Ploegbaas AG2R: “Bardet droomt al jaren van de Giro”
Romain Bardet - foto: Cor Vos (archief)
zondag 17 november 2019 om 14:08

Ploegbaas AG2R: “Bardet droomt al jaren van de Giro”

Het zal even wennen zijn, een Tour de France zonder Romain Bardet. De Franse klimmer gooit komend seizoen het roer om in de hoop dat verandering van spijs doet eten. In plaats van de Ronde van Frankrijk prijken de Giro d’Italia en de Vuelta a España op zijn programma. In gesprek met Cyclingnews gaat Vincent Lavenu, ploegbaas van AG2R La Mondiale, dieper in op deze beslissing: “Romain zal beter presteren als hij iets zelf wil dan wanneer hij gedwongen wordt om iets te doen.”

“Het is een grote beslissing, maar het is onderdeel van zijn carrièrepad”, opent Lavenu. “Romain wil andere dingen ontdekken. Ik denk dat hij zich bevrijd voelt om eindelijk de Giro te kunnen rijden. Hij heeft al jaren over deze wedstrijd gedroomd. De mogelijkheid heeft zich nooit aangediend, maar volgend jaar is het juiste moment.”

“Romain heeft de afgelopen zeven jaar de Tour de France gereden. Na zijn moeilijke Tour dit jaar zei hij dat het tijd werd om de Giro te doen. Daar hebben we rekening mee gehouden. Het Tourparcours past goed bij hem, maar er zijn andere zaken die meespelen, zoals mentale balans en motivatie. Romain zal beter presteren als hij iets zelf wil dan wanneer hij gedwongen wordt om iets te doen.”

Dat Bardet vanwege sponsor- en ploegbelangen per se de Ronde van Frankrijk moet rijden verwijst Lavenu naar het rijk der fabelen. “We hebben discussies gehad, maar we hebben hem nog nooit opgelegd wat hij moet doen”, zegt hij. “Dat is niet de beste manier om een atleet te managen en zeker niet iemand als Romain.”

“AG2R heeft ons altijd vertrouwd en ze bemoeien zich niet met met de recrutering van renners en tactiek. We informeren ze wanneer we een grote renner contracteren of een belangrijke beslissing maken, maar ze respecteren de wijze waarop we het team runnen. We hebben hen een paar maanden geleden al verteld dat Bardet mogelijk de Giro zou rijden. We zijn partners als AG2R La Mondiale erg dankbaar dat ze zich niet met sportieve beslissingen bemoeien. Nu is het aan ons om te laten zien dat we de juiste beslissing hebben gemaakt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.