Peter Sagan sprint met twee vingers in de neus naar ritzege
foto: Sirotti
woensdag 14 juni 2017 om 16:54

Peter Sagan sprint met twee vingers in de neus naar ritzege

De langste etappe van de Ronde van Zwitserland is gewonnen door wereldkampioen Peter Sagan. De Slowaak van BORA-hansgrohe was na 222 kilometer verreweg de beste in Cevio. Hij versloeg de rest met meerdere fietslengtes voorsprong. Michael Albasini werd tweede, voor Matteo Trentin.

Asselman in de kopgroep
Pas na een extreem snel eerste uur ontstond de kopgroep van de dag. Net als alle voorgaande etappes in lijn had Roompot-Nederlandse Loterij een mannetje mee in de vlucht, dit keer was het Jesper Asselman. Hij kreeg Ben King, Aman Kamychev, Lars Petter Nordhaug, Sam Bewley en Jelle Wallays met zich mee. Zij gingen met een voorsprong over de zware klim van de Simplonstrasse.

King en Asselman houden het langst stand
De voorsprong van de leiders bedroeg op het hoogtepunt zes minuten. Omdat de klim halverwege de rit lag, konden de sprinters daarna weer terugkeren in het peloton. Daar voerden de sprintersploegen dan ook de boventoon. King en Asselman gaven zich niet zomaar gewonnen en hielden het peloton in de finale lange tijd op een halve minuut. Zij werden pas op zes kilometer van de meet ingerekend.

Sagan met overmacht
Quick-Step Floors ging op kop de laatste kilometer in. Nikias Arndt probeerde de sprinters te verrassen met een late aanval, maar Peter Sagan was attent en sprong op het wiel van de Duitser. De wereldkampioen katapulteerde zich vervolgens op en over Arndt en boekte zo zijn veertiende ritoverwinning in deze rittenkoers.

Damiano Caruso behoudt zijn gele leiderstrui. Steven Kruijswijk blijft tweede in het klassement.

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
14 juni 2017 18:22
Mijn analyse is simpel. Lampaert en Gilbert trokken prima aan voor Trentin en 500 à 600 meter was misschien ietsje ver voor Stybar om Trentin naar de overwinning te loodsen. Sunweb heeft de sprint om een hele domme behandeld zoals het bij de nieuwelingen aan toe gaat. Sorry voor de renners van Sunweb maar ik heb er geen andere verklaring voor. Degenkolb en Matthews hadden niet de benen niet om iemand die wegschoot te volgen. Arndt schoot weg met de gedachte dat Matthews ging volgen maar Sagan was de slimste om te volgen en het resultaat was bekend. Sterke sprint van Albasini naar 2de plaats en ook niet zo verwonderlijk met een col halfverwege de etappe. Voila, analyse gemaakt ;)
14 juni 2017 18:23
@rebellin
Ook de erven Verbruggen lazen vandaag mee, maar dit uiteraard geheel en al terzijde.
14 juni 2017 18:23
Wat een raar gebaar van Sagan. Is dat om zijn collega's te denigreren?
14 juni 2017 18:27
Ik denk dat het gebaar van Sagan een mislukte dab is. Of heeft iemand een betere verklaring?
14 juni 2017 18:29
@Schollekop: Sagan denigreert geen collega of collega's met een overwinningsgebaar. Die zit zo niet in mekaar. Zo is onze wereldkampioen nu eenmaal en dat siert onze Peter als renner. Ik heb er persoonlijk geen probleem met het gebaar dat hij vandaag doet. Het is eens iets anders en ik vindt het prima. We mogen blij zijn met zo'n renner als Sagan want in de volgende 10 à 15 jaar gaan we geen zo'n gozer meer tegenkomen in de koers.
14 juni 2017 18:30
@schollekop
Sagan dobberde de hele dag lekker mee in het peloton, achter de dobber/spartelvlucht, en voelde zich aan de finish als een vis is het water, terwijl de anderen lagen te spartelen als vissen op het droge. Dat, of hij was een mutant-killer-octopus die even zijn 14 TdS-tentakels wilde demonstreren.
14 juni 2017 18:31
Excuus, maar hoe kan dat er zo veel grote namen uitstappen (niet uitrijden), en er niks over te lezen valt in het verslag?!

Ik zit met vraagtekens waarom Lopez niet gefinisht is, als dit door een val is, is het wel zéér dramatisch!
14 juni 2017 18:35
@LyndaLid: Lopez is inderdaad gevallen en ik heb wel een vermoeden waarom dat bepaalde grote namen willen stoppen halfverwege de ronde. Je hebt altijd een paar mannen tussen die dit als training zien en de laatste procentjes willen toevoegen aan de conditie op minder dan 3 weken van de Tour.
14 juni 2017 18:38
Volgens mij imiteert Sagan vrij duidelijk een stierenvechter met zijn zegegebaar
Dat terzijde, zeer sterke overwinning, Arndt beter dan zn kopman vandaag
Leuk om Boom goed bezig te zien deze ronde!
14 juni 2017 18:40
@BartBrouwer: Ik vondt het vooral een domme actie van Boom om op 15 km van de arrivée te aanvallen met de wetenschap dat het op een sprint gaat aankomen. Bij ons in Vlaanderen zeggen wij daar iets anders tegen. Namelijk dom gereden van Boom.
14 juni 2017 18:51
Sagan wordt dirigent na zijn loopbaan en Boom niet geschoten is altijd mis, ging een Gilbert niet op 50 km?
Goed geprobeerd Lars, de aanhouder wint.
14 juni 2017 18:56
@fraine gal

Boom ging voor die bonificatie seconde om Kruijswijk te helpen, maar Caruso heeft hem gepakt die seconde.
14 juni 2017 19:03
Die Matthews zal wel een paar woordjes te horen krijgen vanavond... Twee dagen geleden werkte het heel goed achter Arndt, en nu volgt ie m niet, wat hem zeker een hogere klassering kost. Foei!
14 juni 2017 20:03
@UrbanSteel: Maar het is niet zo en Boom is al een iets aantal jaren een grote overschatte renner geworden waar er niks meer uitkomt. Ook dat is waarheid van een renner.
14 juni 2017 20:12
Machtige sprint, en inderdaad dom van Bling om zijn ploeggenoot niet te volgen. Blijft leuk als Sagan wint, al is het alleen al omdat we dan eens geen standaard nietszeggende flash krijgen na de koers. Vind dit soort ''juichen'' persoonlijk juist leuk, weer eens wat anders dan gewoon de handen in de lucht of het wijzen op jezelf/sponsor. Verder een saaie koers vandaag. Boom wou even laten zien dat hij nog steeds koerst? Rare actie.

@Schollekop, bijna beledigend om dat te denken van Sagan. Als je zoiets van een Cavendish had gedacht dan kon ik het wel begrijpen, maar Peter heeft nog nooit denigrerend gedaan richting zijn collega's. Altijd sportief, zowel tijdens als na de koers.
14 juni 2017 20:28
@fg
Juist jij zou moeten weten wat hem scheelt, ooit met hem gepraat?
14 juni 2017 20:42
Lyndalid, Lopez is afgevoerd richting ziekenhuis
14 juni 2017 21:12
@Chefspijker
Aha, dus echt een kandidaat voor de tijdrit was het al niet, nu sowieso niet meer.
14 juni 2017 21:14
@Poeksel
Wel een heel erg mislukte dab dan, dit is eerder een Hawaii dansje.
14 juni 2017 21:16
@fraine gal

Quote:
Maar het is niet zo en Boom is al een iets aantal jaren een grote overschatte renner geworden waar er niks meer uitkomt. Ook dat is waarheid van een renner.


Klopt helemaal.
14 juni 2017 22:23
Een demonstratie van de eeuwige 2de
14 juni 2017 22:27
@schipperaar: Eens goedendag gezegd maar ook niet meer dan dat hoor. Het is één van de meest overschatte renners in een peloton en dat is nog zacht uitgedrukt.
14 juni 2017 22:33
Ja, dan moet je er ook maar niet meer dan een 'goedendag' aan vuil maken.
14 juni 2017 22:37
@xistnc: Er zitten renners in het peloton die vriendelijker zijn dan Boom hoor.
15 juni 2017 00:35
Sagan koning... Wat een wielrenner is het toch.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.