Peter Schulting stunt met zege voor Diftar in ZLM Tour, sprinters komen te laat in Buchten
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 16:15

Peter Schulting stunt met zege voor Diftar in ZLM Tour, sprinters komen te laat in Buchten

Peter Schulting heeft verrassend de derde etappe van de ZLM Tour 2024 gewonnen. Na bijna 180 kilometer was de 36-jarige renner van het continentale Diftar, vanuit de vroege vlucht, de beste in de straten van Buchten. Schulting wist Martijn Rasenberg en Wessel Mouris voor te blijven. De sprinters strandden niet ver daarachter. De ronde raakte met Tim van Dijke ook een van haar grootste favorieten op de eindzege kwijt door een valpartij.

Na twee dagen in Zeeland ging de ZLM Tour vandaag verder in Noord-Brabant en Limburg. Na de start in Schijndel bereikte het peloton na goed 143 kilometer finishplaats Buchten. Daar was een lokale ronde van een kleine 18 kilometer uitgetekend, die tweemaal afgelegd moest worden. De heuvels van Limburg werden niet aangedaan, dus lag een sprint voor de hand.

foto: Cor Vos

Al vroeg in de rit ontstond de vlucht van de dag. Vier Nederlanders van continentale teams vonden elkaar in de kopgroep, waaronder jongerentruidrager Wessel Mouris (Metec-Solarwatt). Hij reed samen vooraan met Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg), Tijmen Eising (BEAT) en Peter Schulting (Diftar). De sprintersploegen in het peloton gaven de vier alleen niet meer dan drie minuten voorsprong.

Ongeveer 90 kilometer voor de finish werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van een tiental renners. Uitgerekend Tim van Dijke, kopman van Visma | Lease a Bike en nummer twee in het algemeen klassement, was betrokken en moest opgeven. Ook voor Luca De Meester (Bingoal WB) zat de ZLM Tour erop na de val.

Kopgroep maakt het peloton erg lastig
In het peloton waren het Intermarché-Wanty, dsm-firmenich PostNL, Astana Qazaqstan en Corratec-Vini Fantini die het tempo bepaalden. Die ploegen brachten het verschil terug tot een minuut, waarmee de vluchters aan de laatste lokale ronde begonnen. Vooraan was Eising ondertussen al afgehaakt, waardoor Mouris, Rasenberg en Schulting overbleven.

foto: Cor Vos

Die drie reden stevig door op het technische rondje rondom Buchten, waardoor het peloton de grootste moeite had om het gat te dichten. Vijf kilometer voor de meet hadden zij nog 40 seconden over van hun voorsprong, maar doordat ook teams als Alpecin-Deceuninck en Polti Kometa op kop gingen rijden, kwam de kopgroep toch in zicht. Het moest wel in de laatste kilometer gebeuren voor de sprinters.

In de bochtige laatste kilometer kwamen zij echter te laat. Een renner van Alpecin-Deceuninck probeerde nog de sprong te maken, maar hij kwam te laat en zag dat de koplopers mochten sprinten om de zege. De ervaren Schulting bleek daarin over de beste benen te beschikken, waarmee hij Rasenberg en Mouris voorbleef. Casper van Uden sprintte niet ver daarachter naar de vierde plaats, voor Simon Dehairs en Gerben Thijssen.

De leiderstrui blijft in handen van Rune Herregodts, die na de opgave van Tim van Dijke nu Gleb Syritsa als eerste achtervolger heeft in het algemeen klassement. Het verschil tussen beiden is 12 seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.