Primoz Roglic over valpartij in Vuelta: “Veroorzaakt door gedrag van andere renner”
foto: Cor Vos
vrijdag 9 september 2022 om 16:12

Primoz Roglic over valpartij in Vuelta: “Veroorzaakt door gedrag van andere renner”

Primoz Roglic heeft gereageerd op zijn valpartij in de Vuelta a España. De Sloveense coureur van Jumbo-Visma kwam ten val in de laatste honderden meters van de zestiende etappe naar Tomares, waarna hij moest opgeven. “Dit was niet oke. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist.”

Roglic vertelt op de ploegsite van Jumbo-Visma dat hij zich vragen stelt bij de valpartij. “Hoe kan dit? Ik concludeer dat het niet acceptabel is. Niet iedereen heeft dat goed gezien. De val werd niet veroorzaakt door een slechte weg of door een gebrekkige veiligheid, maar door het gedrag van een renner”, aldus de drievoudige winnaar van de Ronde van Spanje.

“Ik heb geen ogen in mijn rug, anders had ik me breed gemaakt. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist”, gaat Roglic verder. “Dit was niet oke. Er wordt snel weer overheen gestapt en we gaan over tot de orde van de dag. Voor mij geldt dat niet. Dit is niet de manier waarop ik wil dat de sport verder gaat en dat signaal wil ik afgeven.”

Richard Plugge: “Rem en gebruik je verstand”
Ploegleider Richard Plugge is blij dat zijn renners zijn mening deelt. “Ik ben blij dat Primoz zich uitspreekt, in de spiegel kijkt en het gedrag van renners ook benoemt. Uit onderzoek blijkt dat in ongeveer de helft van de gevallen het koersgedrag van de renners debet is aan een valpartij. Niet remmen, maar doorduwen bijvoorbeeld. Het verbaast me niet, want elke renner heeft de wil om te winnen. Ik zou willen zeggen: rem en gebruik je verstand”, aldus Plugge.

Ondertussen voelt Roglic zich naar eigen zeggen iets beter en kan hij een klein beetje lopen. “Daar ben ik al blij mee. Na de val kostte het me tijd om dingen op een rijtje te zetten.” Of Roglic nog zal koersen in 2022, is nog niet zeker.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.