Prudhomme trekt UCI in twijfel omtrent mechanische doping
foto: Sirotti
woensdag 15 juni 2016 om 09:33

Prudhomme trekt UCI in twijfel omtrent mechanische doping

ASO-directeur Christian Prudhomme heeft in De Telegraaf extra olie op het vuur gegooid in de verhitte machtsstrijd tussen zijn organisatie en de UCI. Dat doet de Fransman naar aanleiding van een uitzending van Stade 2, dat UCI’s technisch manager Mark Barfield in verlegenheid bracht.

Onafhankelijk orgaan
Het Franse televisieprogramma openbaarde een e-mail van Barfield gericht aan een Typhoon-directeur Harry Gibbings, waarin hij vroeg: “Heb jij een telefoonnummer waar ik je direct op kan bereiken. Ik zit met de Franse politie die denken dat een ingenieur ‘Hongaar’ vandaag de Tour de France bezoekt om een fiets te verkopen en teams te bezoeken, kan dat jullie man zijn?” Barfield zou daarmee mechanische fraudeurs willen waarschuwen. Daar wil Preudhomme nu een verklaring voor. “Ik vind dat de UCI elk mogelijk middel moet aanwenden om mechanische doping tegen te gaan. Bij de UCI geloven ze niet in motortjes in de fiets, maar dan nog kan een onafhankelijk orgaan wellicht een bijdrage leveren. […] Je ziet tegenwoordig in allerlei sporten dat er schandalen zijn. In elke sport zijn veranderingen noodzakelijk. En onafhankelijke organen zijn simpelweg nodig om fraude tegen te gaan”, stelt Preudhomme, die twijfelt aan de huidige opsporingstechniek om mechanische doping te detecteren middels tablets.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2016 09:38
Dat deze meneer niet onafhankelijk is, lijkt me in ieder geval al bewezen.
15 juni 2016 09:47
Probleem is dat er geen onafhankelijke organen zijn om onafhankelijke organen in te huren. Het lijkt mij wel goed dat organisatoren de vrijheid wordt geboden ploegen te weren waartegen een verdenking bestaat.
15 juni 2016 09:49
Volgens mij willen ze er bij de UCI zelf ook een verklaring voor hebben.
15 juni 2016 10:02
"Het lijkt mij wel goed dat organisatoren de vrijheid wordt geboden ploegen te weren waartegen een verdenking bestaat".

Goed idee zeg. Wil je een ploeg weren, dan kan je dat doen door een gerucht te verspreiden dat iemand van het team contact is gezien met een omstreden arts, of zijn auto heeft geparkeerd bij een apotheek, of dat zijn neef de buurman is van een ex-vriendin van een schaatser die rijdt bij een ploeg met een vuil verleden. Daar gaat de wielersport mee vooruit!

Preudhomme heeft uiteraard een dubbele agenda en zal ieder schandaaltje bij de UCI aangrijpen om hun macht te verkleinen, waardoor ASO's macht groeit. Hij heeft hier natuurlijk een punt. UCI lijkt mechanische doping niet serieus te nemen (uit angst voor wat ze gaan vinden?). Wat dat betreft zie ik ASO wel een razzia houden aankomende Tour. Vlak na de finish het gehele peloton controleren met goede apparatuur en tientallen juryleden die in het oog houden wie er in paniek van rijwiel probeert te wisselen.
15 juni 2016 10:25
off-topic: de bloedzakken van Fuentes worden toch vrijgegeven voor DNA onderzoek.
15 juni 2016 10:25
Als ASO gewoon onaangekondigde controles invoeren in verschillende ASO wedstrijden beginnend in de Tour de France. Ik zou zeggen bewijs het tegendeel!
15 juni 2016 10:28
Wat fijn, de UCI en de ASO zijn het eens, er moet onderzoek gedaan worden.
Off: er is een boel mis met de UCI, maar een commerciele club als de ASO waar vooral het eigenbelang vooropstaat is wel zo'n beetje het beroerdste alternatief dat je kunt bedenken. Kunnen we ze niet allebei opheffen? ;-)
15 juni 2016 11:22
@joop +1. Maar we zullen het er toch mee moeten doen. Ben overigens niet zo opnder de indruk van de kwaliteit van de onderzoeksjournalistiek van Stade 2, het is toch nog een beetje fragmentarisch en suggestief (verder graven aanbevolen).
15 juni 2016 12:18
Prima dat Prudhomme zijn mening hierover geeft. Graag zelfs. Alleen een beetje jammer dat je weet dat het onderdeel is van een spelletje om geld.
15 juni 2016 13:57
Dit gaat al helemaal niet meer over dit onderwerp: Preudhomme zal iedere gelegenheid aangrijpen om de UCI te lijf te gaan. De oorlog is op volle kracht; in de Tour zal blijken dat ASO toch afhankelijk is van de UCI, als het om de reglementen gaat. Of Preudhomme dat nu leuk vindt of niet. Binnenkort komt het nog zo ver dat iedere renner die een ASO-koers rijdt, wordt geschorst !
15 juni 2016 14:07
Kan niet zeggen dat de UCI erg daadkrachtig overkomt bij de problemen die er spelen binnen het prof.wielrennen. Motards, mechanische doping, parcoursbouwers voorwaarden, etc...
De ASO verdedigt gewoon haar belangen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.