Pokerspel tussen Nibali en Roglic lijkt vooral slechte zaak voor Italiaan
©Cor Vos
zondag 26 mei 2019 om 07:45

Pokerspel tussen Nibali en Roglic lijkt vooral slechte zaak voor Italiaan

Analyse Vreemd schouwspel in de Giro de voorbije twee ritten. Vincenzo Nibali en Primoz Roglic gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Daarbij vergeet Roglic dat hij meer dan één tegenstander voor het eindklassement heeft. Al lijkt die onderlinge rivaliteit voorlopig vooral Nibali duur te staan te komen. Of is de Italiaan gewoon niet goed genoeg?

Aan de voet van de Ceresole Reale, de slotklim van de dertiende rit in de Giro gisteren, bedroeg het verschil tussen het restant van de vroege vlucht én de groep der favorieten minder dan een halve minuut. Met een klein beetje goede wil en nog minder moeite hadden Roglic en Nibali zomaar Ilnur Zakarin, Bauke Mollema en hun kompanen teruggepakt.

Passief
Maar de twee vertikten het en bleven elkaar, zoals ze de hele dag deden, het wit uit de ogen kijken. Nibali vindt Roglic té passief koersen in deze Giro. De Jumbo-Vismakopman liet zich niet uit zijn tent lokken. Gevolg: de twee lieten gisteren elke andere podiumkandidaat in deze Giro zomaar seconden, zelfs minuten terugpakken. Niet alleen Zakarin en Mollema, maar ook Majka en – vooral – het Movistar-duo Landa-Carapaz.

Ja, Roglic koerst passief. Híj is niet diegene die voor het spektakel zal zorgen in deze Giro. Hoeft voorlopig niet. Maar dat doet Nibali zelf ook niet. Feit is, het duo speelt hoog spel. Ook vandaag, door op de Courmayeur Richard Carapaz zoveel ruimte te geven. Als ze zich allebei zó goed voelen als ze willen laten uitschijnen, waarom vertikken ze het dan om zelf de puntjes op de í te zetten?

Koppigheid
Los van het spektakel, Primoz Roglic kan je niet eens veel verwijten. Hij staat er in het klassement nog steeds geweldig voor en de Sloveen weet uiteraard verduiveld goed dat hij ook op de slotdag (de Giro eindigt met een tijdrit in Verona) nog iets recht kan zetten. Maar toch: er staat volgende week nog heel wat klimwerk op het menu. Hopelijk vergeet Roglic niet dat hij meer dan een tegenstander heeft. Als Carapaz zijn niveau van de voorbij dagen nog een week kan aanhouden, is Roglic nog niet in Verona.

Maar wat moeten we dan denken van Vincenzo Nibali? De Haai toont voorlopig vooral zijn tanden ná de rit, maar met zijn koppigheid lijkt hij steeds meer zichzelf buitenspel te zetten. Hij moét volgende week nog steeds 1’40” op Roglic goed maken. Maar ondertussen ook 1’48” op Carapaz. Heeft Nibali zoveel vertrouwen in zichzelf dat hij dat nog kan overbruggen? Of is hij gewoon niet goed genoeg, maar gunt hij de eindzege dan nog liever aan een Ecuadoriaan dan aan de Sloveen? Wordt vervolgd…

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.