Pogacar strijdend naar eindwinst Volta ao Algarve, slotrit voor Stybar
foto: Cor Vos
zondag 24 februari 2019 om 17:59

Pogacar strijdend naar eindwinst Volta ao Algarve, slotrit voor Stybar

Zdeněk Štybar heeft de slotetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. Hij was na een etappe van 173,5 kilometer de beste van een vluchtersgroep op de klim van de Malhão. Klassementsleider Tadej Pogačar (UAE Emirates) werd aangevallen door Enric Mas en Wout Poels, maar hij hield stand en veroverde de eindzege.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Diverse renners besloten op de slotdag niet meer op de fiets te stappen. Onder hen Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) met oog op het Openingsweekend van volgende week. Ook Roy Curvers en Luke Rowe tekenden het startblad niet. Het duurde vervolgens – door het hoge tempo – lang voor er een kopgroep ontstond.

Grote kopgroep
Onderweg lagen vier colletjes in aanloop naar de slotklim naar Malhão. Een groep van dertien renners wist uiteindelijk toch weg te geraken: Andreas Schillinger, Jonas Koch, Tim Declercq, Stefan Küng, Jasper De Buyst, Frederik Frison, Nikolas Maes, Maarten Wynants, Nils Politt, Mads Würtz Schimdt, Mads Pedersen, Kenneth Vanbilsen en Vicente García de Mateos.

Veertig kilometer voor de meet werd de klim naar de Malhão al eens beklommen. Daar namen Team Sky en Team Sunweb het initiatief om deukjes in het bastion van de jonge Tadej Pogačar aan te brengen. Door het hoge tempo van David De la Cruz dunde de favorietengroep uit, maar het was niet genoeg om de gele trui te lossen.

Pogačar moest standhouden – foto: Cor Vos

De la Cruz opent de debatten
Aan kop bleven Declercq, De Buyst, Koch, Pedersen en Küng over na de eerste keer Malhão. Hun voorsprong op een fors uitgedund peloton bedroeg toen nog anderhalve minuut, maar liep steeds meer af. De la Cruz besloot even later aan te vallen, waarna hij Søren Kragh Andersen, Steve Cummings en
Zdeněk Štybar mee kreeg. Zij zwommen een tijd lang tussen het peloton en de koplopers in, maar sloten op twaalf kilometer van de meet aan bij de vluchtgroep.

De la Cruz was als nummer vijf in het klassement een gevaarlijke klant. Hierdoor moest in het peloton UAE Emirates aan de slag. Amaro Antunes vond het niet te hard gaan, want hij trok nog voor de klim begon ten aanval. Sam Oomen reageerde, maar alles kwam weer bij elkaar. Dat was een kleine minuut achter de drie overgebleven koplopers: Kragh Andersen, Cummings en Štybar.

Strijd om de ritzege
Het koptrio liep nog verder uit en begon met ruim een minuut voorsprong aan de Malhão. Kragh Andersen legde een hoog tempo op, dat Cummings te veel werd. Štybar bleef lang in het wiel van de Deen zitten en kletste daar in de slotkilometer uit. De Tsjech zorgde daarmee voor de tiende seizoenszege van Deceuninck-Quick-Step.

De handen mogen in de lucht voor Štybar – foto: Cor Vos

Strijd om de eindzege
Bij de favorieten begon Antunes er – net als eerder in de rit – als eerste aan. Hij werd gecounterd door Oomen en een ander groepje, maar andermaal had Pogačar wat problemen. Toch leek de jonge Sloveen zich op te richten. Hij zat in het wiel toen Enric Mas aanviel, maar kon dat niet volgen. Wout Poels hield zich tot dat moment afzijdig, maar ging toch in de achtervolging op Mas. Pogačar koos, met in het achterhoofd dat hij een buffer van 31 seconden had op Mas, voor zijn eigen tempo.

Uiteindelijk wist Poels (achter Štybar en Kragh Andersen) nog de derde plaats in de etappe op te eisen. Mas werd vierde en viel naast het podium, want in de eindrangschikking kreeg Pogačar gezelschap van Kragh Andersen en Poels.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.