Quinziato zegeviert in Geraardsbergen, eindzege Wellens

zondag 16 augustus 2015 om 16:23
Quinziato zegeviert in Geraardsbergen, eindzege Wellens

Foto: Sirotti

Manuel Quinziato heeft de slotrit van de Eneco Tour gewonnen. De renner van BMC kwam op de Vesten in Geraardsbergen als eerste over de finish, nadat hij in de finale zijn twee medevluchters achter zich had gelaten. Tim Wellens behield de witte leiderstrui en mag zich voor het tweede jaar op rij eindwinnaar noemen.

De renners kregen op de slotdag een etappe voorgeschoteld vol met hellingen die we kennen uit de Ronde van Vlaanderen. In de beginfase ontstond er een omvangrijke kopgroep van veertien man. Met Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) en Dylan Groenewegen en Tim Kerkhof (beiden Roompot Oranje Peloton) waren er drie Nederlandse renners vertegenwoordigd. De vluchtersgroep bestond verder uit Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step), Manuel Quinziato (BMC), Marco Coledan (Trek Factory Racing), Roberto Ferrari (Lampre-Merida), Adam Blythe (Orica-GreenEDGE), Kristijan Koren (Cannondale – Garmin), Nico Denz (AG2R La Mondiale), Rüdiger Selig (Team Katusha), Georg Preidler (Giant – Alpecin) en ploeggenoten Roy Jans en Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert). De vluchters reden een maximale voorsprong van vier minuten en twintig seconden bij elkaar.

Lampaert, Quinziato en Leukemans - Foto: Sirotti

Lampaert, Quinziato en Leukemans – Foto: Sirotti

Bij de eerste passage van de Muur van Geraardsbergen verbrokkelde de kopgroep. Lampaert, Quinziato en Leukemans handhaafden zich aan kop van de wedstrijd. Het drietal bleef uit de greep van het peloton en mocht daardoor in de finale onderling uitvechten wie de etappe zou winnen.

Bij de beklimming van de met kasseien geplaveide Denderoordberg zes kilometer voor het einde liet Quinziato zijn twee medevluchters achter zich. Hoewel Leukemans nog dichtbij kwam, kon de Italiaan in Geraardsbergen als eerste over de finish rijden.

Wellens verzekerde zich van de eindzege. Na José Ivan Gutierrez is hij de tweede renner die de rittenkoers door de lage landen voor het tweede jaar op rij wint. Van Avermaet werd tweede, Wilco Kelderman behield zijn derde plek.

Ritwinnaar Manuel Quinziato - Foto: Sirotti

Ritwinnaar Manuel Quinziato – Foto: Sirotti


Eneco Tour 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 7: Sint-Pieters-Leeuw – Geraardsbergen (193,8km)

1. flag-it Manuel Quinziato (BMC) in 4u18m19s
2. flag-be Björn Leukenmans (Wanty-Groupe Gobert) op 3s
3. flag-be Yves Lampaert (Etixx-Quick Step) op 8s
4. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 38s
5. flag-fr Julien Alaphilippe (Etixx-Quick Step)
6. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 40s
7. flag-it Filippo Pozzato (Lampre-Merida)
8. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) op 42s
9. flag-be Philippe Gilbert (BMC)
10. flag-dk Magnus Cort Nielsen (Orica GreenEDGE)
Volledige uitslag etappe 7

Eindpodium Eneco Tour 2015

Het eindpodium: vlnr Greg Van Avermaet, rondemiss Felice, Tim Wellens en Wilco Kelderman – Foto: Sirotti

Eindklassement Eneco Tour 2015
1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 28u31m59s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 59s
3. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
4. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m40s
5. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) op 1m48s
6. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 1m54s
7. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) op 2m02s
8. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 2m11s
9. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) z.t.
10. flag-fr Julien Alaphilippe (Etixx-Quick Step) z.t.
Volledig eindklassement

Dit artikel delen:

39 Reacties

Purito 16 augustus 2015 om 16:25

Zo’n Pozzato. Dan heb je prima benen, wordt je 7e. Maar je onderneemt geen ene zak. Kom op man, toon eens wat grinta! Zonder enig initiatief win je nooit meer wat.

Wellens terechte eindwinnaar. Quinziato verdiende de ritwinst, meest bedrijvige van de kopgroep. En de etappe zelf viel vies tegen, zeker met die van gisteren.

Boomstam10 16 augustus 2015 om 16:28

Hoeveel worldtour punten pak je als je 3e in het klassement wordt deze eneco tour?

ikbenprocycling 16 augustus 2015 om 16:28

Inderdaad mosterd na de maaltijd.

achtpuntzes 16 augustus 2015 om 16:29

saaie slotetappe, iedereen vond het wel best. jammer van Leukemans, wat had ik die gast de overwinning gegund. maar kwam dus een paar meter te kort.
wat praat iedereen toch over WT punten de laatste tijd? wat maken die uit?

TeamNL 16 augustus 2015 om 16:30

Toch wel een beetje zuur voor Wilco. Hij kreeg werkelijk gisteren constant aanvallen te verwerken en Wellens volgens mij nul vandaag.

Mooie overwinning voor Quinziato! Toch nog een overwinning voor BMC.

Eigenlijk is de Eneco Tour een ronde waar de focus op moet liggen bij TLJ. Ronde die deels door eigen land gaat en waar behoorlijk wat WT punten te behalen zijn.

Maar wat is nou het nut van die WT punten? Wat maakt het uit of je 6e of 10e daar wordt?

alsjewint 16 augustus 2015 om 16:30

Quinziato wel de verdiende winnaar, maar och, och wat draaide hij een grote plaat. Ik dacht even dat zijn kuitspieren los zouden schieten van de pezen. Op de laatste klim naar de finish betaalde Quinziato bijna de tol voor zijn inspanning en kwam Leukemans nog dichtbij. Qua spektakel bood deze rit minder dan vrijdag en vooral gisteren. Misschien was het spannender geweest als Wellens wat minder voorsprong had gehad in het AK. Maar hoe dan ook, Wellens verdiende winnaar.

Purito 16 augustus 2015 om 16:32

@8.6
WT-punten schijnen al een paar jaar hartstikke belangrijk te zijn. Voor de ploeg, voor de marktwaarde van een renner. En Valverde, Purito en anderen willen elk jaar graag dat klassement winnen.

xistnc 16 augustus 2015 om 16:36

Beetje nachtkaars, deze etappe. Deels door de voorsprong van Wellens en uitstekend gedoseerd werk van zijn ploeg, maar deels door de apathie van diverse andere ploegen.

Astana, nog met 6 man in het peloton van 40 man: nada, op een laf aanvalletje van Boom na. Trek, af en toe op kop, maar niet overtuigend. Cannondale, twee laffe aanvalletjes met Slagter en Van Baarle, die straks het teamwork wel weer zullen prijzen. Etixx, okee met Lampaert op kop, maar daar mag een miljoenenploeg zich toch niet achter verschuilen.

Ik vind Quinziato een leuke ritwinnaar, maar hij kan het falen van Greg en Phil niet verbloemen.

Purito 16 augustus 2015 om 16:38

@xistnc
Het falen van Greg en Phil zit je wel diep, niet? Tuurlijk, ze verliezen de koers (mede) door dommig rijden, maar ook dat hoort erbij.

bartje 16 augustus 2015 om 16:39

Knap van Wellens, uitstekend weliswaar spanningwurgend, gecontroleerd door Lotto. Na een teleurstellend voorjaar heeft die ploeg toch een forse inhaalslag weten te maken. Zag ik daar trouwens Hoogerland nog even in beeld? Fietst die nog?

Huubi 16 augustus 2015 om 16:39

Beetje raar, Astana en trek wilden niet en dan wel en dan niet werken. Jammer voor de etappe, want je ziet ze nog op 40 seconden eindigen. Toc een mooi etappe en een hele mooie Eneco tour

xistnc 16 augustus 2015 om 16:44
Quote:
Purito – 16 augustus 2015 om 16:38 – Bewerkt op 16 augustus 2015 om 16:39
maar ook dat hoort erbij.

Zullen we alles wat 'erbij hoort' dan maar niet meer noemen?

Ja, ik vind de interne strijd tussen Phil en Greg en de impact daarvan, voor het tweede jaar op rij, een betekenis hebben die het belang van deze Eneco Tour, de knappe zege van Wellens en de prima derde plek van Kelderman overstijgt. Twee van de beste renners ter wereld die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Klassiek en schrijnend tegelijk.

fietskoen1 16 augustus 2015 om 16:45

Wellens! Super! Echt enorm blij, en ook voor hem! Schitterend!

Vond de etappe niet saai en tegenvallend, om de eindwinst werd het alleen niet meer spannend. Heb genoten van Wellens in de trui, en puur omdat er een peloton over de muur reed. Prachtig gezicht. Vond het een zeer geslaagde Eneco Tour. Natuurlijk niet te vergelijken met een grote ronde, maar vind dit minstens even leuk. Een klassiek voorjaar in 1 week.

Joachim 16 augustus 2015 om 16:45

Verdorie, dit is toch een van de grootste wielerontgoochelingen die ik al meegemaakt heb. Ik supporter al jaren voor Leukemans, maar hij wint zelden en al helemaal niet in grote koersen (wel vaak dichtbij), dus nu had gewoon de eerste keer kunnen zijn dat ik mijn favoriete renner live op tv een koers kon zien winnen, maar helaas! En het zat er nochtans echt in. Als hij nu iets vroeger reageert en meteen het wiel van Quinziato springt. Of als Lampaert dit en Quinziato dat… Maar met als en als zijn we niets, het is nu eenmaal anders gedaan. Dju toch!

Voor het klassement was het wel saai, maar dat was eigenlijk wel logisch gezien de grote voorsprong van Wellens en het sterke blok van Lotto.

DeGroteMolen 16 augustus 2015 om 16:46

Mooie ronde gezien!

achtpuntzes 16 augustus 2015 om 16:46

Xistnc heeft gewoon gelijk. Greg en Phil moeten toch echt ieder voor een andere ploeg gaan rijden, pijnlijk om te zien hoe ze koersen. als ik BMC was zou ik van Avermaet aanhouden, die maakt dit jaar toch weer stappen, en Gilbert lozen.

Rodney 16 augustus 2015 om 16:46

Twee BMC-honden vechten om een been.

Chaba 16 augustus 2015 om 16:49

Eindstand 2 en 4 toch niet zo slecht uiteindelijk maar ja je verwacht de eindwinst voor een type Gilbert en van Avermaet. Lotto gewoon super sterk als team. Gebrek aan aanvallen van de toppers kwam ook omdat Kelderman gisteren met nog 70 km te rijden alleen zit en Lotto vandaag 5 man heeft met nog 20km te rijden. Ik heb een leuke Eneco Tour gezien.

Prima Facie 16 augustus 2015 om 16:50

Afgelopen WK heeft Gilbert zich nog het snot voor de ogen gefietst om GvA terug bij Kwiatkowski te brengen. Het is niet zo eenzijdig als jullie beweren.

schepperke 16 augustus 2015 om 16:50

Lotto Soudal… Wat een topjaar voor de ploeg. Dat het vandaag een beetje saai was, kwam gewoon omdat de Lotto ploeg te sterk was denk ik. Waar Kelderman alleen viel en dit andere renners uitnodigde om aan te vallen, zat Wellens voortdurend omringt door zijn ploeg.
Benoot nog een plaatsje opgeschoven. Van avermaet en Gilbert hebben gedaan wat ze konden, maar waren gewoon niet sterk genoeg. 2de, 4de en een etappe is een mooie eneco.
Op naar volgend jaar!

Prima Facie 16 augustus 2015 om 16:52

Die Magnus Cort Nielsen. Eergisteren knap derde, nu ook goed erbij en gisteren een-na-laatste. Wat is daar gebeurd?

Nick Nuyens 16 augustus 2015 om 17:03

Gilbert is gewoon nog niet top. Vorig jaar in de vuelta net hetzelfde terwijl hij op het WK de beste was. Die man piekt zo vaak perfect. Jammer dat je je op voorhand ook moet laten zıen als beste want anders ben je geen kopman bij het Belgische nationale team.

F4L 16 augustus 2015 om 17:10

Mooie overwinning voor Quinziato! Nooit beroerd om te werk voor zijn kopmannen en altijd een vaste waarde in de TTT.

Boum05 16 augustus 2015 om 17:26

Ik moet de conclusie van gisteren over Boom en Terpstra ” herzien”,
want ik heb ze vandaag in beeld gezien, Boom in een “aanval” van 2 seconden,
en Terpstra 1 seconde achter in het peleton.
Wat een afgang , de leiding van die 2 ploegen zullen zeer tevreden zijn.
Dus Boom en Terpstra trainen, trainen , trainen om nog iets te presteren
voor de WK in Richmond.

elander 16 augustus 2015 om 20:11

@xistnc: "Ik vind Quinziato een leuke ritwinnaar, maar hij kan het falen van Greg en Phil niet verbloemen."
Onzin natuurlijk. Het is niet omdat er eentje sterker was, dat de overige 150 renners gefaald hebben, laat staan de nummers 2 en 4 in het eindklassement. Bovendien wint Quinziato op mooie wijze de slotetappe. Het lijdt dan ook geen twijfel dat BMC tevreden zal zijn.
Wat weinig weten: Gilbert fietste vorig jaar op het WK vooral ook voor zijn goede vriend Simon Gerrans. Dat hij toen met zijn werk ook GVA hielp, was mooi meegenomen voor zijn imago ;-)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.