Popovych klaar voor ploegleidersrol: “Prachtige kans”
Foto: Sirotti
maandag 11 april 2016 om 15:45

Popovych klaar voor ploegleidersrol: “Prachtige kans”

Yaroslav Popovych heeft afgelopen zondag met Parijs-Roubaix zijn allerlaatste wedstrijd gereden. Nu staat hem een nieuwe uitdaging te wachten: een goede ploegleider worden. Hij treedt direct in dienst bij Trek-Segafredo. “Het zal een behoorlijke omschakeling worden”, stelt de 36-jarige Oekraïner in een persbericht.

“Van de fiets naar een ploegleiderswagen. Ik hou van autorijden, maar vijf uur lang aan veertig kilometer per uur is iets anders! Het wordt uitdagend werk, maar ik ben er klaar voor”, vervolgt Popovych. “Het is een prachtige kans. Ik heb al een tijdje aan deze stap gedacht en het team heeft me afgelopen winter benaderd om deze functie na Roubaix op te pakken. Ik heb altijd al geweten dat ik betrokken zou blijven in de wielersport, en dit is perfect: om bij dezelfde groep mensen te blijven.”

Popovych is blij met wat hij heeft bereikt als renner. “Ik heb een aantal grote koersen gewonnen toen ik jong was, met het wereldkampioenschap voor beloften als hoogtepunt. Sommige mensen zullen zeggen dat ik meer uit mijn carrière had moeten halen, maar ik heb mijn eigen keuzes gemaakt. Het is mijn eigen leven. Ik heb veel gewonnen met de kopmannen waarvoor ik werkte. De overwinningen in ploegentijdritten hebben mij misschien wel de meeste voldoening gegeven.”

De nummer drie van de Giro d’Italia van 2003 schat dat hij in totaal zo’n half miljoen kilometer op twee wielen heeft afgelegd. “Dat is een bizar getal als je erover nadenkt. Maar het was leuk om die kilometers af te leggen. Ik hou ervan om te fietsen en om te zien hoe het landschap steeds verandert. Dat ben ik nooit beu geraakt. De dingen die je ziet, de mensen: dankzij de wielersport heb ik de wereld leren kennen. Ik ben naar zóveel verschillende plekken geweest, met zóveel verschillende mensen. Dat is misschien wel het mooiste van alles.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
11 april 2016 16:01
een van de grootste talenten van zijn (EPO) tijd, maar na een goeie eerste paar jaren werd het toch al snel minder, en ging hij maar knechten. je zou bijna denken dat hij op een bepaald moment de doping heeft afgezworen.
11 april 2016 16:04
Wellicht bedoeld hij dat met 'mijn eigen keuzes gemaakt'
11 april 2016 16:12
@ verweggistan:
misschien dat hij het daar nog eens over wil hebben als de feiten verjaard zijn? ;)
in ieder geval heeft hij een paar jaar midden in de dopingploeg van Armstrong gezeten, en naar het schijnt moesten zijn knechten zich van hem ook doperen. lijkt me wel aannemelijk dus.
edit; hij heeft maar 1 jaar geknecht voor Lance in de Tour.
11 april 2016 16:25
@8.6

dus zat hij toen in het Ateam... En dan ben ik bang dat hij ook mee heeft gedaan. maar goed das een ander topic
11 april 2016 17:43
Hij zat ook in het Astana team met Armstrong toen Contador won. Weet alleen niet of Armstrong na zijn terugkeer dezelfde regels hanteerde. Maar dat zal haast wel.
11 april 2016 17:45
Ondanks de nee-stem tegen het associatieverdrag met Oekraïne, wordt er toch een corrupte Oekraïner benoemd als ploegleider. Die Europese Unie drukt alles door onze strot!
11 april 2016 19:39
@mark omdat Popovych uit de Oekraine komt bestempel jij hem direct als corrupt ? en heb je hier ook concrete bewijzen voor ?
11 april 2016 21:17
Zo'n uitspraak als van Mark is het allerbeste bewijs dat je nergens per se vandaan hoeft te komen om een totale idioot te zijn.

ON > Totaal eens met 8.6 , er zijn genoeg renners die er ooit wel aan deden maar er simpelweg uit praktische overwegingen (duur, de hele tijd paranoia je tests afwachten, zo geil op overwinningen ben je nou ook weer niet/betaald rondfietsen is al leuk zat) mee gnokt zijn. Dit zijn overigens veelal de jongens die op fora zoals dit een hoop hoon over zich heen krijgen mbt 'afzakken' 'gebrek aan mentaliteit' 'fietst die nog' etc, ik denk dat Popo in dit rijtje geschaard kan worden ja. Als je dit kleine interview leest zie ik al een hele hoop gezonde opvattingen, hopelijk weet deze 'joie de course' ook op 'zijn' renners over te brengen straks.
11 april 2016 21:45
@Brakkel
Nee.. De echte gedachte van Armstrong was om zonder doping de Tour te winnen, wat hem niet lukte.
11 april 2016 22:01
@robotour & Romans Vainsteins
Ik vermoedde dat het sarcasme van mijn post afspatte, maar ik denk dat de benoeming van Popovych beïnvloed is door de EU, Popovych representatief is voor alle Oekraïners noch Popovych corrupt is.
Hoe mijn uitspraak bewijst dat iedereen een totale idioot kan zijn ongeacht waar hij vandaan komt, ontgaat mij overigens een beetje. Als je mijn opmerking wou classificeren als idioot, dan kan ik het me daar wel in vinden.
11 april 2016 22:11
Mea culpa, ik had het niet aangevoeld en bied bij deze dan ook mijn excuses aan. Ik zou niet graag iedereen die een dergelijke uitspraak gemeend had 0,0001 cent willen geven want dat zou me duur komen te staan.
11 april 2016 22:20
Mensen een idioot noemen als je zelf het overduidelijke sarcasme mist, de ironie. :D
11 april 2016 22:29
Missertje, gebeurt de beste wel eens. Zal daar verder niet om draaien.

Zo ongelofelijk overduidelijk is het overigens ook niet met de goede hoeveelheden troep die hier regelmatig over Oostblok- en Zuid Europese ploegen gestort wordt maar 1 x'tje overlezen had ditmaal geen kwaad gekund nee.
11 april 2016 22:42
Ik verwacht dat een volslagen idioot niet zulke goede zinnen formuleert ;)
11 april 2016 22:46
@Cadellie
Hahaha
11 april 2016 22:49
@Romans
Ach ja, ik had de grap van Thomas ook niet door laatst.

@Janjanssen
Bedankt voor het compliment, ik had overigens wel een foutje, benoemd had ik met een t gespeld ;) (inmiddels aangepast)
11 april 2016 22:49
Voorbeelddiscussie dit jongens! Misbegrepen sarcasme, overreactie maar vele malen belangrijker, tot zinnen komen, mea culpa en weer verder. Als dat toch eens in Den Haag zou kunnen, dan zou de politiek er een stuk prettiger uit zien, chapeau!
12 april 2016 08:59
Heb toch even hard gelachen, ga door met niet al te duidelijk sarcasme en de daarop prachtige reacties, wiedergutmachung etc. Zolang het maar niet over verslaggevers gaat. ;)
On: Toch mooi dat iemand als professioneel fietser hetzelfde soort genieten vertoond als iemand als ik, fervent tour/wereldfietser.
12 april 2016 10:39
Reed bij de ploeg van Armstrong toch wat beter omhoog dan de laatste jaren...
Geen goed idee om oude exponenten uit het Armstrong-tijdperk in de ploegleidersauto te plaatsen. Maar goed, hier hebben wel meer ploegen 'boter op hun hoofd'.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.