Puck Moonen pleit voor minimumloon: “Belangrijk voor jonge rensters”

Door , donderdag 25 april 2019 om 20:00

Puck Moonen springt op de bres voor haar collega’s. De 23-jarige Noord-Brabantse van Lotto Soudal Ladies roept de UCI op om sneller werk te maken van een minimumloon in het vrouwenpeloton. “Ze mogen daarin wel een tandje bijsteken”, stelt ze met een mooie woordspeling voor de camera van WielerFlits na afloop van de Amstel Gold Race voor vrouwen.

“Iedereen heeft het over het prijzengeld (dat omhoog moet, red.), maar dat gaat naar rensters als Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Maar zij hebben al een goed salaris”, gaat Moonen verder. “Juist het minimumloon is belangrijk voor – bijvoorbeeld – rensters van onze ploeg, die werk verrichten voor de kopvrouwen. En ook voor de jonge rensters, die vaak hun studie opgeven of naast het fietsen nog moeten werken. Als dat laatste niet hoeft, kun je ten volle je carrière benutten. ”

Moonen – die op dit moment enige tijd buitenspel staat met een rugblessure – stipt wel aan dat de ploegen de kans moeten krijgen om zich erop voor te bereiden. Wel vindt ze dat de UCI het verschil tussen de mannen en vrouwen gelijk moet trekken.

Vanaf 2020 minimaal 15.000 euro
Minimumsalaris is al jaren een hot item in het vrouwenwielrennen. Volgens de hervormingsplannen van de UCI is het vanaf 2020 voor zogenoemde Women’s WorldTeams verplicht om hun rensters een minimumloon te betalen. Coureurs hebben komend jaar recht op een minimumsalaris van 15.000 euro.

Dit zal stapsgewijs worden verhoogd naar 20.000 euro in 2021 en 27.500 euro in 2022. Vanaf 2023 zal het gemiddelde salaris gelijk zijn aan het minimumloon van mannelijke ProContinentale coureurs. Voor Women’s Continental Teams zijn er geen geldelijke verplichtingen.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair