Prades snoept Lutsenko eindzege af, indrukwekkende ritzege Sam Bennett
foto: Nico Dick / WielerFlits
zondag 14 oktober 2018 om 13:31

Prades snoept Lutsenko eindzege af, indrukwekkende ritzege Sam Bennett

De slotetappe van de Presidential Cycling Tour of Turkey is gewonnen door Sam Bennett. De Ier van BORA-hansgrohe speelde in de laatste kilometer op de verrassing, en zag zijn indrukwekkende versnelling beloond worden met een ritzege. De eindzege gaat enigszins verrassend naar Eduard Prades. De Spanjaard eindigde als tweede, en pakte zo zes belangrijke bonificatieseconden.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Alexey Lutsenko, Diego Ulissi of toch Nathan Haas? Verschillende renners maakten in de slotrit nog kans op de eindzege in deze 54e editie van de Presidential Cycling Tour of Turkey. De Kazach van Astana ging aan de leiding, maar de Australiër en Italiaan volgden op slechts vier seconden.

En laat de slotetappe nu net finishen in Istanbul, na een bijzonder lastige en technische finale. De laatste anderhalve kilometer voerde namelijk door smalle straatjes, met pieken tot wel 7%. Lutsenko moest dan ook bij de les zijn, aangezien Haas in de voorlaatste etappe al bonificatieseconden wist te grijpen.

Zevenkoppige vluchtgroep krijgt weinig ruimte
Lange tijd reed er een kopgroep van zeven renners vooruit. Het peloton gaf Louis Vervaeke, Preben Van Hecke, Paweł Cieślik, Christophe Masson, Beñat Txoperena, Nikolay Mihaylov en Muhammed Atalay echter niet teveel ruimte, waardoor we ons konden opmaken voor een sprint.

Vervaeke stribbelde nog tegen, maar op zeven kilometer van de finish was ook zijn liedje uitgezongen. Het waren vervolgens UAE Emirates (Ulissi) en Katusha-Alpecin (Haas) die het commando overnamen, maar het was Sam Bennett die op de verrassing speelde. De Ier viel aan met nog anderhalve kilometer te gaan.

Bennett maakt indruk in laatste kilometer, secondespel in het klassement
De BORA-hansgrohe-renner sloeg een enorm gat. Dit was het sein voor Zdeněk Štybar om in de reactie te gaan. De Tsjech kwam echter geen meter dichter. Sterker nog: geen enkele renner wist Bennett meer terug te halen. Die had dan ook uitgebreid de tijd om te zegevieren.

Achter de Ier was de chaos compleet. Twee renners vielen in de laatste bocht, waardoor er enkele renners lichtjes werden opgehouden. Eduard Prades – de nummer vier in de stand – kon echter wel zonder problemen door. De Spanjaard eindigde uiteindelijk als twee, en wist zo zes belangrijke bonificatieseconden te pakken.

Hierdoor gaat hij in extremis voorbij Lutsenko in het klassement. De Spanjaard en Kazach finishen in dezelfde tijd. De organisatie kijkt in dat geval naar de renner met (opgeteld) de laagste ritklasseringen. Dat is Prades, die daardoor na de Ronde van Noorwegen ook de Ronde van Turkije op zijn naam schrijft.

foto: Nico Dick / WielerFlits

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
14 oktober 2018 13:37
Goede finale ook van Mike Teunissen; er had meer ingezeten dan plek 4 als ie bij die val niet uit zijn klikpedaal raakte. Bennett was echter wel veruit de sterkste met zijn "Nijdammetje", op een hellende aankomst nota bene.
14 oktober 2018 14:40
Bij Bora hebben ze, als Sagan er niet bij is, eigenlijk altijd een plan B op aankomsten die hen op het eerste gezicht niet liggen. En als het dan lukt zijn het ook wel gave overwinningen...
14 oktober 2018 15:09
Bizarre renner die Bennett, nauwelijks iets gereden na de Giro en nu zo dominant in Turkije. Wie piekt er nu voor zo'n onbelangrijke koers?
14 oktober 2018 15:28
Mooie, verrassende acties van zowel Sam Bennet als Prades
    14 oktober 2018 22:57
    Vrij jong dus nog leren hoe te pieken? Is voor een sprinter ook minder voorspelbaar dan klassement renner

Om te reageren moet je ingelogd zijn.