Proloog net te kort voor ambitieuze Kelderman
foto: Sirotti (archief)
zondag 6 maart 2016 om 15:02

Proloog net te kort voor ambitieuze Kelderman

Wilco Kelderman heeft de proloog van Parijs-Nice afgesloten als veertiende. De Nederlands kampioen tijdrijden startte vroeg in het veld en stond een tijdje aan de leiding, maar zag Jérôme Coppel vier seconden sneller zijn en zakte daarna weg uit de top tien van de daguitslag. Hij heeft dertien seconden achterstand op leider Michael Matthews.

De klassementsman van LottoNL-Jumbo kwam niet lekker in zijn ritme in de 6,1 kilometer lange tijdrit. “Het was net iets te kort om te zeggen of de benen nu goed of slecht zijn”, verklaart Kelderman tegen De Telegraaf. “De verschillen zullen natuurlijk niet heel groot zijn, maximaal tien seconden misschien. Het is een technisch parcours met een klimmetje en ook nog wat vals plat. Je komt nooit echt lekker in je ritme. Als het langer was geweest, had ik wel een betere uitslag gereden.”

De kop is er dus af in deze Parijs-Nice. De renners wacht een etappe met enkele zandstroken. De ambitieuze Kelderman is waakzaam: “In Parijs-Nice weet je dat er overal iets kan gebeuren. Je kunt zomaar secondes verliezen. Die zandstroken hoeven van mij niet, maar we zullen er toch overheen moeten.”

Ten opzichte van concurrenten voor het eindklassement heeft Tom Dumoulin de grootste voorsprong op Kelderman, twaalf seconden. De rest van de directe tegenstand staat binnen tien seconden van de LottoNL-Jumbo-coureur, of heeft een achterstand goed te maken op de Nederlander.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2016 15:11
Gewoon goed gereden voor zo'n korte, technische proloog. Benieuwd wat hij verder kan deze ronde.. Dumoulin doet wel goede zaken voor zijn klassement.

Dit is trouwens voor het eerst dat ik over zandstroken hoor. Valt daar nog wat te verwachten?
6 maart 2016 15:18
@rainbowjersey

Volgens mij liggen de zandstroken op een behoorlijke afstand van de finish, waardoor er uiteindelijk gewoon een massasprint word verwacht. Zit nog een colletje redelijk aan het eind van de etappe maar ik weet niet of dat genoeg is voor een vroege vluchter.
6 maart 2016 15:27
Zo zwaar is het deze week allemaal niet, ik sluit Matthews niet uit hoor
6 maart 2016 16:04
Nee die zandstroken liggen juist dicht bij de finish, waardoor het chaos gaat worden en er geheid mensen zullen vallen.
6 maart 2016 16:05
Wat moet ik me voorstellen bij die zandstroken? Zijn er ergens beelden van te vinden?
6 maart 2016 16:08
@LutsenkoFan: Matthews is een taaie, maar de derde en de laatste etappe gaan toch te veel voor hem zijn, onmogelijk dat hij wint in mijn ogen
6 maart 2016 16:21
Matthews rijden ze er in de etappe naar Nice echt niet zomaar af hoor, dat zal heel erg moeilijk worden!

En op de Mont Brouilly pakken ze wel wat tijd natuurlijk, maar ook geen 20-30 seconden.

En vergeet niet: Matthews teert natuurlijk op de boni's. De etappe over de Ventoux wordt voor hem, zeker als ie na de Mont Brouilly nog meedoet. En ook naar Nice geef ik hem dus kans op winst. Dan wordt het al een hels karwei voor de rest. Maargoed, het zou een verrassing blijven, echter zeker geen onrealistische.
6 maart 2016 16:30
Het is hoe dan ook interessant dat hij het wil gaan proberen. Wat betreft de rit over de Ventoux vraag ik me wel af of zijn ploeg sterk genoeg is om hem te controleren en er een sprint van kan maken.
6 maart 2016 16:30
Ik neem toch aan dat, wanneer Porte, Contador, Izagirre, Thomas, Majka, Spilak (?) op de trappers gaan staan, dat Matthews dan lost. Ik heb vele berichten gelezen dat het podium voor Dumoulin ontzettend lastig zou worden. En nu ineens is Matthews op meer dan 10 km klimmen van dat niveau? Nee, in deze hype ga ik niet mee.
6 maart 2016 16:33
Helemaal eens met @Orakel.
6 maart 2016 16:38
De klimmers geven zelf allemaal aan dat het parcours helemaal niet zo moeilijk is, en dat die lange beklimming ook voor Ardennen mannen geschikt is. Bovendien heeft Matthews in de Giro wel eens een vergelijkbaar kunstje getoond.

En zijn ploeg lijkt me het probleem niet toch? Met Yates, Albasini, Impey en Txurruka zal het mogelijk moeten zijn. Daarnaast is die Ventoux zo vroeg, daar komt nog van alles terug (behalve dan de echte sprinters).
6 maart 2016 17:00
Stage 6 is 23 km klimmen in de laatste 40 km, met ook in de aanloop redelijk wat klimwerk.
Natuurlijk, ik ben het er mee eens, dat dit niet het zwaarste klimwerk is. Je hoeft geen buitencategorie klimmer te zijn om aan te haken. Maar de zwaarte bagetaliseren is een ander uiterste. Wat Matthews in de Giro deed op Montecassino was een 'vlakke' rit eindigend op een klim van 8 km aan 5%. Het profiel van die rit was totaal niet vergelijkbaar met rit 6 van deze Parijs Nice. Uiteraard hebben we geen van allen een glazen bol, maar de hype van dit moment (Matthews kan PN winnen) vind ik verre van waarschijnlijk. Mocht ik ongelijk hebben dan eet ik mijn iPhone op.
6 maart 2016 17:56
Ook hier gaan we geen rol van betenis spelen, misschien dumoulin top 10, maar goed wat stelt dat voor ?
6 maart 2016 18:38
@ Orakel
Ze ( de echte GC Mannen ) moeten Matthews er wel echt af rijden.
In de Giro van 2014 een week lang de roze trui met ook 'klim etappes'.
Nu ben ik slecht in klim dingen vergelijken. Maar Bling is wel en taaie en weer iets ouder. En een goed team. Ze zullen hem echt moeten verslaan en niet verwachten dat ie vanzelf lost achterin.....
6 maart 2016 18:55
Als ik het hier goed beluister heeft Matthews meer kans om Parijs-Nice te winnen dan Dumoulin.... Nu heeft Bling Bling mij vandaag wel verrast door de proloog te winnen, doordat het parcours toch niet zo vlak bleek te zijn,
6 maart 2016 18:57
Eens met Orakel dat Matthews dit niet gaat houden. Zou te knap zijn.
6 maart 2016 19:29
Groene trui winnen en top 20 in het eindklassement zou een goed resultaat zijn voor Matthews.
6 maart 2016 20:19
Bovendien zijn het Matthews allereerste koerskilometers dit seizoen.
Hij zal fris zijn, maar als de 'echte' berggeiten er vol op klappen zal het voor Bling toch wel gedaan zijn. Een top 20 kan hij allicht zeker wel klaarspelen.
6 maart 2016 20:55
Beeld van de tweede 'Zandstrook'. Ik denk dat het vooral invloed gaat hebben door het gedoe richting het opdraaien, wat angstige benen in de afdaling en de onvermijdelijke lekke banden, niet doordat bepaalde renners daar specifieke kwaliteiten aan kunnen spreken om het verschil te maken. Wat dat betreft lijkt me dan ook niet echt een waardevolle toevoeging.
6 maart 2016 21:01
Even zitten kijken en het commentaar gelezen van Boonen.....wat een drama, die kan beter stoppen. Gaat er echt niet bij zijn in de finale van de ronde en Roubaix
6 maart 2016 23:11
Volgens mij gaan Dumoulin en Kelderman allebei voor Bling eindigen. Ik voorspel Bling en Westra vlak bij elkaar in het eindklassement.
6 maart 2016 23:49
Over die stroken van morgen. Sommigen liggen er echt wel slecht bij. P-N valt morgen zeker niet te winnen, maar sommige renners kunnen bij een lekker band op zo'n strook mogelijk wel een kruis maken over hun klassement. Als Thomas, Dumoulin, Contador, Izagirre, Porte, ... lek rijden zal de rest echt niet wachten. Zal iig een nerveuze bedoeling worden! Klassementsrenners zullen met hun ploeg de stroken vooraan willen aanvangen, de sprintersploegen zullen net hetzelfde willen doen, net als de renners die wat willen gaan proberen op deze stroken.
6 maart 2016 23:58
geheel met Orakel eens in deze.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.