Peter Sagan wint chaotische etappe
vrijdag 6 juli 2012 om 17:12

Peter Sagan wint chaotische etappe

foto: Sirotti

Peter Sagan heeft de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. De Slowaak was in een chaotische etappe sneller in de massasprint dan André Greipel en Matthew Goss. Het is alweer zijn derde overwinning deze ronde. Robert Gesink en Bauke Mollema verloren kostbare tijd door een valpartij. Wout Poels moest de strijd uiteindelijk staken.

Vroeg in de etappe sprong David Zabriskie (Garmin) weg uit het peloton. Hij kreeg Karsten Kroon (Saxo Bank), Romain Zingle (Cofidis) en Davide Malacarne (Europcar) met zich mee. Het viertal kreeg de zegen van het peloton, ze zouden een maximale voorsprong van bijna zeven minuten krijgen.Na ongeveer 35 kilometer was er een grote valpartij in het peloton. Robert Gesink, Lieuwe Westra, Steven Kruijswijk, André Greipel en Alejandro Valverde waren de belangrijkste betrokkenen. Later in de rit kwam Greipel nogmaals ten val, bij deze val was ook Bauke Mollema betrokken. Alle renners konden hun weg wel vervolgen en voegden zich snel weer bij het peloton.

In de laatste dertig kilometer van de wedstrijd konden enkele renners het tempo van het peloton niet meer volgen. Tyler Farrar en Oscar Freire waren hierbij de belangrijkste lossers. Vijf kilometer later vond er weer een grote valpartij plaats op een van de smalle wegen. Hierbij vielen een aantal renners hard en belandden anderen in de omliggende greppels. Fränk Schleck, Steven Kruijswijk, Johnny Hoogerland, Ryder Hesjedal en Bauke Mollema waren er onder andere bij betrokken. Het peloton werd door de val opgesplitst in twee grote delen. Rabobank was niet vertegenwoordigd in het voorste peloton. Wout Poels en Tom Danielson moesten opgeven na de valpartij.

Mark Cavendish, Robert Gesink, Alejandro Valverde en heel veel andere renners moesten in de achtervolging op het peloton dat uit ongeveer zestig renners bestond. Ze hadden al snel een achterstand van meer dan twee minuten. Voor Rabobank en Vacansoleil-DCM waren de druiven zuur omdat de troeven voor in de bergen tijd verloren of zelfs moesten opgeven. De vier koplopers werden in de laatste drie kilometer gegrepen door het peloton dat onder aanvoering van BMC Racing Team aan kwam stormen.

André Greipel, Matthew Goss en Peter Sagan waren allemaal nog aanwezig in de voorste groep en zouden gaan strijden voor de dagzege. In de sprint leken de mannen van Lotto-Belisol lang naar de zege te dingen. Dat was echter buiten Peter Sagan gerekend die net even sneller was dan André Greipel. Kenny van Hummel sprintte naar de vierde plek.

Bauke Mollema verloor vandaag meer dan twee minuten. Hij kwam binnen in een groep met onder andere Fränk Schleck en Michele Scarponi. Mollema zakt nu naar de dertigste plek in het algemeen klassement, op tweeënhalve minuut van Fabian Cancellara. Robert Gesink en Steven Kruijswijk verloren meer tijd, ze kwamen op 3m31s binnen. Wout Poels heeft het na de valpartij nog even geprobeerd, maar hij moest uiteindelijk toch in de bezemwagen stappen.

Tour de France 2012
Uitslag etappe 6: Rouen – Épernay – Metz (210 km)

1. Peter Sagan (Slowakijke/Liquigas-Cannondale)
2. André Greipel (Duitsland/Lotto-Belisol)
3. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEDGE)
4. Kenny van Hummel (Nederland/Vacansoleil-DCM)
5. Juan José Haedo (Argentinië/Saxo Bank-Tinkoff)
6. Greg Henderson (Nieuw Zeeland/Lotto-Belisol)
7. Alessandro Petacchi (Italië/Lampre-ISD)
8. Luca Paolini (Italië/Katusha)
9. Daryl Impey (Zuid-Afrika/GreenEdge)
10. Brett Lancaster (Australië/GreenEdge

Algemeen klassement na rit 6
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/RadioShack-Nissan-Trek) in 24u45m32s
2. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) op 7s
3. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Omega Pharma-Quick Step) z.t.
4. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 10s
5. Denis Menchov (Rusland/Katusha) op 13s
6. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 17s
7. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 18s
8. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Cannondale) op 19s
9. Andreas Klöden (Duitsland/RadioShack-Nissan-Trek) op 19s
10. Maxime Monfort (België/RadioShack-Nissan-Trek) op 22s

Volledige uitslag en klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.