Ploegen komen met nieuwe “ProTour”
donderdag 17 juli 2008 om 09:20

Ploegen komen met nieuwe “ProTour”

De details van de nieuwe “ProTour” zijn duidelijker geworden na de aankondiging op de rustdag, dat alle teams uit de ProTour zouden stappen. “We zijn verenigd en worden een groep, dat is het belangrijkste aspect,” aldus Robert Amadio, teammanager van Liquigas, tegen Cyclingnews. Dit gebeurde allemaal op de ochtend na de rustdag.

Op de rustdag was informatie naar buitengekomen over de vergadering van de zeventien ProTour teams (Astana was er niet, die waren niet aanwezig in de Tour) en de organisatie van de grote rondes. Zij vormen samen een front tegen de ProTour die begon in 2005.

Het was de vierde vergadering, er was er al een in Frankfurt geweest en twee in Brussel. Dit allemaal voor een nieuw onbekend project. Volgens Patrick Lefevre, manager van Quick-Step, begon het allemaal twintig dagen eerder echt.

In het nieuwe project zullen dezelfde teams als in de ProTour komen, maar met de toevoeging van wildcards. Er zullen achttien teams zijn en een groot aantal wildcards voor Pro-Continentale teams. Op die manier moeten de Pro-Continentale teams dezelfde (financiële) controles als de ProTour teams ondergaan.

Het betekent dus dat het project de teams het recht geeft om deel te nemen aan alle wedstrijden, maar dat is niet verplicht. Er moeten echter wel bij elke wedstrijd genoeg teams meedoen anders gaat het feest niet door. Een lijst van teams of wedstrijden is nog niet beschikbaar.

Op dit moment is de UCI er nog niet bij betrokken. De teams hebben wel gepraat met de UCI, maar nog geen reactie gehad. Men hoopt dat de UCI het een goed idee vindt, zodat het eindelijk wat rustiger wordt in de wielerwereld. De volgende vergadering staat gepland voor aanstaande maandag, de tweede rustdag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.