Quintana schikt zich in knechtenrol: “We zullen Valverde ondersteunen”
foto: Sirotti
donderdag 13 september 2018 om 11:43

Quintana schikt zich in knechtenrol: “We zullen Valverde ondersteunen”

Nairo Quintana had na de individuele tijdrit nog de stille hoop om de Vuelta a España te winnen, maar na de bergrit naar Balcón de Bizkaia is de Colombiaan duidelijk tegenover Cyclingnews. “We hebben gezien dat Valverde sterker is. We zullen hem nu volledig ondersteunen”, zo schikt hij zich in een knechtenrol.

Quintana moest al vroeg lossen op de steile slotklim, en verloor uiteindelijk één minuut op de concurrentie. “Ik had gewoon geen kracht meer. Ik probeerde aan te klampen, maar ik kon op een gegeven moment niet meer volgen. Ik ga geen leugens verzinnen en zeggen dat ik me ziek voel. Ik voelde me ‘OK’, maar ik had gewoon niks meer over”, is de klimmer eerlijk.

De 28-jarige renner vindt zichzelf nu terug op plaats zes, op 2:11 van leider Simon Yates. Hij blijft echter optimistisch over de winstkansen van zijn ploeg Movistar. “Het belangrijkste is dat het team wint. We zullen nu Valverde ondersteunen, en kijken wat de nieuwe strategie moet worden.”

“Het is goed dat Alejandro er woensdag wél bij zat. De sfeer in het team is nog altijd goed, en we blijven dan ook werken. We zullen zien wat er de komende dagen gaat gebeuren”, aldus Quintana.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
13 september 2018 11:51
Vraag bij mij vooral is: Gaat Nairo ooit zelf nog een grote ronde winnen? Het lijkt wel of het beste bij hem er wel af is en dat drie weken voor hem te gortig zijn geworden.
13 september 2018 11:55
Als je geen kracht meer hebt in je benen zal je ook niet veel nut hebben als knecht. Vooral aangezien het erop lijkt dat quintana er nog harder door zal zakken de komende etappes.
13 september 2018 11:56
Nog altijd maar 28 jaar oud die Nairo Quintana. Het zal mij niet verbazen als deze krijger nog twee seizoenen 'aanmoddert' om uiteindelijk als dertiger de Tour de France een aantal keer te winnen.
    13 september 2018 11:59
    13 september 2018 12:12
    Geloof ik niet in.
    Over en uit voor Quintana.
    Denk ook dat ploegleiders geen team meer om hem heen bouwen.

    Sowieso zal Movistar moeten gaan nadenken. Zonder Alejandro zijn het voorlopig geen veel winnaars. Denk dat behouden van Landa een must is en ik vind gokken op de definitieve doorbraak van Carapaz en Soler gewaagd.
13 september 2018 12:09
Het zou mij niet vebazen als Nairo bijna net zo oud is als Valverde met zijn ontwikkelingscurve.
13 september 2018 12:17
Denk dat Nairo zich voortaan beter kan richten op kleine rondes. Drie weken voluit gaan lukt hem niet meer.
    13 september 2018 12:30
    Ja schrijf Quintana vooral maar af. Werd vorig jaar 2e in de giro. Heb je een minder seizoen kan je gelijk maar beter op de kleine rondes richten. Geldt dat dan ook voor Pinot en een heel peloton van die mannen? Moeten we Kruijswijk daar ook onder rekenen? Werd gisteren bijna weer ingehaald door Quintana en heeft nog nooit op een podium gestaan. Had vorig jaar ook een minder seizoen. Had zich ook veel beter op de kleine rondes kunnen richten.
    13 september 2018 13:00
    @ Sunnyweb: als Tom geen rare fratsen had uitgehaald was hij 2e geworden op bijna 5 minuten. In een niet al te sterk bezetten ronde op dat moment. Met een deelnemersveld van nu of in de tour had hij de top 5 niet eens gehaald.
13 september 2018 12:27
Ik hoop toch dat deze sympatieke renner weer zijn oude niveau terug vindt ooit.
Een paar jaar geleden genoot ik enorm van zijn aanvallende manier van koersen.
13 september 2018 12:38
Hij kan tactisch nog van waarde zijn door vroeg aan te vallen, 2 minuten is niet heel veel. Een aanval zou hem ook de gelegenheid geven zijn Vuelta nog enigszins kleur te geven, zoals in de Tour. Maar of het er nog in zit?

Dit jaar leek hij zowel voor de Tour als voor de Vuelta prima in orde en een kandidaat voor eindwinst, maar het valt dan uiteindelijk steeds weer tegen en hij lijkt in de loop der jaren sowieso steeds minder te worden. Zou me ergens ook niet verbazen als er ooit met zijn leeftijd is gesjoemeld. In ieder geval goed voor Movistar dat ze Landa kunnen houden.
    13 september 2018 13:59
    Lijkt mij ook een mogelijkheid. Bij Afrikaanse voetballers vrij normaal. Misschien is ie 31 en dan is aftakeling niet zo gek
13 september 2018 13:05
Hij kan de Vuelta misschien nog wel winnen, als hij zaterdag meegaat in een vroege vlucht en Yates blaast zijn ploeg op. Valverde zal dan lekker wieltjes gaan plakken. Maar 2:11 is eigenlijk teveel in zo'n korte bergrit.
13 september 2018 13:57
Hoop onzin weer hier. Het enige wat Quintana de afgelopen 2 jaar heeft bewezen is dat 2 grote rondes achter elkaar misschien geen goed idee is voor hem. Voor de rest zijn mensen blijkbaar de tour weer vergeten waar het hem niet meezat met pech en valpartijen. Maar waar hij ook op magistrale manier een etappe won.
Misschien is de echte breille er een beetje af maar hoort vooralsnog gewoon tot de beste ronderenners.
    13 september 2018 14:31
    Zo is dat natuurlijk. Heeft nog altijd na Nibali en Froome de beste erelijst als ronderenner van het huidige peloton. De kritiek op Quintana staat niet los van de torenhoge verwachtingen die men telkens weer van hem heeft. Weet wel ieder jaar de nodige zeges te boeken dus afschrijven moet je hem zeker niet.
13 september 2018 14:17
Ik denk toch echt dat mijn theorie over Colombianen klopt. Ik heb namelijk het idee dat het hoogtepunt van Colombianen op hun 26/27 ligt en niet rond hun 30. Ze pieken altijd vroeg maar na 27 worden ze allemaal minder. Weet niet waar het aan ligt, maar ik denk dat er toch echt een patroon te ontdekken is.
13 september 2018 14:39
Ik had het even teruggezocht; op 1 juni was er een berichtje op wielerflits met deze quote van Quintana:

"Volgens Quintana is rust het toverwoord. “In vergelijking met andere jaren heb ik een rustige voorbereiding gekend. Na de afgelopen Tour (waarin hij slechts als 12e eindigde) wilden we meer rust inbouwen. Het betekent dat ik nu frisser ben. Ik hoop dat deze aanpak, gesteund door een sterke ploeg, zijn vruchten zal afwerpen”, aldus de klimmer."

We kunnen dus nu toch wel vaststellen dat ook deze aanpak niet optimaal is geweest. Wellicht zou hij toch eens een ander team moeten overwegen?
13 september 2018 15:04
@verstandopnul
Hij heeft dus de rustige voorbereiding gehad die hij wenstte, reed in de op één na sterkste ploeg, en werd teleurstellend 10de. Ik vraag me af welk team hem betere randvoorwaarden had kunnen bieden.
    13 september 2018 15:15
    Het is in elk geval duidelijk dat hij wel degelijk nadenkt over de beste parameters om te presteren, er zit ook een factor 'trial and error' in.
13 september 2018 15:59
Ikzelf heb het idee dat het met Quintana niet helemaal meer goed komt.

Hij zit natuurlijk in een team met een oude broeder die maar niet van ophouden en verzwakken houdt. Sterker nog, Valverde heeft rondes allerminst uit zijn hoofd gezet. Vorig seizoen mikte hij op de Tour en dit seizoen is het dus de Vuelta. Ondertussen is Landa erbij gekomen waarmee hij bij de Tour het kopmanschap weer moest delen. Het lijkt hem geen rust te geven.

Tegelijkertijd maakt hij het niet makkelijker door dat relletje rondom zijn contract vorig jaar, in de media gepookt door zijn familie. Wat ook niet helpt is dat hij om de een of andere reden graag lang in Colombia verblijft en niet zo gek veel koerst op niveau. Dat lijkt me toch wel een makke.

Hij is dus een duur betaalde kopman die minder presteert en minder opvallend rijdt dan enkele jaren terug. Het ziet er ook zo matig uit al die demarrages die eigenlijk niks voorstellen en voor de rest hangt-ie er maar wat aan. Geeft niet de indruk dan wat voor het team (anderen) te willen werken, wat zijn toekomst nog lastiger maakt.

Wat ik overigens niet geheel kan negeren is dat er de laatste jaren nogal wat Colombianen (en/of Zuid-Amerikanen) gepakt zijn. Quintana dartelde enkele jaren terug lekker rond en dat is er, met een enkele uitzondering na, toch helemaal van af. Zou hij daar ook mee van doen hebben?
13 september 2018 17:36
Movistar zal nu Enric Mas wel gaan aantrekken, zeker?
13 september 2018 20:01
Grappig dat bij contador de laatste jaren zijn demarrages vaak hetzelfde waren. Kwam niet echt weg met als quintana omdat hij de kracht niet had. Reed nauwelijks nog klassementen en won soms nog een etappe.
Contador probeerde af en toe van grote afstand aan te vallen. Maar 9 van de 10 etappes gingen hetzelfde als quintana en die wordt nu de maat genomen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.