Ploegen geschorst bij twee betrapte renners op Tramadol
foto: Cor Vos
dinsdag 15 januari 2019 om 11:21

Ploegen geschorst bij twee betrapte renners op Tramadol

In de nieuwe regels van de UCI wat betreft het gebruik van Tramadol zijn ook consequenties voor ploegen toegevoegd. In een brief die renners en ploegen van de Internationale Wielerunie dinsdag toegestuurd kregen, staat dat een team minimaal 1 maand tot maximaal 1 jaar geschorst kan worden bij twee positieve renners. Daarnaast volgt een boete van 10.000 Zwitserse frank.

Dat is natuurlijk pas het geval bij twee positieve tests in één ploeg. Mocht één renner betrapt worden op Tramadol, dan zal hij worden geschrapt uit de uitslag van de betreffende wedstrijd en 5000 Zwitserse frank boete krijgen. Bij herhaling wordt de renner voor vijf maanden geschorst. Gaat de renner daarna nogmaals in de fout, dan kan de schorsing oplopen tot negen maanden.

Vanaf 1 maart is Tramadol verboden. De UCI zal vanaf dat moment streng toezien op het gebruik van de zware pijnstiller. Er wordt speciaal voor Tramadol afgeweken van de WADA-regels. “Een Tramadol-test is eenvoudig. We nemen voor of na een koers een druppel bloed af uit een vinger van een renner”, vertelde UCI-voorzitter David Lappartient bij het aankondigen van de maatregel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.