Peter Van den Abeele over klok-soap: “UCI wil professionalisering niet tegenhouden”
©WielerFlits
woensdag 26 december 2018 om 12:50

Peter Van den Abeele over klok-soap: “UCI wil professionalisering niet tegenhouden”

Veel gedoe over het uitrijden op de rollen van Wout van Aert, de voorbije week. WielerFlits contacteerde Peter Van den Abeele, Deputy Sports Directeur, Head of Off-Road bij de UCI. We willen de zaken niet op de spits drijven, maar we wilden wel verduidelijking. En die kregen we. “De UCI wil de professionalisering in het veldrijden niet tegenhouden”, klinkt het. “Dus mag Van Aert uitrijden. In afwachting van een reglementswijziging hanteren we de gulden middenweg: zodra de nummer drie over de streep rijdt, krijgt iedereen tien minuten tijd tot de podiumceremonie. De timing zoals die in Namen was, blijft voorlopig gehandhaafd.”

Het was eind november in Wachtebeke, toen wereldkampioen Van Aert verraste door na de finish op zijn fiets te springen en uit te rijden op de rollen vooraleer zich op te frissen voor de podiumceremonie. Een nieuwe trend in het veldrijden die voor ophef zorgt. Toen Mathieu van der Poel er in Zonhoven naar werd gevraagd, gaf die ongezouten zijn mening. “Dat Van Aert wil uitrijden, daar heb ik geen problemen mee. Maar niet ten koste van de andere renners. Nu moeten we wel heel lang wachten.”

In dialoog
Het uitrijden van Van Aert bezorgde ook de organisatoren en de tv-crew die de live-uitzending verzorgt, beslommeringen. En dat bleef ook bij de UCI niet onopgemerkt. “Waarna ik besloten heb de dialoog met Van Aert aan te gaan”, vertelt Van den Abeele. “Ik belde hem in de loop van vorige week op met het voorstel om een klok in de tent te plaatsen. Die zou beginnen aftellen zodra de nummer drie de perstent binnenkomt. Wanneer de klok op nul staat, moet de podiumceremonie beginnen.”

Peter Van den Abeele, Deputy Sports Directeur, Head of Off-Road bij de UCI – Photopress.be

Opmerkelijk: in het huidige UCI-reglement (5.1.054) staat nochtans duidelijk aangestipt wanneer de ceremonie moet plaatsvinden. Er staat letterlijk te lezen: The official ceremony shall take place immediately after the last rider has finished and shall take no longer than 10 minutes. Dus zou er eigenlijk geen discussie mogen zijn.

“Klopt”, geeft Van den Abeele toe. “Maar dat puntje in het reglement is achterhaald. Officieel is dat nooit een item geweest, maar we kregen de laatste tijd wel meer klachten dat het allemaal wat lang duurde. De renners geven een flash-interview, frissen zich op en kleden zich om. Daarna begint de ceremonie. Het losrijden van Van Aert verandert nu wel een en ander. En de UCI is niet tegen de verdere professionalisering in de sport. Dus zochten we – in afwachting van een reglementsaanpassing – op zoek naar een gulden middenweg. Concreet: we willen ook Van der Poel niet benadelen. En we willen transparantie naar iedereen. Naar Van Aert, naar de interviewers, maar ook naar de andere renners die op het podium moeten. Zo weten ook zij waaraan ze zich te houden hebben. Vandaar de klok.”

“Eén ding over het hoofd gezien”
Probleem opgelost, dacht Van den Abeele. UCI-manager Christelle Reille zette in Namen – zoals telefonisch afgesproken met Van Aert – een klok neer in de omkleedruimte en die werd op tien minuten gezet. Op het moment dat Toon Aerts – de nummer drie in de uitslag – over de finish bolde, begon die af te tellen. Maar dat was dus niet naar de zin van Van Aert. De wereldkampioen respecteerde dan wel de tijdslimiet, maar dat hij zich uiteindelijk ongewassen op het podium moest melden,  zorgde voor irritatie en een sneer naar de UCI.

En dat was dan uiteraard opnieuw niet naar de zin van Van den Abeele. “Net omdat ik de moeite had gedaan om Van Aert op te bellen en tot een compromis te komen. En dat Wout wist dat de klok er zou komen. Toegegeven: ik heb één ding over het hoofd gezien. Tijdens ons gesprek hebben we geen exacte tijdslimiet afgesproken. Vandaar de frustratie van Wout. Maar ik ben uiteraard niet opgetogen met zijn reactie voor de camera en dat heb ik hem ook laten weten.” Wellicht vandaar de openlijke excuses van de wereldkampioen via zijn Twitter-account op maandagmorgen.

Comité Directeur
Maar de UCI blijft nu wel bij het oorspronkelijke standpunt. Ook vandaag in Heusden-Zolder zal het klokje beginnen aftellen op tien minuten. Als de nummer drie over de finish rijdt. “Dit lijkt ons een fair voorstel om voorlopig iedereen tevreden te houden”, besluit Van den Abeele. “Tien minuten na de nummer drie is niet langer dan vroeger, denk ik. Maar er is duidelijkheid. En bij een volgende samenkomst van het Comité Directeur wordt dit een belangrijk agendapunt. Daaruit zal ongetwijfeld een aanpassing van het reglement voortvloeien.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.