Piotr Havik verslaat medevluchters in GP Stad Zottegem
dinsdag 20 augustus 2019 om 17:35

Piotr Havik is winnaar geworden van de Grote Prijs Stad Zottegem. De Nederlander van Beat Cycling Club wist dankzij een knappe inspanning zijn medevluchters nipt voor te blijven. De tweede plaats ging naar oudgediende André Greipel, terwijl Christophe Noppe derde werd.

In de GP Stad Zottegem kregen de coureurs tweehonderd kilometer de tijd om het kaf van het koren te scheiden. Het peloton vertrok om half één voor een relatief vlakke wedstrijd in de provincie Oost-Vlaanderen, om te eindigen met acht lokale rondes van 18,6 kilometer. Het was telkens uitkijken naar de kasseien van de Lippenhovestraat (1800 meter) en de beklimming van de Grotenbergestraat (875 meter aan 4%).

Havik laat zich al vroeg zien
De grote vraag was of we een massasprint kregen in straten van Zottegem. Veel renners wilden hoe dan ook een spurt ontlopen, waardoor we een razendsnelle openingsfase kregen. Het was lang wachten op een eerste echte kopgroep, maar uiteindelijk wisten 22 renners weg te rijden. De omvangrijke kopgroep wist een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van bijna twee minuten.

Met Greipel, Noppe, Aksel Nõmmela, Mihkel Raïm, Joeri Stallaert, Clément Russo en Zakkari Dempster waren enkele snelle mannen mee, terwijl ook Havik niet traag is. Verder waren ook Gianni Vermeersch, Frederik Backaert en Dries Van Gestel van de partij. En aangezien er geen sprake meer was van een achtervolgend peloton, wist de kopgroep vooruit te blijven. In de finale probeerden meerdere renners weg te rijden.

Achtervolgers komen te laat
Vermeersch, Dempster en Benoît Jarrier kregen wel even de ruimte, maar werden ook weer ingerekend door de achtervolgers. De wegrenner annex crosser van Corendon-Circus weigerde zich echter naar de slachtbank te leiden. Vermeersch versnelde daarom een tweede keer, maar kreeg ditmaal Havik met zich mee. Op twee kilometer van de finish reden de twee aanvallers nog altijd vooruit.

Dit was hét moment voor Havik om te versnellen. De renner van BEAT Cycling Club wist zijn metgezel Vermeersch uit het wiel te kletsen, op weg naar een hele mooie overwinning. De achtervolgers kwamen namelijk te laat, waardoor Havik alle tijd had om zijn shirtje recht te doen en de handen in de lucht te steken. De 37-jarige Greipel won enkele seconden later eindelijk weer eens een (groeps)sprint, maar het was ditmaal voor de tweede plaats.