Pierre Rolland zegeviert op La Toussuire
donderdag 12 juli 2012 om 18:01

Pierre Rolland zegeviert op La Toussuire

foto: Sirotti

In de Tour de France heeft Pierre Rolland de bergrit naar La Toussuire gewonnen. De Franse renner van Europcar kwam in het skioord na een rit van 148 kilometer solo als eerste over de finish. Wiggins verstevigde zijn gele leiderstrui.

Turbulente openingsfase
In deze relatief korte bergrit over vier Alpencols was het Robert Gesink die vanuit het vertrek ten aanval trok. Zijn demarrage gaf de aanzet voor het ontstaan van een eerste, grote kopgroep van 31 man, waar ook de Nederlanders Koen de Kort, Johnny Hoogerland en Steven Kruijswijk deel van uitmaakten. Het door Team Sky aangevoerde peloton hield het verschil echter klein.

Col de la Madeleine
Aan de voet van de Col de la Madeleine was de voorsprong 45 seconden. Robert Gesink kon bergop al snel het tempo niet meer volgen en moest zich laten terugzakken tot het peloton. Na diverse schermutselingen ontstond er een nieuwe kopgroep van 22 man, waar naast de Nederlanders Pieter Weening, Kruijswijk en Hoogerland ook onder meer Michele Scarponi, Alejandro Valverde, Ivan Basso en Alexandre Vinokourov deel van uitmaakten. Laurens ten Dam voegde zich met drie medevluchters even later bij de groep, wat het aantal landgenoten op vier bracht. Peter Velits en Fredrik Kessiakoff kwamen als eerste over de top. Het peloton volgde een kleine drie minuten later.

Glandon en Croix de Fer
Toen er aan de tweede klim van de dag begonnen werd, was de kopgroep uitgedund tot acht man. Steven Kruijswijk was in de achtervolging ten val gekomen, de overige drie Nederlanders moesten in de achtervolging. Hoogerland moest afhaken, maar Weening en Ten Dam konden aansluiten en maakten deel uit van de kopgroep van zestien man.

In de groep ter favorieten trok Tejay van Garderen in zijn witte trui ten aanval. Hij zou als springplank dienen voor Cadel Evans, die even later met nog 65 kilometer te gaan ten aanval trok. Wiggins reageerde niet en liet zijn knechten het tempo hoog houden. Sky controleerde het peloton, wat vervolgens snel uitdunde. Evans had moeite om het tempo van zijn helper Van Garderen te volgen, wat het einde van zijn coup betekende. Aan kop van de wedstrijd dunde het eveneens uit en was Ten Dam de enige Nederlander die het tempo kon volgen. Op de top van de Glandon was de voorsprong geslonken tot ongeveer 2,5 minuut. Op de top van de Croix de Fer versloeg Kessiakoff Rolland in het sprintje om de bergpunten.

Col du Mollard en La Toussuire
Rolland en Kessiakoff begonnen als eersten aan de voorlaatste klim. Velits en Chris Anker Sörensen volgden kort erna. Ten Dam was in de afdaling van de Croix de Fer afgehaakt. Kiryienka voegde zich even later bij de koplopers. Op de top pakte Rolland de punten, maar in de afdaling kwam de Fransman ten val. Rolland kwam echter terug en omdat ook Sörensen aansloot, begonnen er vier man aan de achttien kilometer lange slotklim.

In de groep der favorieten lokte een aanval van Janez Brajkovic een reactie van Jurgen Van den Broeck en Vincenzo Nibali uit. Nibali werd snel tot de orde geroepen door een sterke Froome, maar probeerde het later opnieuw. Vooraan liet Pierre Rolland zijn medevluchters achter zich. Bij de favorieten moest Evans Wiggins laten gaan, waarna Wiggins samen met Froome aansluiting vond bij een groep waar de vluchters Nibali en Van den Broeck deel van uitmaakten. De achterstand van Evans (die van Garderen bij zich had) liep intussen verder op.

Tijdens de slotkilometers kwam de voorsprong van Rolland niet meer in gevaar. Na vorig jaar gewonnen te hebben op Alpe d’Huez boekt hij opnieuw een zege in een Alpenrit. Voor de tweede dag op rij wint er bovendien een renner van de kleine Franse Europcar-ploeg.

Evans zakte door zijn inzinking naar een vierde plaats in het algemeen klassement. Daarnaast vielen Denis Menchov en Maxime Monfort weg uit de top van het klassement.

Tour de France 2012
Uitslag etappe 11: Albertville – La Toussuire – (148km)

1. Pierre Rolland (Frankrijk/Europcar) in 4u43m54s
2. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ) op 55s
3. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) z.t.
4. Jurgen Van den Broeck (België/Lotto-Belisol) op 57s
5. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) z.t.
6. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) z.t.
7. Chris Anker Sörensen (Denemarken/Saxo Bank-Tinkoff Bank) op 1m08s
8. Janez Brajkovic (Slovenië/Astana) op 1m58s
9. Vasil Kiryienka (Wit-Rusland/Movistar) op 2m13s
10. Fränk Schleck (Luxemburg/RadioShack-Nissan-Trek) op 2m23s
11. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 2m23

De Nederlanders
20. Laurens ten Dam (Rabobank) op 7m27s
27. Steven Kruijswijk (Rabobank) op 12m04s
34. Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 14m15s
56. Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) op 22m23s
79. Robert Gesink (Rabobank) op 29m32s
95. Roy Curvers (Argos-Shimano) op 33m20s
103. Koen de Kort (Argos-Shimano) z.t.
123. Karsten Kroon (Saxo Bank-Tinkoff Bank) z.t.
150. Sebastian Langeveld (Orica-GreenEDGE) z.t.
154. Tom Veelers (Argos-Shimano) op 33m35s
156. Bram Tankink (Rabobank) z.t.
167. Kenny van Hummel (Vacansoleil-DCM) op 36m35s

Algemeen klassement na rit 11
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 48u43m53s
2. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 2m05s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 2m23s
4. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 3m19s
5. Jürgen Van den Broeck (België/Lotto-Belisol) op 4m48s
6. Haimar Zubeldia (Spanje/RadioShack-Nissan-Trek) op 6m15s
7. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 6m57s
8. Janez Brajkovic (Slovenië/Astana) op 7m30s
9. Pierre Rolland (Frankrijk/Europcar) op 8m31s
10. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ) op 8m51s

29. Laurens ten Dam (Rabobank) op 31m18s

Groene trui: Peter Sagan (Liquigas)
Bolletjestrui: Fredrik Kessiakoff (Astana)
Jongerentrui: Tejay van Garderen (BMC)

Volledige uitslag en klassementen na rit 11

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.