Dubbelslag Pinot na titanenstrijd in slotrit Tour du Haut Var

zondag 24 februari 2019 om 16:35
Dubbelslag Pinot na titanenstrijd in slotrit Tour du Haut Var

foto: Cor Vos (archief)

Thibaut Pinot heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Tour du Haut Var op zijn naam geschreven. De Franse kopman van Groupama-FDJ was de beste op de steile beklimming van de Mont Faron. Hij versloeg landgenoot Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en de Brit Hugh Carthy (EF Education First). Ook wist Pinot met zijn ritzege Giulio Ciccone uit de leiderstrui te rijden.

Vroege kopgroep
De 136 kilometer lange etappe was behoorlijk heuvelachtig. Zes renners gingen eropuit: Mathieu Burgaudeau, Paul Ourselin (beiden Direct Energie), Kevyn Ista (Wallonie-Bruxelles), Yoann Bagot (Vital Concept-B&B Hotels), Mauro Finetto (Delko Marseille Provence) en Flavien Maurelet (St. Michel-Auber 93).

Julien Antomarchi en Romain Le Roux wisten met succes de oversteek nog te maken. Alexander Cataford lukte dat niet, hij zorgde voor een chasse patate. De voorsprong van de acht koplopers was ruim drie minuten. In het peloton hadden Trek-Segafredo, Groupama-FDJ en AG2R La Mondiale de controle in handen.

Op weg naar de slotklim
Aan kop bleven Burgaudeau, Ourselin, Ista, Finetto, Maurelet en Antomarchi over. Het zestal had op twintig kilometer van de meet nog ruim een minuut voorsprong. Dat alles was slechts het voorbereidende werk op de slotklim van de Mont Faron. Op deze klim van ruim vijf kilometer aan 9% gemiddelde stijging ontplofte de koers.

Elitegroep strijdt om de rit- en eindzege
Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole-renner Antomarchi bleef het langst over aan kop, maar op drie kilometer van de meet was zijn liedje uitgezongen. AG2R La Mondiale nam het heft in handen en zag daardoor leider Giulio Ciccone lossen. Lilian Calmejane, Thibaut Pinot, Kilian Frankiny, Romain Bardet, Alexis Vuillermoz, Hugh Carthy en Nicolas Edet bleven over.

Carthy plaatste onder de boog van de slotkilometer een aanval, maar toch wisten Pinot en Bardet nog over de Britse klimmer heen te komen. Pinot bleek de beste en won de etappe. Doordat Ciccone al gelost was, ging de eindoverwinning naar de kopman van Groupama-FDJ. Pinot stond voor aanvang van de rit op de derde plek in het klassement, in dezelfde tijd als Ciccone.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair