Phinney roept wielerwereld op om na te denken over wattages
foto: Sirotti
maandag 19 december 2016 om 18:16

Phinney roept wielerwereld op om na te denken over wattages

Taylor Phinney verruilt deze winter BMC voor Cannondale-Drapac. Dat had niet veel gescheeld, want de onfortuinlijke Amerikaan dacht in 2016 meermaals aan stoppen. “Ik realiseerde me alleen hoe veel geluk ik heb, dat dit mijn droom is”, vertelt hij aan Cyclingnews.

Stoppen
Phinney, die tijdens het Amerikaans kampioenschap 2014 snoeihard ten val kwam en daarna meer dan een jaar moest revalideren van een beenbreuk, haalt zijn probleem aan. “We staan op het punt in de sport, waar het alleen maar draait om watts, watts, watts, op hoogtestage gaan, boom, boom, boom. Maar waarom? Vertel me waarom? Niemand doet dat. Heel veel jongens gaan ten onder in het wielrennen, omdat ze in een drukkoker van nummers terechtkomen, die mensen compleet wegtrekken van het idee dat we slechts ‘gewoon’ op een fiets zitten. Kijk naar een jongen als Campbell Flakemore. Hij werd prof bij BMC, koerste een half jaar en stopte er toen mee.”

Verandering
Phinney vraagt zich daarom hardop af of het wel goed gaat met de wielrennerij. “Waar gaan we heen met deze wilde, analytische, op wattages gebaseerde sport die vijftien jaar geleden niet bestond? […] Het moet op een gegeven moment terug naar de zintuiglijke ervaring, anders zijn we straks robots. Als de trend zich doorzet, dan zijn we straks mensen die niets denken, die niets hoeven te verwerken. Dan lijken we op een hamster in zijn wiel, of een computerspel. Maar wielrennen is de meest prachtige zintuiglijke ervaring die je als mens kan hebben. Je vliegt, je zweeft, je bent magisch in balans op twee wielen, je gaat een berg op en af en kunt wel twaalf uur rijden. Dat is het hart en ziel van de wielersport, niet de nummers. Daar moet het altijd op uitdraaien. Op enig moment gaat dat de sport redden, want wielrennen heeft hulp nodig.”

Klassiekers en Tour
Het grote doel voor het voormalig wonderkind in 2016 is de gele trui in Düsseldorf. Phinney reed de Tour de France nog nooit, maar gaat vol voor de gele trui in de openingstijdrit. “Ik moet Rohan Dennis verslaan, maar ik denk dat ik dat kan. Ik weet dat ik alles kan. En met die wetenschap, moet ik dat alleen nog vertalen in winnen. Dat zou ik fantastisch vinden.” Maar eerst wachten de kasseienklassiekers. “Dat zijn echt de meest belachelijke avonturen die je kunt beleven. Parijs-Roubaix man, belachelijk. Het is geweldig! Ik heb nog nooit echt een rol in de grote klassiekers kunnen spelen. Het uitrijden van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren dit jaar een hoogtepunt. […] Ik eindigde in de top-50 en dat vond ik geweldig, toen ik me bedacht dat ik twee jaar terug niet eens meer kon lopen”, vertelt de winnaar van Parijs-Roubaix U23 2009 én 2010.

Hoog verwachtingspatroon
Phinney werd als belofte een gouden toekomst voorspeld. De Amerikaan werd wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en de beloften, won een rit in de Tour de l’Avenir, bracht Olympia’s Tour op zijn naam en won dus twee keer de Hel van het Noorden in zijn leeftijdscategorie. “Ik waardeer de verwachtingen en laat ze verder voor wat ze zijn. Mijn gehele carrière had ik torenhoge verwachtingen. Wat moest ik ook anders? Iedereen zei me immers dat ik de volgende Lance Armstrong was. Nu ga ik mijn eigen weg, met mijn eigen visie.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
19 december 2016 18:29
Kortom, terug naar de lol, de passie en de koers. Daarom is ook een man als Sagan een zegen voor de sport. Op zoek naar meer Sagan's en Phinney's. Hulde voor deze analyse.
19 december 2016 18:38
Mooi verhaal, en het klopt!
Als ik om me heen kijk, tussen mijn trainingsmaten en de jeugd van onze club, draaid het altijd om cijfers..
hartslagen (die begrijp ik dan nog) wattages, aantal kilometers en het aantal uren per week..
het moet altijd zoveel mogelijk zijn. Dit is per persoon weer verschillend. Luisteren naar je lichaam, daar gaat het om.
19 december 2016 18:46
Ik heb niet het idee dat veel van de jongens die in de grote rondes de dienst uitmaken (Quintana, Contador, Chaves, Valverde, Kruijswijk) nou van die wattage-freaks zijn. Team Sky natuurlijk wel, maar die winnen lang niet alles.

Die Campbell Flakemore leek me trouwens bij uitstek een jongen die niet veel meer kon dan een half uur een bepaald wattage rijden over een vlak parcours, maar goed.
19 december 2016 19:13
Phinney is een figuur met prima, oprechte teksten en Cannondale begint meer en meer de belichaming te worden van wat een team nog kan wanneer ze de dope en wetenschap links laten liggen > die zouden zich eigenlijk alleen nog maar op ritten winnen en voor de lol en het spektakel moeten meekoersen want in de 'Rat Race' zijn ze het wiel allang kwijt.
19 december 2016 19:14
Helemaal gelijk, terug naar het plezier, met de fiets op vakantie, enige wattage kwam uit de campinglamp en 12 uur aan een stuk was geen straf maar puur genot. Zie nog Wilco eenzaam zijn rondjes draaien op de wielerbaan met 3 wetenschappers achter een laptop, schrijnend.
19 december 2016 19:23
@RV & schipperaar.
voortaan niet meer achter elkaar posten a.u.b want anders stik ik echt van het lachen. :)
19 december 2016 19:28
Vermoedt dat t de tour van 2017 is ipv 2016
19 december 2016 19:40
Bed, bad, brood en Tailor Spelen?

Een pak kul. Grote ronden zijn het probleem, met flinke bijdrage van de te ruime ploegen.

Maar die wattages? Gewoon modeverschijnseltje en omdat de opperaap en autistische Parkinsonpatiënt iedereen er mee naar huis fietst worden er postapocalyptische doembeelden opgekladderd door een infantiele kunst producerende pannenkoek. Mensen op aftandse wegen sturen lijkt me toch meer overeenkomen met een knaaggladiatior in een verticale arena dan ontwikkeld sport opdienen.

Edit redactie: Let op je taalgebruik.
19 december 2016 19:44
Zo, die kan een boze brief van Velon verwachten.

“Dan lijken we op een hamster in zijn wiel, of een computerspel.”
Die snap ik niet.

“Dat is het hart en ziel van de wielersport, niet de nummers.”
Eh, je bedoelt cijfers?

“Het grote doel voor het voormalig wonderkind in 2016 is de gele trui in Düsseldorf.”

Je had zeker haast?
19 december 2016 20:04
Phinney wat een geweldige gast is dit toch!
19 december 2016 20:23
@brigadier
Mooi omschreven, de literatuur neemt allengs toe hier, jammer van dat ene foutje in die hamster Romein, voor de rest grote klasse.
19 december 2016 20:35
Grappig dat dit van de grootste hipster ooit komt. Hij zou wss het liefst nog met houten wielen rond kachelen. Niet zo zeiken Phinney, met je snor.
19 december 2016 20:57
Moet zeggen dat ik Phinney wel kan volgen. Eigenlijk een indirecte aanklacht tegen Sky en de dodelijke controle van die ploeg op basis van hun wattage meters.
19 december 2016 21:12
Als ik dit lees maak ik me toch een beetje zorgen of vriend Phinney niet uit een geestverruimend potje gesnoept heeft. Hij maakt iets een tegenstelling wat het helemaal niet is. Renners zoeken gewoon naar de beste manier van trainen en koersen, en nu lijken Watts (per kg) even het summum, maar dat verandert tzt wel weer. Ook de opperwatter Froome koerst, tot veler genoegen en met succes, soms 'met het hart'. En de zogenaamde doemaarwatters rijden toch echt meestal met de rem erop omdat je altijd voluit gaan gewoon niet volhoudt.
19 december 2016 21:37
Froome rijdt alleen met het hart wanneer de wattagemeter ruimte biedt en/of de etappe NIET bergop eindigt.

Ik zou er niet van uit gaan dat het een hype betreft. De ultieme aanpak van een klim kan op maat gemaakt voor de kopman uit de computer rollen. Ben je vervolgens in staat om als team deze klim nagenoeg perfect te rijden, dan ben je het snelst boven. Daarom zal de beste kopman, om zijn eigen kans te maximaliseren, kiezen voor de berekening en niet kiezen voor koersen met het hart.
19 december 2016 21:46
@schipperaar
Volgens mij maakt je vriend Dumoulin dezelfde rondjes op een wielerbaan, dat gaat namelijk om aerodynamica. Ik denk niet dat dit een pleidooi van Phinney is tegen aerodynamica, maar goed, jij ziet dat vast anders ;)
19 december 2016 22:16
Een verbod op wattage meters, snelheidsmeters en hartslagmeters tijdens de koers zou wel mooi zijn omdat de treintjes dan op gevoel moeten rijden, maar de industrie wil die aparaten verkopen en dus gaat het niet gebeuren. En buiten het racen om heeft die techniek Ook strava opgeleverd en dat is toch erg leuk speelgoed.
19 december 2016 22:25
@brigadier
Snap je zelf wel wat je neerplempt? Of was je enige doel Schipperaar na volgen of zelfs imponeren? In dat laatste geval: proficiat. Werkelijk geen touw aan vast te knoppen aan je ingewikkeldewoordenzonderlopendezinsconstructiediarree...

:6
19 december 2016 22:41
@tendam
Dumoulin op de wielerbaan met een stadsfiets met houten wielen en 20kg vakantiebagage zul je bedoelen. Daar word je sterk van. En 's avonds zelf de tent opzetten, nadat hij een grote salamiworst en 2 flessen wijn achterover heeft gewerkt. Afgesloten met een zelf gedraaid shaggie. 'S ochtends even een duik in de ijskoude rivier en dan op een pak koekjes 350km naar de volgende slaapplaats met wielerbaan. Zo kun je nog veel winst boeken en win je de Tour. Mark my words!

;)
19 december 2016 23:52
Sympathiek klinkend verhaal van Phinney, al ben ik bang dat hij met zijn instelling misschien beter een fietstoerist zou kunnen worden, met tent achterop de bergen in. Ik kan het aanbevelen, eigenlijk nog leuker dan wielrennen.
19 december 2016 23:55
@col
Niks koekjes, een peen de kampanje beladen met beenham en een belegen komtee uit de Jura, Halfweg 2 kaffee nwaar en een tart de miertilles en s'avonds een irish beef met puuree en peuleschillen. . Daarna nog wat sterke verhalen om de vrouwen uit hun tent te lokken, wat kan fietsen mooi zijn.
20 december 2016 00:10
@schipperaar
Ik mis in jouw verhaal een sterk drankje, pastis of anisette...
20 december 2016 00:32
@girardengo
GHB lijkt me aannemelijker ;)

Edit: om goed te slapen natuurlijk :p En dan's morgens eem snuifje Flamoes de Mer om alle zintuigen weer op scherp te zetten. En gaan met die banaan! Euh, fiets natuurlijk. De verovering van de nacht ervoor op de bagagedrager voor extra weerstand en watts. Zo gaat die Tourwinst er komen.

:p
20 december 2016 04:03
vc@girard
Ricard is puur vergif, geeft na 3 dagen nog koppijn maar een kaffee d'Irlandaise deed geen kwaad aan de condisie ingeschonken door de ravissante dochter van de waard en de sterke verhalen van oorlogsveteranen die keizer Wilhelm drie nog de hand hadden geschud.
20 december 2016 13:54
@redactie, Tour 2017 is zijn doel denk ik, niet 2016.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.