Quinten Hermans zet Ethias Cross in Essen naar zijn hand

zaterdag 7 december 2019 om 16:00
Quinten Hermans zet Ethias Cross in Essen naar zijn hand

Quinten Hermans heeft de Ethias Cross in Essen gewonnen. In afwezigheid van onder andere Mathieu van der Poel was de Limburger duidelijk de beste in deze traditiecross. Laurens Sweeck en Tom Pidcock mochten mee op het podium.

Terugkeer van Zdenek Stybar
Slechts weinig toppers kozen ervoor om hun Spaanse stage vroeger te beëindigen om naar Essen af te zakken. Het was dus rekenen op namen als Quinten Hermans, Tom Meeusen, Laurens Sweeck en… Zdenek Stybar om volk naar Essen te lokken.

De Tsjechische gelegenheidscrosser temperde vooraf wel de verwachtingen. “Verwacht me zeker niet vooraan, ik ben totaal nog niet in vorm”, zei de drievoudige wereldkampioen in het veld. En dat bleek ook in de beginfase. Stybar knokte zich in de openingsfase nog in de top 10, maar speelde verder geen rol in het wedstrijdverhaal. Hij eindigde op plek 12.

Dat wedstrijdverhaal werd in de eerste plaats geschreven door de jongens van Telenet-Baloise. In de eerste ronde was het Thijs Aerts – vorige week nog smaakmaker met een vierde plek in Mol – die een stevig tempo oplegde. Achter hem vormde zich een lint van ruim vijfentwintig renners. Favorieten Sweeck en Pidcock zagen we daarin niet meteen vooraan.

Hermans wacht twaalf minuten
Dat zag ook Quinten Hermans, de winnaar van de vorige Ethias Cross in Beringen. De Limburger zette zich na twaalf minuten op kop en trok met enkele wilde rukken dat hele groepje uit elkaar. Tom Meeusen deed nog het langst een poging om aan te klampen, maar blies zich op. Alsnog Sweeck, dan maar? De Kempenaar begon aan zijn achtervolging met een achterstand van tien seconden, maar zag daar ronde na ronde alleen maar tijd bijkomen.

Een hypergeconcentreerde Hermans was vandaag dan ook superieur. De Limburger, die bezig is aan zijn laatste maanden bij Telenet-Baloise, won uiteindelijk met een voorsprong van meer dan een minuut op Sweeck. Daarachter strandde de jonge Pidcock na een mindere start en sterke achtervolging op plek drie.

Het podium in Essen – foto: Cor Vos

Ethias Cross Essen 2019
1. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise)
2. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
3. flag-gb Tom Pidcock (Trinity)
4. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise)
5. flag-be Diether Sweeck (Pauwels Sauzen-Baloise)
6. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Baloise)
7. flag-be Nicolas Cleppe (Telenet-Baloise)
8. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal)
9. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus)
10. flag-nl Ryan Kamp (Corendon-Circus)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.