Primoz Roglic oppermachtig in Giro dell’Emilia

Primoz Roglic oppermachtig in Giro dell’Emilia

foto: Cor Vos

zaterdag 5 oktober 2019 om 16:50

Primoz Roglic heeft de Giro dell’Emilia op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma bleek op de laatste beklimming van de San Luca veel beter te zijn dan de concurrentie. Op gepaste afstand werden Michael Woods en Sergio Higuita tweede en derde.

Wie de Giro dell’Emilia weet te winnen, staat als één van de favorieten aan de start in de Ronde van Lombardije. Wie kan winnen op de mythische San Luca moet namelijk van goeden huize komen.

In de laatste veertig kilometer van de Giro dell’Emilia stond de beklimming van de San Luca (2,1 kilometer aan 9,7 procent) maar liefst vijf keer op het menu. Het was dan ook logisch dat de favorieten lang wachtten met het afvuren van hun pijlen.

Kopgroep maakt weinig kans
Een kopgroep met Jacopo Mosca, Davide Ballerini en Umberto Orsini kleurde de dag, maar eenmaal op de lokale rondes aangekomen spatte hun droom uiteen. Daar daalde de voorsprong van het trio rap, terwijl Mosca op de eerste beklimming van de San Luca al solo kwam te rijden.

Sterke groep rijdt weg op de San Luca
Ook in het peloton ontplofte de wedstrijd tijdens de eerste beklimming. Diego Rosa stak namens Team Ineos de lont in het kruitvat. De Italiaan kreeg met Sepp Kuss, Antwan Tolhoek, Pierre Latour, Giulio Ciccone een aantal sterke coureurs met zich mee.

Latour en Ciccone slaan gat, worden ingerekend

De zes coureurs gingen vervolgens op jacht naar Mosca, die uiteindelijk werd ingerekend op negentien kilometer van de streep. Tegelijkertijd implodeerde de kopgroep. Latour en Ciccone bleken de beste coureurs te zijn, terwijl Tolhoek een gaatje moest laten.

Met nog twee beklimmingen van de San Luca voor de boeg reden de Fransman en de Italiaan veertig seconden voor het peloton uit, waar Team Ineos en Jumbo-Visma de dans leidden. Echter, op de voorlaatste beklimming verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon.

Vijf coureurs rijden weg in laatste kilometers
Kuss haalde met een machtige kopbeurt een eerste hap uit de voorsprong, waarna Fuglsang met een aanval het gat definitief dichtreed. Vijftien coureurs begonnen vervolgens aan de laatste lokale ronde. Valverde viel tevergeefs aan, terwijl Rudy Molard, Gianluca Brambilla en Diego Ulissi iets meer ruimte kregen. Later sloten Esteban Chaves en Sergio Higuita daar nog bij aan.

Favorieten dichtten gat
Zij haalden met een voorsprong van 15 seconden de voet van San Luca. Dat bleek veel te weinig te zijn om uit handen te blijven. Op het eerste deel van de beklimming werden zij weer ingerekend door Primoz Roglic, Alejandro Valverde, Diego Rosa, Egan Bernal, Michael Woods, Jakob Fuglsang en Bauke Mollema. Met zijn twaalven begonnen ze aan de laatste kilometer.

Roglic oppermachtig
Daarin bleek een Sloveen oppermachtig te zijn. Met een splijtende demarrage reed Roglic alle concurrenten naar huis. Voor Roglic is het de tweede zege dit jaar op de San Luca. Eerder was de coureur van Jumbo-Visma namelijk ook de beste in de proloog van de Giro d’Italia, die finishte op de fameuze klim in Bologna.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.