Planckaert zorgt voor opnieuw Belgisch succes in Tour du Finistère
zaterdag 16 april 2016 om 16:45

Planckaert zorgt voor opnieuw Belgisch succes in Tour du Finistère

Baptiste Planckaert is de winnaar van de 31e editie van de Tour du Finistère. De renner van Wallonie-Bruxelles was in de pittige slotkilometer, die stevig bergop liep, de sterkste van het peloton. Planckaert is na Tim de Troyer (2015) en de betreurde Antoine Demoitie (2014) al de derde Belgische winnaar op rij van de Franse 1.1-koers.

Pierre-Henri Lecuisinier (FDJ), Perrig Quémeneur (Direct Energie), Anthony Perez (Cofidis), Julien Bérard (AG2R La Mondiale) en Brice Feillu (Fortunéo – Vital Concept) begonnen met een kleine voorsprong aan de finale van de 1.1.-koers door Bretagne, de zevende wedstrijd uit de Coupe de France. Het Franse vijftal reed bijna de hele middag op kop, maar zag dat de voorsprong bij het ingaan van de plaatselijke rondjes (5 x 7,5km) was geslonken tot onder de twee minuten.

Met de hete adem van het peloton in de nek, probeerde eerste Feillu en daarna Quémeneur om solo weg te komen. Ze konden een samensmelting echter niet voorkomen, waarna het in het laatste rondje aanvallen regende.   Guillaume Martin (Wanty – Groupe Gobert) kreeg even een klein beetje ruimte, net als Fabrice Jeandesboz (Direct Energie ), maar ook zij werden opgeslokt, waarna een groep van ongeveer zeventig man onder de rode vlag van de laatste kilometer dook.

Planckaert: “Deze zege is voor Antoine”
Planckaert, donderdag al vierde in de GP de Denain, had nog het meeste over en boekte in Quimper zijn eerste profzege. Achter hem eindigden de Franse renners Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale), Alexandre Geniez (FDJ), Julien Simon (Cofidis) en Romain Feillu (BTP-Auber 93) op de plaatsten twee tot en met vijf.

Twee jaar geleden was Wallonie-Bruxelles ook succesvol in de Tour du Finistère, toen dankzij Demoitie. Planckaert rijdt pas sinds dit seizoen voor de Belgische continentale formatie, maar aarzelde niet om de overwinning aan zijn verongelukte landgenoot (die juist de overstap had gemaakte naar Wanty-Groupe Gobert) op te dragen.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
16 april 2016 16:49
Is die even sterk bezig, zeg! Ik bekeek even Planckaerts resultaten van dit jaar, en hij eindigt bijna elke koers in de top 10!
16 april 2016 16:53
Z'n 19e top 10 plek van het seizoen en z'n derde overwinning... Vorig jaar was ie ook al zo op dreef.
Als je z'n uitslagen van de laatste jaren zo ziet is het bijna onbegrijpelijk dat ie nooit is opgepikt door een grotere ploeg. Ook de stap terug van ProConti naar Continentaal dit seizoen is opvallend. Iemand die wat meer context heeft? Heeft ie gewoon pech gehad of speelt er iets anders nog een rol?
16 april 2016 19:14
Pech gehad. Was nog net niet sterk genoeg toen Landbouwkrediet ter ziele ging en sindsdien moeilijke situatie op de markt met minder en kleinere ploegen.
16 april 2016 22:53
Is dit eigelijk familie van?
16 april 2016 22:55
@Cadellie
Nee, Eddy zei bij Sporza onlangs dat er geen enkele band te vinden is. 't Zal gewoon de naam zijn ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.