Porte wil schaduwkopman zijn in Giro
woensdag 21 november 2012 om 17:17

Porte wil schaduwkopman zijn in Giro

Menchov Porte

foto: Sirotti

Richie Porte heeft in zijn eerste seizoen bij Team Sky vooral een dienende rol gehad. De Australiër won in het begin van het seizoen de Ronde van de Algarve, maar hielp daarna Wiggins aan de overwinning in Parijs-Nice, de Ronde van Romandië, Criterium du Dauphiné en de Tour de France. De 27-jarige coureur hoopt volgend seizoen een grotere rol te krijgen bij de Britse formatie. In de Giro wil Porte tweede kopman achter Wiggins zijn.

“Ik genoot dit seizoen van het rijden voor Wiggins”, zo zegt hij tegen het Australische SBS. “Hij is een prima vent en een goede leider. Hij begrijpt dat anderen hun eigen wedstrijd opgeven om hem te helpen. Persoonlijk wil ik volgend jaar echter wat meer mogelijkheden om voor mezelf te rijden. Ik veronderstel dat ik nu een tweede keus (achter Wiggins en Froome) ben, maar het zou eerlijk gezegd fijn zijn om eens uit die schaduw te treden.”

Porte gelooft dat hij zijn waarde in de aankomende Giro kan bewijzen. “Mij is verteld dat, als ik in goede vorm ben in de Giro en ik denk dat ik daar zal rijden, ik een rol krijg vergelijkbaar met de rol van Froome in de afgelopen Tour, waar hij de laatste man was om zich op te offeren. We hebben laten zien dat het met zo’n sterk team mogelijk is om met twee renners hoog in het algemeen klassement te staan”, aldus Porte.

De renner die afgelopen seizoen overkwam van Saxo Bank gelooft dat hij als ‘back-up-renner’ een goed klassement zou kunnen rijden in de Italiaanse wielerronde. “Er zijn 100 tijdritkilometers. Als ik goed rijd, is er veel potentieel voor mij”, weet de Australiër. In zijn eerste Giro eindigde Porte al als zevende in het algemeen klassement. Een jaar later stelde hij teleur met een 80e plaats in de eindrangschikking.

Geef een reactie