Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde
foto: Sirotti (archief)
zondag 8 april 2018 om 17:15

Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Peter Sagan heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen kwam als eerste aan op de wielerpiste van Roubaix nadat hij op 55 kilometer van het einde ten aanval was getrokken. Hij klopte zijn Zwitserse medevluchter Silvan Dillier in een sprint-a-deux. Niki Terpstra finishte een kleine minuut later als derde.

Negen vluchters
Na de start in Compiègne ontstond tijdens de aanloop naar de eerste kasseistroken de vlucht van de dag. Tijdens een razendsnelle opening werden er maar liefst vijftig kilometers afgelegd. De vluchtersgroep ontstond in verschillende fases. Het waren aanvankelijk de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic) die als eerste op avontuur gingen. Zij kregen gezelschap van Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Sven Erik Bystrøm (UAE-Emirates) en Marc Soler (Movistar). Ook Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Geoffrey Soupe (Cofidis) en Jay Robert Thomson (Dimension Data) wisten zich bij de koplopers te voegen, waarna de vlucht van negen renners het eerste gedeelte van de wedstrijd zou kleuren. De vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

Hartstilstand Goolaerts
De wedstrijd werd ontsierd door de nodige incidenten. Al op de eerste kasseistrook was er een grote valpartij, die onder meer Geraint Thomas dwong om de strijd te staken. Tijdens de tweede strook werd de koers opgeschrikt door een nare val van Michael Goolaerts. De renner van Vérandas Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Later in de wedstrijd gingen Matteo Trentin en Sebastian Langeveld op de kasseistrook van Haveluy tegen de grond. Beide schaduwfavorieten moesten hierdoor de wedstrijd verlaten.

Gilbert en Stybar roeren zich
In het Bos van Wallers viel de kopgroep – die nog een voorsprong van twee minuten had – uiteen. Vooraan bleven er vijf renners over. In het peloton zorgde een versnelling van Mike Teunissen (Sunweb) ervoor dat hij samen met Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) wat afstand nam van het peloton. De twee wisten werden – samen met enkele renners uit de vroegere kopgroep – even later alweer ingerekend door het peloton. Zdeněk Štybar was de volgende Quick-Step-renner die op jacht ging naar de vijf leiders. Onderweg raapte hij Soler op, die hij net voor de strook van Beuvry-la-Forêt achter zich liet. Ook Robeet werd door Štybar bijgehaald, maar bij Orchies werden de twee ingerekend door de achtervolgers.

Sagan gooit knuppel in hoenderhok
Met nog 55 kilometer te gaan plaatste Greg Van Avermaet een versnelling. De kopman van BMC kwam niet weg, waarna Peter Sagan op kousenvoeten vertrok. Jasper Stuyven en Wout van Aert gingen in de tegenaanval. Sagan wist zich op de strook van Bersée bij de drie overgebleven leiders te voegen.

Op de beruchte vijfsterrenstrook bepaalde Sagan het tempo in de kopgroep. Stuyven en Van Aert – die inmiddels gezelschap hadden gekregen van een teruggevallen Bystrøm – werden met nog 42 kilometer te gaan opgeslokt door de achtervolgers. Terpstra kwam in de groep van zes achtervolgers geïsoleerd te zitten. Sagan wist ondertussen goed samen te werken met Wallays en Dillier, waardoor de voorsprong van de koplopers uitliep tot een minuut. Op 25 kilometer van het einde moest Wallays vooraan afhaken, maar de koplopers slaagden erin om hun voorsprong uit te breiden.

Sprint-a-deux op de piste
Op Carrefour de l’Arbre lukte het Dillier om het wiel van Sagan te houden. Terpstra bepaalde het tempo in de groep der achtervolgers, die een halve minuut dichterbij wist te komen.

Sagan en Dillier wisten voorop te blijven en samen mogen sprinten om de overwinning. De Zwitser draaide als eerste de wielerbaan op. De twee besloten om lang te wachten om de sprint aan te gaan, maar toen het zover was bleek Sagan over het sterkste eindschot te beschikken. Na een zege in de Ronde van Vlaanderen in 2016 voegt de 28-jarige Slowaak daarmee een tweede monument aan zijn erelijst toe. Hij is de eerste wereldkampioen sinds Bernard Hinault (1981) die Parijs-Roubaix op zijn naam weet te schrijven.

Niki Terpstra was in de slotfase uit de groep der favorieten ontsnapt en zou een kleine minuut later als derde finishen. Hij was de enige Nederlander in de top tien. Mike Teunissen finishte op een elfde plaats.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
8 april 2018 17:29
VRESELIJKE sleper die Sagan!

Hahaha wat een onvoorstelbaar mooie vinger, ergens in het midden van de hand, naar die slappe kritiek opeens de afgelopen week. Niet zo zeer naar Boonen, maar ook naar die negatieve zanikerdjes hier op wielerflits. Prachtig!!

Edit: oh, maar ik zie het al... sommige mensen zoeken ook hier iets negatiefs in, hij zou geluk gehad hebben! Haha, agh ja, sommige mensen...
8 april 2018 17:30
Prachtige zege van Sagan, niets op af te dingen. Jammer voor Wout Van Aert dat hij door pech zijn kansen niet had kunnen verdedigen, hij had misschien wel top 5 kunnen rijden. Ook dit is Roubaix.
8 april 2018 17:30
Fantastische winnaar. Dillier de echte hoofdrolspeler. Had misschien iets meer in Sagan zijn wiel moeten blijven zitten maar voor AGR is podium gewoon belangrijk en voelt voor Dillier als overwinning na zijn gebroken pink in Strade.
8 april 2018 17:30
Mooie overwinning van Sagan, sterk gereden, met Terpstra en Dillier echt de drie sterksten op het podium. Maar wat een slepers die Van Avermaet, Vanmarcke en Stuyven! De enige die wilde rijden in de achtervolging was uiteindelijk Terpstra. De andere drie moeten zich diep, diep gaan schamen.
8 april 2018 17:31
Stablinksy, dat is waar. Maar zijn opinie zal door velen zijn gedeeld of zijn overgenomen. But fair enough.
8 april 2018 17:33
Wel een beetje cadeau gedaan door de anderen. Ze hadden er meer aan kunnen doen. Toch een beetje een lamme wedstrijd. Wel zeer sterk gereden door Dillier!
8 april 2018 17:33
Spruch, ook Wout van Aert heeft veel werk gedaan in de achtervolging tot hij pech kreeg.
8 april 2018 17:35
Erg lekker voor Sagan. Ik dacht dat het te vroeg was maar sterk nummertje.
Didlier krijger van de dag, wat een koers heeft hij gereden.
Maar wtf deden de achtervolgers. Dat gaat helemaal nergens meer over, die hadden gelijk moeten gaan rijden
8 april 2018 17:35
Ze hebben Sagan wel makkelijk laten weg rijden. Was niet een splijtende demarrage ofzo, maar die Belgen zijn vaak te beroerd om die gaatjes dicht te rijden. Wel knap afgemaakt van Sagan!
8 april 2018 17:36
Die van aert is wel echt een fenomeen in dit werk aan het worden hoor. Eerste jaar dat hij meedoet en gaat mee met de sterksten. Schrijf hem maar op voor de toekomst! Enorm benieuwd welke ploeg hij gaat kiezen om zijn dromen mee te verwezenlijken
8 april 2018 17:36
@Lennimator over kaas gegeten....
8 april 2018 17:37
Verdiend podium. Sagan, sterk en slim. Dillier de koers van zijn leven en Terpstra was super sterk maar de koers is nou eens keer niet in het voordeel van de wolfpack gelopen. Wel een erg taktische koers geweest, allemaal kijken naar en wachten op QS. Dit scenario zat er in na de dominantie van QS en met veel meer natuurlijke selectie in deze koers dan de vorigen komt een sterke beer als Sagan ook meteen beter tot zijn recht. Liep eigenlijk precies zoals ik had verwacht. Na het sleepverhaal van Boonen zei ik al dat die Sagan ze allemaal gaat wegrijden vandaag.

Helaas geen liedje van Terpstra. Maar WF heb ik nu eindelijk eens een boek gewonnen :-)
8 april 2018 17:37
Verdiende winnaar vandaag. Sterk ZELF gereden. Mooie 2e plek voor dillier. Goed meegegaan voor plek 1 of 2. Ik had hetzelfde gedaan en vol meegereden.
8 april 2018 17:38
Wat een afgunst richting Dillier. Zijn beste prestatie ooit in een klassieker. Ik zie zijn kopman niet in de top10 staan, dus als Dillier te vroeg was gaan linkeballen had AG2R waarschijnlijk helemaal niks gehad.
Nu maakt hij tot de laatste seconde kans op een monument. Dat kunnen er een hoop met een grotere naam niet zeggen.
Is dat misschien de achterliggende gedachte van dit (Vlaamse) disrespect?Jongen rijdt bijna 200km voorop. Ongelofelijk wat een commentaar op iemand die zoiets laat zien.
Geef mij maar de RVV.
8 april 2018 17:41
De overwinning is Sagan van harte gegund.

Maar wat een enorme anticlimax van de andere favo's. Vanmarcke heeft eindelijk de betekenis van "sparen" achterhaald maar heeft geen idee van het wanneer, het intellect van een rookworst met je fluorkleurige sokken.

Winnaar van de RvV moet de achtervolging leiden en ziet zich beloond met een mooie derde stek, de beste wint niet altijd.

Het grootste verdriet is echter t.a.v de gebeurtenissen rond Goolaerts, echt verschrikkelijk!
8 april 2018 17:43
@HF
Wat voor vreselijke commentaar krijgt Dillier dan? Valt reuzemee. Jij wil dit denk ik eerder liever zien om een sneer uit te kunnen delen aan het in jouw ogen (Vlaamse) disrespect..
8 april 2018 17:43
Gewoon een heerlijke koers. Mooie winnaar, een nog mooiere nummer twee.
8 april 2018 17:44
@Max1
Klopt, Van Aert reed wel. Die wilde ook proberen om op het podium te komen.
8 april 2018 17:45
Quote:
LyndaLid - 8 april 2018 om 17:29 - Bewerkt op 08 april 2018 om 16:31
VRESELIJKE sleper die Sagan!

Hahaha wat een onvoorstelbaar mooie vinger, ergens in het midden van de hand, naar die slappe kritiek opeens de afgelopen week. Niet zo zeer naar Boonen, maar ook naar die negatieve zanikerdjes hier op wielerflits. Prachtig!!

Hier spreekt echt weinig verstand uit. De kritiek was dat Sagan niet moest zeiken op anderen, als hij zelf niets deed in een groepje. Vandaag heeft Sagan ook niet laten zien dat hij in een achtervolgende groep wel zou overpakken. Ja hij heeft bij de vroege vluchters overgenomen. Nogal logisch.
8 april 2018 17:45
Mooie verdiende zege van Sagan. De rest was niet sterk genoeg om hem terug te halen. Wederom een prima prestatie van Terpstra, die op het beslissende moment te ver zat of niet mee kon.
8 april 2018 17:46
Groot respect voor Dillier. Volgens mij was hij niet geheel kansloos als hij zich met nog twee kilometer te gaan in het wiel had gezet.
8 april 2018 17:47
SAgan was echt wel blijven rijden met Dillier aan het wiel...
8 april 2018 17:49
Prachtige overwinning van Sagan! Meteen Boonen de mond gesnoerd. Die horen we verlopig niet meer. Diller ook erg sterk gereden na zo'n lange vlucht.
8 april 2018 17:52
Matte editie. Geen strijd tussen de favorieten, Sagan geweldig gediend door Dillier die graag 2e werd. Hij nam de juiste beslissingen en is de verdiende winnaar maar spetterend of overklassend zoals Terpstra verleden week was het allemaal niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.