Quinten Hermans wil niets zien van WK veldrijden: “Het is een hel waar je doorgaat”

Quinten Hermans wil niets zien van WK veldrijden: “Het is een hel waar je doorgaat”

foto: Cor Vos

woensdag 26 januari 2022 om 19:14
Interview

Quinten Hermans kreeg zondagavond slecht nieuws: geen WK veldrijden voor hem vanwege een positieve coronatest. Een dag voor de vlucht, en dus geen reis naar de Verenigde Staten voor hem. En dat terwijl hij geen klachten had, tot op de dag van vandaag niet. “Ik heb wel een paar slapeloze nachten achter de rug. Dat is niet fijn”, vertelt hij. “Ik ga het WK ook absoluut niet kijken.”

Het ingelaste persmoment begon met Hans van Kasteren, de manager van Hermans, die vond dat zijn renner niet correct behandeld was. Het entourage van Hermans heeft er alles aan gedaan om hem met een nieuwe, negatieve test toch nog op het vliegtuig te krijgen naar Fayetteville, zelfs op eigen kosten. Daar stemden Belgian Cycling en bondscoach Sven Vanthourenhout echter niet mee in.

“Je leeft op hoop om daar nog te geraken”, blikt Hermans terug op de afgelopen dagen. “Zeker na de informatie die ik maandag kreeg. Toen heb ik een hertest gedaan. Het was op één punt na een negatieve test, vertelde de dokter. Ik ben nooit besmettelijk geweest voor iemand anders. Hoe het zo is gekomen, weten we niet. Ik heb mij door de hele situatie niet al te best gevoeld. Dat is niet fijn. Dat is een hel waar je doorgaat. Ik heb mij heel lang voorbereid, op de best mogelijke manier. En ik had het gevoel dat ik er klaar voor was.”

Quinten Hermans namens Tormans-Circus – foto: Cor Vos

Toon Vandebosch, de eerste reserve op de lijst bij de elite mannen, had zondagavond zijn koffers al gepakt en stapte maandag mee het vliegtuig in. Dat was pijnlijk voor Hermans. “Als je hoort dat Toon maandagochtend al op de vlieger zit, voel je je vervangen. Ik hoopte dat ik die negatieve test van maandag kon voorleggen, maar mijn contact met Sven was duidelijk.”

Nadat duidelijk werd dat er definitief een streep door het WK kon, heeft Hermans zich ook niet meer laten testen. “Het was vrij zinloos”, vertelt hij. Momenteel zit hij zijn verplichte quarantaine uit die de overheid heeft opgelegd. “Die stomme test gooit zoveel maanden aan voorbereidend werk in de vuilbak. Kijk, als je daar in Amerika ontgoochelt, dan heb je er nog alles aan kunnen doen. Maar nu heb ik het gevoel dat ik dat niet heb kunnen doen.”

‘Ik voelde dat ik klaar was om het beste van mezelf te geven’
Dat Hermans eerder dit seizoen de Wereldbeker in Fayetteville won op nagenoeg hetzelfde parcours, doet extra pijn. “Het parcours ligt mij super goed. Dan wil je daar gewoon bij zijn. Ik heb deze winter ook vertrouwen opgebouwd op de kampioenschappen. Ik werd tweede op het EK en derde op BK. Ik had het gevoel om dat terug te doen. Ik voelde dat ik er klaar voor was, om het beste van mezelf te geven. Waar je dan uitkomt, weet je niet. Maar dit is wel een serieuze streep door de rekening”, zegt hij.

Vrijdag, zaterdag en zondag zal in de avonduren bij crossliefhebbers de tv aanstaan. Niet in huize Hermans. “Ik ga niet kijken en absoluut niets volgen”, lacht hij – zoals de Nederlanders dat zeggen – als een boer met kiespijn. “Het is erg pijnlijk. Dingen die ik zie passeren over het WK op social media, dat is al moeilijk. Maar ik ga niet naar de tv kijken. Dat zou te veel zijn en mij bij de keel grijpen.”

Toch kreeg de Limburger veel berichtjes vanuit het Belgische kamp. “Ik heb ze nog niet allemaal gelezen, maar ik zou liever succeswensen hebben gehad. Ze hebben me er graag bij, hoor ik vaak. Je merkt wel dat de steun terugkomt van renners en entourage”, geeft hij aan. “Ik ben voor mezelf heel teleurgesteld, maar ik wens de jongens het beste toe en ik hoop dat ze met de trui naar huis komen.”

Quinten Hermans bij zijn groterondedebuut in de Giro d’Italia 2021 – foto: Cor Vos

Voorselectie Tour de France
En wat nu? Eerst gelast Hermans een rustpauze in. Die zou sowieso al volgen na het WK, maar die begint nu een week eerder. Hij bereidt zich voor op een druk wegseizoen met Intermarché-Wanty-Gobert. “Ik ga de komende dagen mijn fiets niet aanraken, maar er zijn mooie vooruitzichten. Het ziet ernaar uit dat ik in de Ronde van het Baskenland mijn seizoen ga hervatten. De Amstel Gold Race lijkt door de nieuwe datum niet te combineren, maar daarna rijd ik wel de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met de aanpak van nu, gaat het niet lukken om de Vlaamse klassiekers te rijden. Maar het is niet dat dat nooit mijn ambitie zal zijn.”

De grote vraag is: welke grote ronde gaat de 26-jarige Hermans rijden? Vorig jaar reed hij de Giro d’Italia uit. “Ik weet niet of ik het mag vertellen, maar ik zit in de voorselectie van de Tour de France. Mijn naam staat tussen de twaalf renners. Ik zou graag daar eens rijden, het is toch de grootste wedstrijd op de kalender. Die moet je zeker eens gedaan hebben, al moet de ploeg er nog wel in meegaan. Ze hebben mijn programma opgesteld om in beste vorm te beginnen aan de Tour, als ik geselecteerd word. Het is fijn dat de ploeg daarnaar luistert en leuk om iets nieuws te ontdekken.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone