Petr Vakoč: “Plan is over honderd dagen een wedstrijd te rijden”

dinsdag 6 november 2018 om 11:05
Petr Vakoč: “Plan is over honderd dagen een wedstrijd te rijden”

foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

Petr Vakoč wil over honderd dagen weer een wedstrijdtenue aantrekken. Dat meldt de Tsjech in een column op de site van zijn huidige ploeg Quick-Step Floors. Vakoč raakte begin dit jaar ernstig geblesseerd nadat hij werd aangereden door een vrachtwagen.

“Ik werk er hard aan om terug te keren op het niveau dat ik eerder had. En hoger”, vertelt de voormalig winnaar van de Brabantse Pijl. Vakoč wil zijn verhaal graag delen met fans en met mensen die net als hij obstakels in het leven moeten overwinnen. “Na drie operaties, maanden van revalidatie en het geleidelijk verhogen van de trainingsbelasting lijkt het erop dat ik terug kan komen. Niet alleen terug naar het normale leven, maar ook terug in koers.”

Het ongeluk gebeurde tijdens een trainingsrit in januari. Een vrachtwagen reed Laurens De Plus en Vakoč van achteren aan, waarna ze op het asfalt belandden. Ze werden direct daarna naar het ziekenhuis vervoerd, waar bij De Plus bleek dat hij meerdere schaafwonden en een kleine kneuzing van de longen en de nieren op had gelopen. Bij Vakoč werden na onderzoek meerdere gebroken rugwervels aangetroffen.

Afstand houden bij inhaalactie
Vakoč is nog steeds bezig met de oorzaak van het ongeluk. De Tsjech wil dat zulk soort ongelukken in de toekomst vermeden worden. “Het is niet mogelijk om alle ongevallen te voorkomen, maar ik ben ervan overtuigd dat het risico daarop kan worden verminderd. Er is een onnodige vijandigheid tussen chauffeurs en wielrenners. Mensen in een auto realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk het is om fietsers slechts enkele centimeters voorbij te gaan.” De 26-jarige renner roept op om de situatie te veranderen. “Misschien door een regel in te voeren voor het passeren van fietsers met een minimumafstand van 1,5 meter, zoals de standaard in veel andere landen al is.”

Volledig concentreren om op volle sterkte terug te keren in koers
Sinds juni is Vakoč weer in training. Van zijn ploeg Quick-Step Floors kreeg hij de mogelijkheid zijn tijd te nemen gezond en fit te worden, zonder enige druk zichzelf te moeten bewijzen in de laatste wedstrijden van dit seizoen. Ploegbaas Patrick Lefevere gaf hem zelfs contractverlening. “Ik waardeer het echt, in een professionele sport is dat niet iets dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Daardoor kan ik me volledig concentreren om weer op volle sterkte te komen.” Het doel van de voormalig Tsjechisch kampioen is om in februari weer een wedstrijd te rijden. “Als alles volgens plan verloopt, heb ik over precies 100 dagen weer een startnummer op mijn rug”, hoopt Vakoč.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.