Primoz Roglic slaat dubbelslag in spannende eerste rit Romandië
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2019 om 17:18

Primoz Roglic slaat dubbelslag in spannende eerste rit Romandië

Primož Roglič heeft uitstekende zaken gedaan in de eerste rit in lijn van de Ronde van Romandië. In La Chaux-de-Fonds won de Sloveense titelverdediger de sprint van een uitgedunde groep en nam daarmee tevens de leiderstrui over van zijn landgenoot Jan Tratnik.

Neuchâtel was gisteren het decor van de eerste WorldTour-zege van Jan Tratnik, die landgenoot Primož Roglič aftroefde in de openingstijdrit. Daardoor mocht de renner van Bahrain Merida de eerste leiderstrui aantrekken. In Neuchâtel werd ook de eerste rit in lijn afgetrapt. Op de route naar La Chaux-de-Fonds lagen liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de laatste op 25 kilometer van de streep. Tot aan de finish bleven de wegen echter op en af gaan.

Dertien vluchters kleuren de etappe
In aanloop naar de eerste klim naar Fontanezier na 29,2 kilometer vormde zich de lange vlucht met daarin dertien renners. Jonas Vingegaard, Diego Rosa, Alexis Gougeard, Eros Capecchi, Wiliam Bonnet, Maciej Bodnar, Chad Haga, Manuele Mori, Harm Vanhoucke, Łukasz Owsian, Jay Thomson, Simon Pellaud en Patrick Schelling sloegen de handen ineen en pakten op de beklimmingen naar Fontanezier en Mauborget een voorsprong van zo’n twee minuten.

Half koers was het tijdsverschil met het peloton opgelopen naar 3:45. Vanaf dat moment werd in het peloton de kraan dichtgedraaid, onder meer door EF Education First. Even later zouden ook Jumbo-Visma en Bahrain Merida een handje toesteken in de achtervolging. En op dertig kilometer van de finish, tijdens de beklimming van de Col de la Tourne – de laatste van vijf beklimmingen, was het dan gedaan voor de kopgroep.

Tratnik raakt zijn leiderstrui kwijt
Jan Tratnik moest de strijd al snel staken, waardoor de koers sowieso een nieuwe leider zou krijgen. Roglič, gisteren nog tweede in de proloog, kwam daarmee op poleposition om de koppositie over te nemen. Enkele renners staken vervolgens hun neus aan het venster, maar met een omvangrijke groep werd de top van de laatste gecategoriseerde klim gerond. Toch stond de renners nog het nodige klimwerk te wachten in de onstuimige slotfase.

Emanuel Buchmann, die ook al op dreef was in de Ronde van het Baskenland, probeerde het dan solo. De Duitser van BORA-hansgrohe pakte ruim 0:30, maar zou het niet uitzingen tot het einde. Een aanval van Tourwinnaar Geraint Thomas zorgde voor reactie bij David Gaudu en Michael Woods en op zes kilometer van de meet sloot dit trio aan vooraan. Deze kopgroep deed bij Jumbo-Visma de alarmbellen rinkelen en de ploeg ging dan ook op jacht naar de aanvallers.

Finale mondt uit in een thriller
In de laatste vier kilometer kwam de groep dan weer samen. Daarmee was de strijd nog niet gestreden, want Ilnur Zakarin en opnieuw Geraint Thomas staken de lont in het kruitvat. Ook Carlos Betancur, gisteren nog verrassend achtste in de proloog, deed zijn duit in het zakje. Toch zou een andere matador de dagzege pakken. Primož Roglič reed gisteren al een voortreffelijke tijdrit en liet met een sterke sprint nog maar eens zien in wat voor topvorm hij steekt.

De Sloveen van Jumbo-Visma verwees Gaudu en Rui Costa naar de overige podiumplekken en mocht na zijn tweede plaats gisteren ook de leiderstrui aantrekken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.