Piepoli wint op Hautacam, Evans pakt geel
maandag 14 juli 2008 om 17:31

Piepoli wint op Hautacam, Evans pakt geel

Verslag van de tiende etappe
De tiende etappe van de Tour is gewonnen door Leonardo Piepoli. De Italiaanse veteraan mocht winnen van medevluchter en teamgenoot Cobo. Fränk Schleck kwam binnen als derde op 27 seconden maar nam het geel net niet over van Kim Kirchen. Deze trui is voor Evans die op de Luxemburger nu exact 1 seconde voorsprong heeft in het algemeen klassement.

De tiende etappe was een zware etappe met een hoog aanvangstempo. Vanaf het begin probeerden al heel veel mensen weg te komen maar dat lukte echter niet. Uiteindelijk slaagden 24 man erin om een gat van meer dan een minuut te pakken. In die groep van 24 man zaten o.a. Popovych, Freire, Fothen en Cancellara.

Door het werk van Milram en Garmin, die niemand mee hadden zitten, groeide de voorsprong niet. Toen de voorsprong nog maar 30 seconden was, brak de kopgroep in twee delen. Uiteindelijk lukte het Freire, Cancellara, Roy, Di Gregorio, Dupont, Duque en Fothen om weg te komen. Aan de voet van de Tourmalet hadden zij een voorsprong van 9 minuten.

Di Gregorio was degene die al vrij snel in de klim wegsprong uit de kopgroep. In het peloton werd het kopwerk door CSC gedaan, met Voigt en Gustov. Op de Tourmalet moesten door het werk van CSC Valverde, Cunego en Kreuziger lossen. Op de top van de Tourmalet was de achterstand van de groep Valverde 40 seconden. Toen gingen Voigt, die ontzettend sterk reed, en Cancellara, die zich had laten uitzakken, verschrikkelijk hard rijden.

Aan de voet van de beklimming naar Hautacam was de voorsprong al drie minuten. Op die beklimming ontplofte het: Cobo, Piepoli en F. Schleck reden al snel weg. Zij hadden al snel een gat geslagen omdat Evans en Menchov naar elkaar bleven kijken. Kohl en Efimkin gingen vervolgens in de achtervolging op de drie en sloten vrij snel aan.

Daarachter moesten A. Schleck en Kirchen vrij snel lossen. Vervolgens grepen de vijf vooran een voorsprong van meer dan 1 minuut. Voor Kohl en Efimkin ging het uiteindelijk te snel en die moesten lossen. Evans en Menchov gingen uiteindelijk wel samenwerken zodat de voorsprong niet te snel groeide.

Hierna demarreerden Cobo en Piepoli blij Schleck vandaan, en kreeg Piepoli de etappeoverwinning. Schleck was ondertussen op jacht naar de gele trui, omdat hij steeds meer ‘inliep’ op Evans. Hij strandde echter op 1 seconde van de gele trui. Ricco won vervolgens de sprint van het groepje Evans en Menchov

Verliezers van de dag waren Damiano Cunego en Alejandro Valverde. De favorieten voor de eindwinst moesten op de Col du Tourmalet dus al halverwege lossen. De twee kwamen 5 minuten en 52 seconden later binnen dan de ritwinnaar.

Uitslag 10e etappe:
1. PIEPOLI Leonardo
2. COBO ACEBO Juan Jose
3. SCHLECK Frank
4. KOHL Bernhard
5. EFIMKIN Vladimir
6. RICCO Riccardo
7. SASTRE Carlos
8. EVANS Cadel
9. MENCHOV Denis
10. VANDEVELDE Christian
11. DUENAS NEVADO Moises
12. GOUBERT Stephane
13. NIBALI Vincenzo
14. ASTARLOZA Mikel
15. KIRCHEN Kim
16. SANCHEZ Samuel
17. VALJAVEC Tadej
18. CUNEGO Damiano
19. VALVERDE Alejandro
20. TEN DAM Laurens
21. CASAR Sandy
22. PEREIRO SIO Oscar
23. MONFORT Maxime
24. KREUZIGER Roman
25. SIUTSOU Konstantsin

Klik hier voor de complete uitslag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.