Philippe Gilbert wint Clásica San Sebastián

zaterdag 30 juli 2011 om 17:08

foto: Sirotti

Philippe Gilbert heeft de Clásica San Sebastián 2011 op zijn naam geschreven. De renner van Omega Pharma-Lotto kwam in de Baskische kustplaats na een wedstrijd van 234 kilometer als eerste over de finish. Gilbert demarreerde op vier kilometer van de aankomst en kwam solo als eerste aan. Carlos Barredo eindigde op enkele seconden als tweede, Greg van Avermaet werd derde.

Inleiding
Zaterdagmorgen stonden er in Noord-Spanje 21 ploegen aan de start in de jacht naar een opvolger van Luis Leon Sanchez. Vroeg in de etappe tekenden zes renners voor de vlucht van de dag. Naast de Nederlander Karsten Kroon (BMC Racing) bestond de kopgroep uit Iers kampioen Matthew Brammeier (HTC-Highroad), de Belg Klaas Lodewyck (Omega Pharma-Lotto), Braziliaans kampioen Murillo Fischer (Garmin-Cervélo) en de Spanjaarden Julian Sánchez Pimienta (Caja Rural) en Eloy Ruiz Pinto (Andalucía-Caja Granada). Het zestal reed een maximale voorsprong van ongeveer zes minuten bij elkaar.

Alto de Jaizkibel
Bij de eerste passage van de Jaizkibel op 78 kilometer van de aankomst waren Ruiz en Brammeier afgehaakt. De vier overgebleven renners hadden nog een voorsprong van iets meer dan vier minuten. Bij de tweede beklimming van de traditionele scherprechter opende Nicholas Roche (Ag2r La Mondiale) in het peloton de finale. De Ier werd bijgehaald, maar na een demarrage van Samuel Sánchez (Euskaltel) volgde er een serieuze schifting. De koplopers werden bijgehaald en er ontstond onder aanvoering van Philippe Gilbert een nieuwe kopgroep met onder meer Joaquin Rodriguez (Katusha) en Fränk Schleck (Leopard-Trek). Sánchez kwam samen met de Belgen Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) en Dries Devenyns (Quick Step) als eerste over de top, met een handvol seconden voorsprong op de groep der favorieten. In de aanloop na de Alto de Arkale volgde een hergroepering.

Alto de Arkale
Richting de Alto de Arkale was het Stijn Devolder (Vacansoleil-DCM) die met een demarrage de rest van het peloton achter zich liet. De voormalig Belgisch kampioen reed een voorsprong van ongeveer een halve minuut bij elkaar, maar werd tijdens de laatste beklimming van de dag ingerekend en achtergelaten door Vanendert en Haimar Zubeldia (RadioShack). Op de top op vijtien kilometer van de aankomst sloten onder meer Gilbert, Fränk Schleck en Rodriguez bij de twee koplopers aan.

Een groep van tien renners begon gezamenlijk aan de finale. Carlos Barredo demarreerde op acht kilometer van de aankomst en zorgde voor een gaatje van ongeveer tien seconden. Zijn poging was echter tevergeefs. Op vier kilometer van de aankomst ging Gilbert in de tegenaanval. De concurrentie kon de demarrage van de Waal niet beantwoorden, waardoor Gilbert een nieuwe klassieke zege kon boeken.

foto: Sirotti

Clásica San Sebastián 2011
1. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) in 5u48m52s
2. Carlos Barredo (Spanje/Rabobank) op 12s
3. Greg van Avermaet (België/BMC Racing) op 14s
4. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) z.t.
5. Dries Devenyns (België/Quick Step)
6. Fränk Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek)
7. Haimar Zubeldia (Spanje/RadioShack)
8. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel)
9. Rigoberto Uran (Colombia/Sky Racing)
10. Jelle Vanendert (België/Omega Pharma-Lotto) op 50s

27. Rob Ruijgh (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 2m05s
39. Joost Van Leijen (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 4m16s
40. Laurens Ten Dam (Nederland/Rabobank) op 4m27s
57. Karsten Kroon (Nederland/BMC Racing Team) op 6m33s
Complete rituitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.