Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde
foto: Sirotti (archief)
zondag 8 april 2018 om 17:15

Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Peter Sagan heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen kwam als eerste aan op de wielerpiste van Roubaix nadat hij op 55 kilometer van het einde ten aanval was getrokken. Hij klopte zijn Zwitserse medevluchter Silvan Dillier in een sprint-a-deux. Niki Terpstra finishte een kleine minuut later als derde.

Negen vluchters
Na de start in Compiègne ontstond tijdens de aanloop naar de eerste kasseistroken de vlucht van de dag. Tijdens een razendsnelle opening werden er maar liefst vijftig kilometers afgelegd. De vluchtersgroep ontstond in verschillende fases. Het waren aanvankelijk de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic) die als eerste op avontuur gingen. Zij kregen gezelschap van Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Sven Erik Bystrøm (UAE-Emirates) en Marc Soler (Movistar). Ook Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Geoffrey Soupe (Cofidis) en Jay Robert Thomson (Dimension Data) wisten zich bij de koplopers te voegen, waarna de vlucht van negen renners het eerste gedeelte van de wedstrijd zou kleuren. De vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

Hartstilstand Goolaerts
De wedstrijd werd ontsierd door de nodige incidenten. Al op de eerste kasseistrook was er een grote valpartij, die onder meer Geraint Thomas dwong om de strijd te staken. Tijdens de tweede strook werd de koers opgeschrikt door een nare val van Michael Goolaerts. De renner van Vérandas Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Later in de wedstrijd gingen Matteo Trentin en Sebastian Langeveld op de kasseistrook van Haveluy tegen de grond. Beide schaduwfavorieten moesten hierdoor de wedstrijd verlaten.

Gilbert en Stybar roeren zich
In het Bos van Wallers viel de kopgroep – die nog een voorsprong van twee minuten had – uiteen. Vooraan bleven er vijf renners over. In het peloton zorgde een versnelling van Mike Teunissen (Sunweb) ervoor dat hij samen met Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) wat afstand nam van het peloton. De twee wisten werden – samen met enkele renners uit de vroegere kopgroep – even later alweer ingerekend door het peloton. Zdeněk Štybar was de volgende Quick-Step-renner die op jacht ging naar de vijf leiders. Onderweg raapte hij Soler op, die hij net voor de strook van Beuvry-la-Forêt achter zich liet. Ook Robeet werd door Štybar bijgehaald, maar bij Orchies werden de twee ingerekend door de achtervolgers.

Sagan gooit knuppel in hoenderhok
Met nog 55 kilometer te gaan plaatste Greg Van Avermaet een versnelling. De kopman van BMC kwam niet weg, waarna Peter Sagan op kousenvoeten vertrok. Jasper Stuyven en Wout van Aert gingen in de tegenaanval. Sagan wist zich op de strook van Bersée bij de drie overgebleven leiders te voegen.

Op de beruchte vijfsterrenstrook bepaalde Sagan het tempo in de kopgroep. Stuyven en Van Aert – die inmiddels gezelschap hadden gekregen van een teruggevallen Bystrøm – werden met nog 42 kilometer te gaan opgeslokt door de achtervolgers. Terpstra kwam in de groep van zes achtervolgers geïsoleerd te zitten. Sagan wist ondertussen goed samen te werken met Wallays en Dillier, waardoor de voorsprong van de koplopers uitliep tot een minuut. Op 25 kilometer van het einde moest Wallays vooraan afhaken, maar de koplopers slaagden erin om hun voorsprong uit te breiden.

Sprint-a-deux op de piste
Op Carrefour de l’Arbre lukte het Dillier om het wiel van Sagan te houden. Terpstra bepaalde het tempo in de groep der achtervolgers, die een halve minuut dichterbij wist te komen.

Sagan en Dillier wisten voorop te blijven en samen mogen sprinten om de overwinning. De Zwitser draaide als eerste de wielerbaan op. De twee besloten om lang te wachten om de sprint aan te gaan, maar toen het zover was bleek Sagan over het sterkste eindschot te beschikken. Na een zege in de Ronde van Vlaanderen in 2016 voegt de 28-jarige Slowaak daarmee een tweede monument aan zijn erelijst toe. Hij is de eerste wereldkampioen sinds Bernard Hinault (1981) die Parijs-Roubaix op zijn naam weet te schrijven.

Niki Terpstra was in de slotfase uit de groep der favorieten ontsnapt en zou een kleine minuut later als derde finishen. Hij was de enige Nederlander in de top tien. Mike Teunissen finishte op een elfde plaats.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
8 april 2018 17:54
Benieuwd naar de reactie van Boonen.
3x WK en nog we meer leuks en nog niet einde carrière
8 april 2018 17:55
Sagan bekwaam en verdiend naar de zege gereden. Door de onenigheid achter hem werd het gat te groot hoewel het nog heel even spannend leek te worden toen Terpstra toch nog ging rijden. Vrij tamme koers derhalve.
Leuk voor Dillier, hij kon niet veel anders, hopelijk voor hem wordt hij een keer terugbetaald.
8 april 2018 17:55
Sluit me aan bij de interpretatie van Spruch. Wat een gelinkebal van dat Belgische drietal. Maar ze konden misschien ook wel niet beter. Wout wilde en kon duidelijk wel, maar pech wierp hem terug. Die komt er wel of beter gezegd is er al en kon mij vele malen beter bekoren dan Sep en den Greg. De beste drie dus op het podium. Leuke race van Teunissen en Dillier doet het goed voor hemzelf, de ploeg en de Franse sponsor.
En hopen dat Goolaerts er goed doorheen komt.
8 april 2018 17:56
Dillier heeft de enige keuze gemaakt die hij kon maken. Het was tweede worden of teruggepakt worden. Als hij niet had gewerkt had Sagan hem er gewoon een keer afgereden. Nu kon hij op het vlakke meerijden en op de kasseien aanklampen, Sagan leek hiermee akkoord te gaan en trok niet te hard door op de keien.
8 april 2018 17:57
Triest al die mensen die door deze overwinning van Sagan nu denken een persoonlijke overwinning op de door hun zo gehaatte Tom Boonen te hebben behaalt en hem nu een hak willen zetten, haha, geen leven heb je dan hoor
8 april 2018 17:59
Sleper ?? Sloper !!
8 april 2018 18:00
Schitterende koers ieder jaar. Schitterende winnaar.
8 april 2018 18:05
Prima top 3, de Belgen hebben het aan zichzelf te danken dat ze buiten het podium vallen.
8 april 2018 18:06
Geweldige spectaculaire wedstrijd met een even geweldige winnaar.
Jammer genoeg een waardeloos commentaar op Sporza van Wuyts en
van Nieuwerkerke . Zonder José gaat het veel te min over de wedstrijd en de gevoerde
tactieken en het meeste wat men al in de pers heeft kunnen lezen .
8 april 2018 18:12
Die jonge snaak van 19 netjes 42ste geworden.
8 april 2018 18:26
Wat was de reden dat José de Cauwer geen commentaar gaf? Ik vond Van Nieuwkerke wel heel chauvinistisch, barste nog net niet in huilen uit. Het tijdsverschil zou niet kloppen, en hoe kon het nou toch in hemelsnaam dat het gat groter werd met al die top Belgen.
8 april 2018 18:27
Sagan gewoon de beste vandaag, al was Dillier een erg taaie klant. En als ik de reacties van o.a. Vanmarcke lees, konden ze in dat groepje echt niet beter en was Terpstra de enige die een hoger tempo kon rijden. Je kan dan ook zeggen dat Niki misschien sneller had moeten reageren, maar lekker kritiek geven vanuit je luie zetel is toch o zo makkelijk en niet bepaald respectvol t.a.v. jongens die een hele zondag hebben liggen stampen op de kasseien.
8 april 2018 18:36
Aan al die zanikerds hier op wf, ik ben er zeker van dat Boonen heel blij is met de zege van Sagan, want als de sterkste (van de favorieten) wint, en diegene die je het het meeste gunt op basis van zijn inspanningen, tweede wordt, kan je alleen maar tevreden zijn. Ik heb een mooie koers gezien, P-R is altijd genieten, dank aan alle renners.
8 april 2018 18:40
Dillier heeft idd het volste recht om mee te rijden maar hij had zich met gemak de laatste 10, 5 of in godsnaam toch de laatste 2,3 in het wiel kunnen zetten? En met als klap op de vuurpijl , met zijn ervaring op de piste, wie rijdt als eerste de vélodrome op? Juist ja. Dat krijg je toch niet uitgelegd?
8 april 2018 18:40
Haha al die mensen die de zege als een cadeau van Dillier zien. Lachwekkend. Sagan super sterk vandaag en Dillier overstijgt zichzelf na zijn blessure. Altijd al een leuke renner gevonden maar na vandaag helemaal. Volstrekt logisch dat hij mee blijft draaien voor een podiumplek als hij in de vroege vlucht zit en zijn kopman Naessen (wederom) pech heeft en niet in het stuk voorkomt. Tuurlijk rij je voor het podium, zeker met die namen achter je. Ik vrees dat een aantal WFers het vooral jammer vinden dat d'n Greg gewoon een matig voorjaar aan het afwerken is met nog een kansje volgende week.
8 april 2018 18:45
Genoten - genoten van het slagveld en tegenslagen tot aan het bos. Daarna heerlijke koers met alle kleppers aan boord. Velen probeerden weg te komen, Sagan sloeg het definitieve gat. Mooie winnaar.
8 april 2018 18:51
Dat ‘Den Greg’ hier begrijp ik niet zo goed, in Vlaanderen zou men ‘De Greg’ zeggen (maar wel bv. Den Tom)... Dit volledig terzijde :P

Mooi dat Sagan een tweede monument pakt, dat verdient hij wel. Beetje jammer dat de grote strijd nooit is losgebrand, maar Sagan ging op precies het juiste moment: Van Avermaet net een aantal keer aangevallen, iedereen wat à bloc en Terpstra net iets te ver. Niki volgens mij de enige die mee had geweest, toch de sterkste man van het voorjaar.

Van Avermaet, Stuyven en Vanmarcke naar mijn gevoel niet laf, maar gewoon niet sterk genoeg. Gilbert die nu wel begrijpt dat een zege niet zomaar op bestelling komt. Van Aert jammer genoeg weggeslagen door pech, maar weer sterk en aantrekkelijk koersend.

Op naar de Ardense klassiekers, hopelijk ook wat spektakel daar.
8 april 2018 18:52
Sagan top. Dillier heel sterk. Politt de toekomst.

Hopelijk komt het goed met Goolaerts.
8 april 2018 18:53
@Moosje 07 +1
8 april 2018 18:53
Jose geeft bij mijn weten nooit commentaar tijdens p-r, denk dat hij dat liever zelf uit zijn luie zetel bekijkt. Mooie zege van sagan!
8 april 2018 18:54
Sagan weer even orde op zaken gesteld.
8 april 2018 18:56
Mijn moment van de dag: Terpstra die met heel veel seconden voorsprong op drie medevluchtende Belgen de piste opdraait. Het kan niet anders of die drie hebben op klassieke manier naar elkaar zitten kijken toen Terpstra slotdemarrage plaatste. Jammer dat dat niet in beeld kwam.
8 april 2018 19:00
Tactische fouten bij Quickstep, achteraf gezien. Veel te vroeg in de aanval met Gilbert en Stybar. Op 50 km had Terpstra direct moeten reageren.

Goed hoe Dilier die 2e plaats uit het vuur gesleept heeft. Het was wel duidelijk dat hij voor de 2e plaats reed, maar zonder Sagan had hij het niet gered.
8 april 2018 19:00
Fraaie zege voor Sagan; geïnspireerd door de woorden van Tom no doubt.
8 april 2018 19:04
@Domestique, lijkt wel Duits dat Vlaams, de Greg, maar dan wel weer den Tom :). Moeilijk te volgen, maar vast en zeker sappiger als dat kouwe Hollands van ons. Op naar de Waalse klassiekers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.