Pinot wint Tour de l’Ain na machtsontplooiing op de Grand Colombier
foto: Cor Vos
zondag 26 mei 2019 om 11:50

Pinot wint Tour de l’Ain na machtsontplooiing op de Grand Colombier

De Tour de l’Ain is gewonnen door Thibaut Pinot. De Franse klimmer van Groupama-FDJ was veruit de beste op de flanken van de Col du Grand Colombier, waardoor hij zijn landgenoot Alexandre Geniez uit de leiderstrui wist te fietsen. Het is voor de 28-jarige Pinot een mooie opsteker richting de Tour de France.

De renners moesten bijzonder vroeg uit de veren voor de slotetappe van de Tour de l’Ain. Leider Alexandre Geniez, Thibaut Pinot en Mathias Frank werden al om 8.30 uur verwacht aan de start in Parc des Oiseaux, voor een 118,9 kilometer lange etappe naar de top van de Col du Grand Colombier (17,8 km aan 7,1%). Op de flanken van deze reus moest de beslissing vallen over winst en verlies.

Zes koplopers probeerden als eerste de voet te bereiken: Romain Sicard, Delio Fernandez, Brice Feillu, Xandro Meurisse, Quentin Pacher en Patrick Haller. Samen wisten ze een maximale voorsprong bijeen te fietsen van drie minuten, maar het peloton was nooit ver. Het was Haller die als eerste de top rondde van de Côte de Corlier, de eerste klim van de dag.

Dubbelslag op de Grand Colombier 
De zes avonturiers werden echter op tijd ingerekend door het peloton. Het was op de slotklim vooral uitkijken naar Pinot, op papier de beste klimmer. De kopman van Groupama-FDJ stelde ook niet teleur, aangezien hij zegevierend over de streep kwam. Het bleek genoeg voor de eindzege.

Bijna een minuut na de binnenkomst van Pinot spurtte Elie Gesbter naar de tweede plaats, voor de Rus Aleksey Rybalkin. In het algemeen klassement zijn de plekken twee en drie voor Frank en Rein Taaramäe.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.