Petrov is sterkste in bijzondere elfde Giro-rit
woensdag 19 mei 2010 om 16:51

Petrov is sterkste in bijzondere elfde Giro-rit

Evgeni Petrov heeft de elfde Giro-etappe gewonnen, die gekenmerkt werd door bijzonder natte omstandigheden. Een groep van 56 man reed heel lang een kwartier voor het peloton uit. Hiervan bleek de Rus van Katusha het sterkste, voor Dario Cataldo en Carlos Sastre, die flink wat tijd won. Richie Porte is de nieuwe roze trui-drager.

Al ver voordat de live-uitzending begon was de etappe gedeeltelijk beslist. Tussen kilometer 20 en 30 had zich namelijk een ‘kopgroep’ van maar liefst 56 man gevormd. Iedere ploeg had hier renners bij zitten, maar de belangrijkste namen waren die van Carlos Sastre, David Arroyo en de nieuwe leider Richie Porte. Voor Rabobank waren Steven Kruiswijk en Mauricio Ardila mee.

Op de top van de eerste beklimming van de dag, de Rionero Sannitico, was de voorsprong zelfs 17 minuten. het peloton ging daarna echter jacht maken, terwijl enkele knechten van klassementsmannen zich uit de voorste groep lieten zakken. Zo konden BMC (Evans), Astana (Vinokourov) en Androni (Scarponi) hun mensen aan het werk zetten. Voorin hadden Caisse (Arroyo) en Cervélo (Sastre) echter genoeg mensen om het gat in stand te houden.

Met nog een paar kilometer te gaan, demarreerde Jerome Pineau op het voorlaatste klimmetje. Toen hij werd bijgehaald, lukte het zijn ploegmaat Dario Cataldo wel om een verschil bijeen te fietsen. De man van de streek zag in de afdaling echter Linus Gerdemann en Jan Bakelants bij zich komen. Toen laatstgenoemde in een bocht onderuit ging, reed Gerdemann alleen de steile slotkilometers op.

Vanuit de achtervolgende groep kwamen echter de nog frisse mannen naar voren. Ardila voerde hen even aan, maar zakte toen terug. Petrov kwam hard over Gerdemann heen en zag niemand meer terugkomen. Zo boekte hij zijn eerste individuele profzege sinds 2002. Het peloton, inmiddels aardig uitgedund, kwam binnen na 12 minuut 41. Pieter Weening en Bauke Mollema eindigden hierin met de favorieten.

Giro d’Italia 2010 (2.HC)
Etappe 11: Lucera – L’Aquila (262 km)

1. Evgeni Petrov (Rusland/Katusha)
2. Dario Cataldo (Italië/Quick-Step) +5s
3. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) z.t.
4. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) +7s
5. Alexander Efimkin (Rusland/Ag2r-La Mondiale) z.t.
6. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram)
7. Jerôme Pineau (Frankrijk/Quick-Step)
8. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne)
9. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo)
10. Jan Bakelants (België/Omega Pharma-Lotto)

Complete uitslag

Algemeen klassement na etappe 11
1. Richie Porte (Australië/Saxo Bank)
2. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne) +1m42s
3. Robert Kiserlovski (Kroatië/Liquigas) +1m56s
4. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo) +3m54s
5. Valerio Agnoli (Italië/Liquigas) +4m41s
6. Alexander Efimkin (Rusland/Ag2r-La Mondiale) +5m16s
7. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) +5m34s
8. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) +7m09s
9. Laurent Didier (Luxemburg/Saxo Bank) +7m24s
10. Bradley Wiggins (Groot Brittannië/Team Sky) +8m14s

Complete klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.