Raymond Poulidor (83) overleden
woensdag 13 november 2019 om 09:36

Raymond Poulidor (83) overleden

Raymond Poulidor is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt L’Equipe. De grootvader van Mathieu van der Poel was al geruime tijd ziek.

Raymond Poulidor werd in 1959 kampioen van Frankrijk in de categorie van onafhankelijken en werd het jaar erop beroepsrenner. Hij nam veertien keer deel aan de Tour de France en stond acht keer op het eindpodium, waarvan drie keer tweede. Hij won zeven etappes, maar slaagde er niet in om ooit de gele trui te bemachtigen. In het tijdperk van eerst Jacques Anquetil en later Eddy Mercxk leverde zijn rol van underdog en eeuwige tweede hem in Frankrijk de status van buitengewoon populaire renner op. Zijn heroïsche duel met Anquetil op de Puy-de-Dôme tijdens de Tour van 1964 was legendarisch.

Op zijn erelijst prijken onder meer de eindzege in de Ronde van Spanje (1964), Milaan-San Remo (1961), de Waalse Pijl (1963), Parijs-Nice (1972 & 1973) en de Dauphiné Libéré (1966 & 1969). In 1977 hing hij zijn fiets aan de wilgen, na een heel wielerleven trouw te zijn gebleven aan de Mercier-ploeg. In de decennia erna bleef hij als lid van de reclamekaravaan in de Tour betrokken bij de wielersport. Zijn dochter Corinne trouwde met beroepsrenner Adrie van der Poel. Zijn kleinzonen David en Mathieu van der Poel werden ook beroepsrenner.

Begin oktober werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege extreme vermoeidheid. Woensdagnacht om 2 uur blies hij in het ziekenhuis van zijn woonplaats Saint-Léonard-de-Noblat zijn laatste adem uit.

WielerFlits betuigt zijn deelneming aan de familie met dit verlies.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.