Poulidor: “Mathieu klimt beter dan Merckx”
Foto: Sirotti
vrijdag 15 januari 2016 om 14:15

Poulidor: “Mathieu klimt beter dan Merckx”

Raymond Poulidor kan zondag gaan kijken naar David en Mathieu van der Poel, wanneer zij strijden om de Wereldbeker in Lignières-en-Berry. Op het onbekende Franse terrein hoopt hij beide kleinzoons te zien schitteren. “Ik ben trots op hen”, zei hij enige tijd geleden in Merci Merckx.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Lignières-en-Berry ligt op pak ‘em beet een uurtje rijden van Saint-Léonard-de-Noblat, de woonplaats van Poulidor en net ten westen van Limoges. Een aantal maanden geleden bezocht Sporza PouPou, ook wel bekend als de eeuwige tweede. Daarin liet de Fransman zich een opvallende uitspraak ontlokken. “Of Mathieu een grote ronde kan winnen? Dat weet ik niet. Hij klimt nu al beter dan Eddy Merckx op die leeftijd. Dat belooft wat, maar we moeten ook niet dromen. Ik hoop wel dat ik oud genoeg word om de carrière van Mathieu en David te blijven volgen”, aldus de 79-jarige Poulidor.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2016 14:21
weet iemand wanneer/of Mathieu gaat overstappen op de weg?
15 januari 2016 14:22
Poulidor zegt in het stukje bij Sporza dat hij nog 2 of 3 jaar in het veld wilt rijden.
15 januari 2016 14:23
oke, thanks
15 januari 2016 14:25
Opvallende uitspraak, maar niet te veel aandacht aan schenken zeker? Dat kan je toch moeilijk vergelijken. Op wat baseert Poulidor zich eigenlijk? Dat hij Merckx kon volgen toen die 21 was en nu Van der Poel niet? Dat zal dan eerder aan de leeftijd van Poulidor liggen. :p Of klimtijden op een bepaalde berg? Dat kan met verschil in materiaal, weersomstandigheden enz... te maken hebben. Of stond Merckx aan het begin van zijn profcarrière nog niet echt bekend als een goede klimmer? Van der Poel toch ook niet, heeft die überhaupt al eens een echte col beklommen in een wedstrijd? Soit, vreemde uitspraak dus. Ik ben wel benieuwd of we Van der Poel snel vaker op de weg gaan zien en wat hij daar dan kan.
15 januari 2016 14:29
ongevaarlijk gezwam van opalief die trots is, dat doen ze hè.
15 januari 2016 14:30
Opa is waarschijnlijk heel objectief
15 januari 2016 14:32
Dan zal hij toch echt sneller de overstap naar de weg moeten maken in plaats van gehannes in de blubber tegen een dertigtal Belgen en een Nederlander. Die vier wedstrijden per jaar op de weg lijkt me wat weinig om te kunnen beoordelen of hij kan klimmen of niet.
15 januari 2016 14:32
En ik schat in dat ie er kijk op heeft ...
15 januari 2016 14:34
Sam Oomen kan toch veel beter klimmen dan Mathieu.. dus ik weet niet wat ik hier van moet denken.
15 januari 2016 14:35
http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=168507&season=1966
Misschien klimt hij beter maar wat merckx op zijn 20-21 deed zie ik mathieu nog niet doen.
15 januari 2016 14:37
Merckx stond aan het begin van zijn carriere niet echt gekend als klimmer.
15 januari 2016 14:38
@Gavirialaphilippe
Mathieu heeft nog een contract tot het einde van 2018 bij BKCP-Corendon. Normaal gesproken gaat hij dat uitdienen. Echter is BKCP-Corendon een continentale ploeg, dus heeft Mathieu een clausule in zijn contract dat hem vrijstelt wanneer een WorldTour- of ProContinental-team hem wil inlijven. Voor zijn wereldkampioenschap veldrijden heeft hij echter nog geen aanbod gehad van een wegploeg. Hoe dat nu zit, weet ik niet precies. Wel dat hij erover na zou denken als het bod te goed is om te weerstaan, maar ik ga daar eerlijk gezegd niet van uit. Op z'n vroegst verwacht ik hem halverwege 2017 op de weg.
15 januari 2016 14:42
Of hij nu gelijk heeft of niet, het gaat natuurlijk om het topniveau dat moet worden vergeleken, niet om het beginniveau. En of Mathieu dat gaat halen?
15 januari 2016 14:44
Natuurlijk is Poulidor niet geheel objectief maar gezwam dat vind ik weer erg ver gaan. Hij heeft natuurlijk wel een punt. Wat Mathieu al heeft gepresteerd is natuurlijk wel al knap. Wereldkampioen bij de junioren op een lastig parcours. Heeft tussen de profs toch ook al wat mooie prestaties neergezet oa in de ronde van België. En is ook al koersen geëindigd voor het talent Sam Oomen. Natuurlijk moet Mathieu die overstap niet te lang uitstellen, maar hij is pas 20 en als hij in het wegseizoen gewoon een programma kan draaien die de jongens bij een opleidingsploeg ook doen dan is hij over 2 of 3 jaar nog jong genoeg om een succesvolle weg carrière te hebben. En of hij dan een klassementsrenner wordt of meer een type renner Gilbert dat zien we dan wel weer. Maar dat hij een groot talent is, daar ben ik van overtuigd.
15 januari 2016 14:51
Van de pot gerukt amai niet...Merckx reed toen al de muur omhoog op 1 wiel tijdens trainingen me dunkt. Dit slaat nergens op qua talent.
15 januari 2016 15:10
Bij de top 5 als om klimmers gaat bij zijn leeftijdgenoten
15 januari 2016 15:15
Wat meneer Poulidor hier volgens mij bedoeld te zeggen is vooral dat Mathieu een ongelofelijk talent is en tot nu toe bijna alles heeft gewonnen wat er te winnen viel. Verder waagt hij zich juist niet aan een toekomstvoorspelling. De parallel Merckx is vooral bedoeld om aan te geven dat je als renner best van type parkoersen kan veranderen, als je maar genoeg talent hebt. Hij had ook Wiggins kunnen nomen.
15 januari 2016 15:28
@ LutsenkoFan waar heb Sam oomen Mathieu van der poel dan geklopt andersom meer als genoeg
15 januari 2016 15:49
Opa baseert het misschien meer op hoe het er uit ziet als hij klimt (straalt misschien meer kracht of souplesse uit ofzo)

Dit veldritseizoen is natuurlijk zo goed als in het water gevallen voor Mathieu, ik denk dat hij sowieso seizoen 2016-2017 zal willen volmaken om het wereldbekerklassement op zijn naam te zetten en nog minstens 1x wereldkampioen te worden.
Wellicht wil hij zelfs alle drie de klassementen van het veldrijden winnen.
Deze knul is gewoon een kampioen en hoewel hij het zelf zal ontkennen denk ik dat hij de wereld maar al te duidelijk wil maken dat er geen discussie kan bestaan wie beter is. vd. Poel of v. Aert.
15 januari 2016 16:08
Raymond Poulidor(opa) en Adri v/d Poel(papa) hebben beide veel wedstrijden gewonnen. Hopelijk komt Mathieu in de buurt. Aan de genen zal het niet liggen....
15 januari 2016 16:48
Geen idee waarom sporza juist nu (weer) aandacht aan dit oude item besteedt. Toch al een beetje om richting WK wat reuring te maken over tweestrijd MvdP-WvA?
15 januari 2016 17:10
Zijn overstap zal afhangen van hoe veel beter WvA wel of niet is... Stel dat hij het niveau van WvA in het veld niet haalt, dan stapt hij volgens mij sneller over.
15 januari 2016 17:20
@HJJH.

Ik ga er juist vanuit dat Mathieu pas definitief de overstap maakt als hij heeft aangetoont onbetwist de beste te zijn
15 januari 2016 19:01
@HJJH

'Stel dat hij het niveau van VA niet haalt.' Daarmee suggereer je dus dat Mvdp het niveau van VA nóg niet heeft geëvenaard. Interessante mening, aangezien hij hem al in ieder geval in 7 grote crossen heeft verslagen de afgelopen twee seizoenen.

Ik denk dat Mvdp de overstap maakt als hij verzagdigd is. Ik denk dat dat na volgend seizoen zal zijn, zodat ie zich meteen volledig kan focussen op wk u23 op de weg.
15 januari 2016 19:46
Mooi dat Mathieu zoveel reacties ontlokt. Voorlopig blijft hij in het veld geeft ie aan. Vindt het eens heel vreemd, 5000 euro startgeld per cross als wereldkampioen, een basis salaris dat ongetwijfeld ook enkele tonnen bedraagt en dan nog prijzengeld. Probleem kan mogelijk zijn dat al dit geld hem straks kan weerhouden om echt te investeren in een wegcarriere. Ondanks al zijn talent is de concurrentie daar natuurlijk veel groter en de mogelijke uitslag veel onzekerder. Je ziet maar even wat er in de ronde van de toekomst gebeurde, dat kan een heel seizoen om zeep helpen. Vandaar dat poupou een slag om de arm houdt, die heeft al zoveel talenten zien opkomen en weer wegdeemsteren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.