Primož Roglič wint de Ronde van Romandië, slotrit voor Ackermann
Primož Roglič - foto: Sirotti
zondag 29 april 2018 om 14:47

Primož Roglič wint de Ronde van Romandië, slotrit voor Ackermann

Primož Roglič heeft voor de tweede keer dit seizoen een rittenkoers uit de WorldTour gewonnen. Na de Ronde van het Baskenland is het nu raak in de Ronde van Romandië. De Sloveen van LottoNL-Jumbo kwam in de slotrit niet meer in gevaar. Egan Arley Bernal (Sky) en Richie Porte (BMC) mochten met hem mee het eindpodium op. De winst in de slotrit naar Genève ging naar Pascal Ackermann van BORA-hansgrohe.

Chaotische openingsfase
De slotrit richting Genève mocht dan wel een vlakke finale kennen, in het begin moesten er nog flink wat hoogtemeters worden overwonnen. Gecombineerd met het hoge aanvangstempo resulteerde dit in flink wat chaos, waardoor het peloton in drie stukken brak. Het duurde echter niet lang vooraleer de rust terugkeerde, wat het viertal Carlos Verona, Alexis Gougeard, Michael Storer en Pavel Sivakov in staat stelde om op avontuur te trekken.

LottoNL-Jumbo controleert
Aanvankelijk maakte ook Dayer Quintana onderdeel uit van de kopgroep, maar de Colombiaanse klimmer kon het hoge tempo vooraan niet volgen. Movistar was er echter op gebrand om in de kopgroep van de dag te zetelen. Het was Winner Anacona die dan ook de sprong van achteruit wist te maken. Het vijftal had na goed vijftig kilometer koers een voorsprong van meer dan twee minuten op het peloton, dat werd aangevoerd door LottoNL-Jumbo in dienst van trotse leider Primož Roglič.

Pascal Ackermann toont zijn spierballen – foto: Sirotti

Sprintersploegen nemen over
Bahrain Merida en BORA-hansgrohe namen in de slotfase het heft in handen in dienst van hun snelle mannen. Beide teams brachten het verschil terug tot onder de minuut en grepen op tien kilometer van de streep de vluchters in de kreeg. William Clarke probeerde nog een sprint te ontlopen, maar zijn poging strandde in schoonheid. In de sprint werd Pascal Ackermann ideaal uitgeleid, waarna hij zijn eerste profzege boekte.

Roglič in de voetsporen van Jalabert
De leidende positie van Roglič in het klassement kwam niet meer in gevaar. Hij is de tweede renner in de geschiedenis die de rondes van het Baskenland en Romandië in een seizoen weet te winnen; alleen Laurent Jalabert deed hem dat voor in 1999.

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
29 april 2018 14:49
ROGLA da best!
Come on TLJ bashers ;-))
29 april 2018 14:50
Mooie eerste profzege voor Ackermann! Perfect getimede laatste kilometers van z'n ploegmaat
29 april 2018 14:50
Genieten
29 april 2018 14:53
Wat een mooi spelletje speelden Sky en TLJ daar met elkaar. En die versnelling van Roglic bij de laatste km om nog even bij Bernal in het wiel te komen was indrukwekkend.
29 april 2018 14:53
twee man in de top tien.
29 april 2018 14:54
precies! zeg ik ook af en toe! waar zijn ze als t goed gaat? oh ja, krijg je t verhaal dat ze afhankelijk zijn van een paar renners/buitenlanders voor puntjes! uhhh, kijk dan ook even naar nog 17 ploegen die echt afhankelijk zijn van 'buitenlanders' en 1,2 toppers? lachwekkend!
29 april 2018 14:57
Selig bezorgt Ackermann de zege. Gaat Bennett veel plezier aan beleven in de Giro. Planckaert is ook giro klaar....
29 april 2018 14:58
Lekker Rogla
29 april 2018 14:58
Goed werk van de overgebleven TLJ-mannen. Een fantastisch seizoen voor Roglic tot dusver: een etappe in de Tirreno, een etappe en de eindzege in de Ronde van het Baskenland, en nu dan weer de eindzege in de Ronde van Romandië. De meeste renners kunnen alleen maar dromen dat ze zoiets in hun hele carrière bij elkaar fietsen.
29 april 2018 15:01
Heeft iemand eigenlijk Sooike nog gezien, zegmaar zo sinds het begin van Baskenland?
29 april 2018 15:02
Vraagje aan de TLJ insiders: deze successen mede dankzij of ondanks de TLJ ploegleiding ?
29 april 2018 15:03
@Rich
Toch vind ik het vrij apart dat Nederlanders hier op de banken staan voor een vage Sloveen terwijl bijvoorbeeld in het Baskenland niet op of om werd gekeken naar Mollema. En als morgen Roglic bij een andere ploeg rijdt hoor je hier niemand meer over hoe geweldig hij wel niet is (zie Menchov, Leipheimer, Freire, LL Sanchez, McEwen maar ook Kelderman, Mollema, Kroon, Boom). Blijkbaar voelen de fanboys zich dan verraden.
29 april 2018 15:04
@ Lynda

Nee zijn internet werkt altijd alleen in het voorjaar tijdens wedstrijden waar TLJ niet echt de renners voor heeft.
29 april 2018 15:09
600 punten voor Roglic in deze ronde...tik em aan ouwe...net zoveel als podium tour de France? Lekker voor nog geen week werken
Kruiswijk ook 175 .....lekker voor TLJ
29 april 2018 15:11
Primoz Primus zou klinken als een type camping stove
29 april 2018 15:11
Baik-Baik, ik snap er bij deze pipo ook niet veel van. Kennelijk is winnen in het juiste tenue voldoende voor sommigen. Als het nu een enorm innemende persoonlijkheid was maar hij is een soort Menchov, iets minder erg wellicht.
29 april 2018 15:15
Men staat hier zelfs op de banken voor bijv. een Bernal en die rijdt niet eens voor een Nederlandse ploeg. Mijn kop thee is het niet, maar sociaal gezien mooi hun gulle bewondering.
29 april 2018 15:16
Ik snap een aantal WF'ers hier wel. Ik juich ook alleen wanneer er Rotterdammers scoren namens Feyenoord
29 april 2018 15:16
Tuurlijk is winnen in juiste tenue voldoende.
Dit is overwinning voor tlj, door Roglic met goede ondersteuning 3 Nederlanders op het laatst.
Er zijn voetbalteams waar minder spelers van eigen nationaliteit in spelen en daar wordt ook hard voor gejuicht.
29 april 2018 15:17
@Baik-Baik geen van de statements die je maakt zijn waar. De psychologie van supporteren is vast ingewikkeld, maar het is zeker niet raar dat mensen graag juichen voor de overwinning van de enige Nederlandse WT ploeg of voor Nederlanders voor andere ploegen. Dit gebeurt in alle sporten. Dat je dat niet snapt, ligt meer aan jezelf.
29 april 2018 15:17
Nog altijd fan van al die renners, los van t feit dat mensen hier een totaal oninteressante discussie willen voeren.

Hoop dat Roglic vol voor Zwitserland of Dauphine gaat, daarna rittenkapen in de tour met oog op succes (top 10) WK. Kruijswijk goed op weg voor de tour!
29 april 2018 15:19
thats my point tdola!
29 april 2018 15:23
@Baik-Baik
Ja want mannen als Mollema en Kelderman worden hier op WF niet enorm gesteund... Wat een onzin weer.
29 april 2018 15:26
@Baik-Baik en verder is Roglic gewoon een sympathieke gozer, wat verlegen en zeer bescheiden trouwens... en ik denk dat hij ook zeker punten heeft gescoord bij de fans door bij te tekenen dit jaar. Ik denk dat er genoeg ploegen waren waar hij zo naar toe had gekund die hen misschien beter kunnen ondersteunen dan TLJ. Maar het feit dat hij blijft zal zeker meetellen in zijn populariteit bij de fans.
29 april 2018 15:26
@baikbaik zelfde geldt in alle teamsporten.

Maar Roglic is ook gewoon een toffe renner die geweldige progressie laat zien en zelden teleurstelt (als de mecaniciens een beetje opletten). Mollema zie ik overigens nog steeds liever winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.