Philip Deignan zegeviert in de Vuelta
donderdag 17 september 2009 om 17:35

Philip Deignan zegeviert in de Vuelta

Philip Deignan heeft de achttiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Ier maakte deel uit van een kopgroep van zestien man en was samen met Kreuziger daaruit weggereden in de slotfase. Kreuziger ging in de sprint vroeg aan, maar moest uiteindelijk zijn eerdere erkennen in Deignan.

Het begin van de achttiende etappe was zeer hectisch. Al vrij snel brak het peloton in twee stukken en Robert Gesink zat in het tweede deel. Aangezien het vroeg in de etappe was, werd er nog niet hard doorgereden en kon Rabobank Gesink terugbrengen. Op de flanken van de Puerto de Mijares wist er pas een kopgroep echt weg te rijden uit het peloton en daarbij zaten niet de minste namem.

Gilbert, Kreuziger, Fuglsang, Moncoutié, Deignan, Anton en Taaramae waren enkele van de zestien renners die wegreden. In eerste instantie beperkte Euskaltel-Euskadi het verschil, maar langzamerhand liep het toch op richting de vijf minuten. Dat had ook te maken met het feit dat het peloton in twee stukken was gebroken op de Puerto de Mijares. Onder meer André Greipel zat in het tweede gedeelte.

Pas op de Alto del Boquerón was er spektakel te zien vooraan. Philippe Gilbert ging vroeg aan op die beklimming en het was ook nog een eind tot aan de finish. De Belg sloeg meteen een groot gat, maar kreeg te maken met een lekke band. Hij werd bijgehaald door een groepje met Vazquez, Kreuziger, Deignan en Fuglsang. Vlak na de top van de Alto del Boquerón waren er de verschillen nog niet groot in de kopgroep, de afdaling zorgde daar juist voor.

Roman Kreuziger en Philip Deignan sloegen een gat met David Herrero en Jakob Fuglsang. De Spanjaard en Deen konden het gat naar de twee vooraan niet dichten. Deignan reed vooraan namelijk door met een dubbel doel: de etappezege en het algemeen klassement. Het peloton besloot het rustig aan te doen en langzaam aan liep de voorsprong op richting de tien minuten. In de sprint ging Kreuziger vroeg aan, maar Deignan bleef in zijn wiel zitten en ging erover heen.

Vuelta etappe 18: Talavera de la Reina – Ávila (165 km)
1. Philip Deignan (Ierland/Cervélo) in 4u19m14s
2. Roman Kreuziger (Tsjechië/Liquigas) op 3s
3. Jacob Fuglsang (Denemarken/Saxo Bank) op 16s
4. Manuel Vázquez (Spanje/Contentpolis) op 39s
5. Igor Anton (Spanje/Euskaltel) op 41s
6. Mikael Cherel (Frankrijk/Francaise des Jeux) z.t.
7. Rein Taaramae (Estland/Cofidis)
8. Rémy di Gregorio (Frankrijk/Francaise des Jeux)
9. Jesús Hernandez Blazquez (Spanje/Astana)
10. Jesús del Nero (Spanje/Fuji-Servetto)

Volledige uitslag

Algemeen Klassement:
1. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne) in 78u56m42s
2. Robert Gesink (Rabobank) op 32s
3. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel) op 1m10s
4. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 1m29s
5. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto) op 1m51s
6. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo) op 1m55s
7. Joaquin Rodriguez (Spanje/Caisse d’Epargne) op 5m54s
8. Paolo Tiralongo (Italië/Lampre) op 6m35s
9. Philip Deignan (Ierland/Cervélo) op 7m49s
10. Juan José Cobo (Spanje/Fuji-Servetto) op 10m46s

12. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 12m19s

Volledige klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.