Pinot vreest tijdritcapaciteiten Tom Dumoulin
Foto: Sirotti
donderdag 18 juni 2015 om 10:12

Pinot vreest tijdritcapaciteiten Tom Dumoulin

Thibaut Pinot is sinds gisteren drager van de leiderstrui in de Ronde van Zwitserland. De Fransman won de koninginnenrit, maar voelt zich nog niet zeker over de eindwinst in de ronde: “Geraint Thomas en Tom Dumoulin staan niet zo ver weg. Zij zijn heel gevaarlijk. Zondag zal ik alles uit de kast moeten halen”, aldus de renner van FDJ.

De 25-jarige Pinot zegt tegenover De Telegraaf de leiderstrui met volle overgave te zullen verdedigen: “Het is goed voor het zelfvertrouwen om te winnen op een mooie en zware aankomst, maar ik wil ook graag het eindklassement winnen. We gaan er alles aan doen om de komende dagen deze trui te verdedigen.”

Geraint Thomas (Sky) staat op 47 seconden achter de Fransman, onze landgenoot Tom Dumoulin (Giant – Alpacin) moet 1 minuut en 32 seconden goedmaken op de klassementsleider. De tijdrit van zondag is 38,4 kilometer lang en wordt verreden in Bern.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2015 10:14
Mijns inziens maakt Thomas de grootste kans voor eindvictorie op zondag. Echter kan het zijn dat Thomas door winst in klimmerscapaciteiten, heeft moeten inboeten op zijn tijdrijderscapaciteiten.
18 juni 2015 10:22
Gaat spannend worden. Als je naar het vergelijkingsmateriaal kijkt zie je dat de verschillen tussen Dumoulin en Pinot in tijdritten nooit heel groot waren
- Tour de Suisse 2014 51 sec over 21 km
- TdF 2014 1m22 over 54 km
- Baskenland 2015 1m01 over 18 km

Met Geraint Thomas is het lastiger vergelijken aangezien deze weinig tijdritten vol voor het klassement is gegaan.
18 juni 2015 10:30
Makkelijk gaat het in ieder geval niet worden. Ligt ook erg aan het parcours van a.s. zondag. Is het redelijk vlak, of zitten er toch steile klimmetjes in?
18 juni 2015 10:31
iedereen heeft het over die tijdrit alsof die vandaag al gepland staat, maar er zijn toch eerst drie ritten die niet bepaald biljartvlak zijn. Denk dat er in die ritten bijzonder hard gekoerst gaat worden
18 juni 2015 10:37
@Smuckinho Het is een relatief selectief parcours, zeker niet vlak.

@Stofzuigert Wie weet dat Tommès nog bonificatieseconden kan meesnoepen..
18 juni 2015 10:41
Als giant alert rijdt voor boni's zou 20 sec extra geen kwaad kunnen.
18 juni 2015 10:45
Het wordt serieus retespannend! Het kan voor mij echt alle kanten op en ik durf niet te zeggen in welke volgorde Pinot, Thomas, Spilak en Dumoulin straks in de top 4 staan. Hoewel ik wel het gevoel heb dat Pinot zijn tijdritcapaciteiten op deze site erg onderschat worden. Ik had het er geloof ik voor de ronde al met iemand hier over, maar hij rijdt altijd bij de beste klassementsmannen in een tijdrit en ik zag gisteren dat ie al tijden niet buiten de top 20 heeft gereden.

Het wordt iig smullen!
18 juni 2015 10:48
Het is te hopen dat Tom nog wat secondes sprokkelt anders word het lastig denk ik .
18 juni 2015 10:52
Die 1,32 op Pinot is net te doen, 45 tellen op Thomas idem dito. Enkel niet gelijke weersomstandigheden kunnen roet in het eten gaan gooien voor Dumoulin.
18 juni 2015 10:53
Dit zou wel eens razend spannend kunnen worden zondag. Als je mij vooraf had gevraagd hoe de tijdrithiërarchie tussen deze vier renners eruit ziet, had ik gezegd: Dumoulin - Thomas/Spilak (beide gelijkwaardig dus) - Pinot. En nu staan ze precies omgekeerd in het klassement, met ook nog eens tijdsverschillen die eigenlijk ideaal zijn om er een spannende tijdrit van te maken.

Benieuwd ook wat Pozzovivo gaat doen trouwens. De laatste jaren is hij fel verbeterd in het tijdrijden (anderhalf jaar geleden derde in een TT in de Vuelta) en het parcours zondag lijkt wat op en af te gaan.
18 juni 2015 10:55
Ik denk dat je de tijdscerschillen in het verleden kunt gebruiken tussen Pinot en Dumoulin. Ik heb nog nooit zon sterke Dumoulin gezien. Hij zit is volgens mij echt in topvorm. Daarnaast zal hij uiterst gemotiveerd zijn om deze wedstrijd te winnen door middel van zijn discipline. Pinot is nog steeds bezig aan zijn voorbereidingskoers richting tour en Thomas acht ik niet goed genoeg om Dumoulin tegen te houden. Ik denk dat Dumoulin zondag iedereen naar huis rijdt en de overwinning pakt.
18 juni 2015 11:01
Goed punt van antwerpfan. Pozzovivo heeft in het verleden een dijk van een tijdrit gereden in de Vuelta en we moeten hem ook niet uitvlakken komende zondag.
O.b.v. de tijdrit in de TdF van vorig jaar zou je zeggen dat Pinot genoeg marge heeft op Dumoulin. Aan de andere kant denk ik dat Tom nu nog sterker is.
18 juni 2015 11:05
Pinot gaat er vast een goede tijdrit uitpersen met het geel om de schouders. Maar Tom ook denk ik. Schat d marge die Tom gaat pakken om Pinot 1,20s Niet genoeg dus. Hoop dat hij de rit dan pakt en tweede of derde wordt.
Resumé aan het eind voor Tom : Twee etappe ovrwinningen, een podium plaats, en een verwachting overstijgende buitenc col. Zeer goede ronde op naar de eerste week tour.
18 juni 2015 11:09
Ik mis Spilak in zijn verhaaltje over zijn concurrenten, terwijl die voor als ik af ga op de uitslagen van de laatste tijd na Dumoulin toch de beste tijdrit heeft. Ik denk niet dat Dumoulin 42 seconden gaat goedmaken op Spilak in de niet al te lange tijdrit. Een gemotiveerde Pinot zal echter ook geen 50 seconden op Spilak toegeven. Spilak kan Thomas m.i. wel voorbij. Dus volgens mij wordt het zo:

1. Pinot
2. Spilak op 25 sec
3. Thomas op 35 sec
4. Dumoulin op 45 sec

Maar eerst nog afwachten of de komende ritten nog verandering in de verschillen brengen, waarschijnlijk wel. ;)
18 juni 2015 11:19
Wind gaat belangrijk worden, wanneer die goed blaast gaat Dumoulin daar voordeel bij hebben. Hup wind!
18 juni 2015 11:22
Moet niet gekker worden, men wordt bang voor een Nederlandse renner :) Terecht ook! Vrees wel dat Pinot niet zoveel gaat verliezen. Opvallend overigens dat Pinot nu al zo scherp staat, ik hoop voor hem niet te vroeg, over 4 weken gaan we pas klimmen in de Tour.
18 juni 2015 11:24
Ah. Zijn ploegleider heeft hem ingefluisterd dat niet alleen Thomas zijn grootste concurrent is voor de eindzege, maar dat hij ook op anderen zoals Dumoulin moet letten.
18 juni 2015 11:50
Al zou Dumoulin niet de eindzege pakken dan nog heeft hij een geweldige ronde gereden. Zeker als hij de laatste tijdrit ook nog wint.
18 juni 2015 11:59
4 kanshebbers...
Pinot en Dumoulin lijken zich te ontwikkelen tot grootse renners.
Het zal tussen die twee gaan.
Ik ben wel toe aan een nederlander die regelmatig wat wint...
18 juni 2015 12:00
Het kan echt nog alle kanten op. Dat is wel leuk. Het ligt aan de weersomstandigheden en de vorm van de dag en dan kunnen ze mijn inziens alle 4 (Pinot, Spilak, Thomas en Dumoulin) nog winnen.
18 juni 2015 12:07
Trouwens wel waar wat Stofzuigert zegt, er komen nog drie zware ritten aan, waarvan met name rit 8 met de categorie 3 klim op het einde ook zomaar tot tijdsverschillen kan leiden.
18 juni 2015 12:11
Ze gaan denk ik alle 4 binnen een halve minuut eindigen.
18 juni 2015 12:18
Nog eens het parcours bestudeerd, dat wordt echt heel moeilijk voor Dumoulin hoor. Er worden heel wat hoogtemeters afgelegd, en op zo'n parcours is Pinot echt geen koekenbakker, Spilak en Thomas natuurlijk ook niet. Ik denk dat ie hen nog wel kan pakken, maar Pinot nog inhalen wordt een hele klus!

Toch betrap ik mezelf er keer op keer op dat ik het niet durf te zeggen, zo close wordt het. Ik hoop trouwens dat ze gewoon gelijke weersomstandigheden hebben. Ik zie liever een eerlijke strijd waarin Dumoulin net tweede wordt dan een groot voordeel voor hem waardoor ie wint. Hoe dan ook, het is bepaald geen tijdrit waar Pinot niet mee om kan gaan.
18 juni 2015 12:21
@LL: nou, als Tom wint met beetje hulp van de wind en hij staat vervolgens net effe een beetje van opzij als Pinot moet, vind ik dat echt geen probleem (en Tom ook niet). We zullen het zien, ik vermoed nog wel wat verschillen voor die tijd, zeker de etappe op zaterdag is niet misselijk als er flink gekoerst wordt.
18 juni 2015 12:27
Die etappe naar Bern gaat tussen deze toppers echt geen verschillen opleveren hoor. Daar wint Sagan (of een vlucht) en wellicht dat er een paar secondjes liggen maar niet meer.

Ik zou het trouwens ook niet erg vinden als Dumoulin droog rijdt en het precies daarna begint te regenen, maar liever zie ik ze in dezelfde omstandigheden een eerlijke strijd uitvechten. De ronde is toch al geslaagd voor Tom, en ik heb echt het gevoel dat ie zichzelf wat ontdekt heeft hier als (kleine-)ronde renner. Vorig jaar was best knap, maar Saas Fee is niet echt een moeilijke klim ofzo, dit betekent denk ik veel meer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.