 16:59
wat een schitterende koers. mooie winnaar. leuk van Van Baarle. nou maar hopen dat vaughters weer niet allerlei dingen gaat roepen...
3 april 2016 16:59
Waarom kan zo'n koers geen tien uur langer duren? Geweldig! Wat een pracht van een winnaar, op de macht wegrijden op de plaats waar het moete, met twee giganten die er VOL achter aan gaan, maar hen toch voorblijft. Getverderme wat mooi!
3 april 2016 16:59
Vorig voorjaar had ik al genoten tot aan de Amstel maar nu is echt nog elke klassieker beter op Gent-Wevelgem na.. Maar deze editie van Gent-Wevelgem was zelfs mooi maar de vorige is niet te overtreffen natuurlijk.

En dan rijdt Sagan op kop op de Kwaremont en dan lijkt het alsof er geen straf tempo in zit. Maar dan past Greipel, en de volgende en dan Kwiatkowski... op het eind ook nog bijna Vanmarcke. Die Sagan heeft de mooiste stijl, die lijkt nooit moe.
3 april 2016 17:00
Erviti...
3 april 2016 17:00
Van Baarle zeer goed. Boom ook maar pech heeft hem een topklassering gekost. Terpstra was goed op Kwaremont maar Pater was er teveel aan....
Volgende week Roubaix. Verwacht wel e.e.a. van bovengenoemde renners
3 april 2016 17:02
Kristoff toch "gewoon" 4e. Vorig jaar was hij in topvorm,maar nu uiteindelijk toch gewoon goed.
3 april 2016 17:02
In Roubaix gaan we toch nog een andere Boonen, Terpstra en Boom zien. Heb er nu al zin in!
3 april 2016 17:04
Even de mannen waar ik vandaag van heb genoten op een rijtje:
Sagan: Op het juiste moment gewacht en op het juiste moment toegeslagen, de hele finale gedomineerd.
Vanmarcke: Heel sterk naar Kwiat en Sagan toegereden en écht laten zien in wat een sterke vorm hij op dit moment verkeerd.
Cancellara: Waardig afscheid, geen seconde verzaakt in z'n poging Sagan bij te halen.
Erviti: Heel sterk dat 'ie zo lang voorin weet te blijven vanuit de aanval, heel erg underrated.
Van Baarle: Wat een sterk nummer, zonde van de lekker band maar heel sterk teruggekomen.
Claeys: Fantastisch lang vooruit gebleven, voor Antoine.
Weening: Her en der lekker een speldenprikje uitgedeeld, in z'n eerste Ronde nota bene ;)
Eervolle nominatie voor Kwiatkowski en Boonen, toch alles gegeven om mee te blijven maar zonder succes, 2 renners met karakter.
3 april 2016 17:04
Mooie winnaar die de wedstrijd in de finale in handen nam en kleurde in regenboogkleuren.
Maar nog steeds jammer dat de finale verworden is tot een circuit....
3 april 2016 17:09
Geweldige finale, dat gezeur over de muur er niet meer is. Jammer, maar ik heb het idee dat we daarvoor wel meer koerst hebben teruggekregen.

Daarnaast geweldige wedstrijd, Boom, Terpstra en van Baarle goed. Maar komen gewoon te kort voor net de top. Hopen op een natte Parijs Roubaix volgende week! Dan hebben we een goede kans met Boom!
3 april 2016 17:09
Wat is die nieuwe UCI World Tour team ranking?
3 april 2016 17:22
wat een kreur
3 april 2016 17:22
Jammer dat een procontinentaal team geen WT-punten kan nemen, anders stond Wanty op basis van alleen deze koers al voor Giant in de teamranking.
3 april 2016 17:22
Lol @interview met Lefevere. Lekker gepikeerd.
3 april 2016 17:23
Wtf Lefevere, zijn best normale vragen hoor...
3 april 2016 17:23
Zit natuurlijk nog een beetje na te trillen van deze prachtige koers, en dus nu al zin in volgende week! Weersvoorspelling voor aankomende zondag: regen, 5 tot 14 graden!
3 april 2016 17:29
Schonk Vanmarcke Cancellara nou plek 2?
3 april 2016 17:30
@ll +1000 Heerlijke koers, eerlijk parcours
3 april 2016 17:32
@lol1ishier, ja daar leek het wel op, als je naar dat handgebaar van Cancellara keek al helemaal.
3 april 2016 17:46
mooie geste van sep
3 april 2016 17:50
Vergeet het muurtje, dit is zoals De Ronde moet zijn !
Mooie koers gezien met een geweldige overwinning voor Peter Sagan.
Met 2 en 3 kan ik zeker leven.
3 april 2016 17:52
Vanmarcke heeft supergoed gereden maar in de achtervolging met Cancellara aan het eind was het Fabian die het werk deed. zodra Sep op kop ging, liep Sagan weer een paar seconden uit. Vind het ook niet meer dan terecht dat Cancellara tweede plaats gegund werd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.