Reacties na afloop van Parijs-Roubaix 2015
foto: Sirotti
zondag 12 april 2015 om 18:12

Reacties na afloop van Parijs-Roubaix 2015

John Degenkolb was de grote winnaar van vandaag, door Parijs-Roubaix te winnen. Ook andere renners kleurden ook de Helleklassieker. WielerFlits bundelt enkele reacties na afloop van de Franse eendagskoers.

flag-nl Lars Boom (Astana) – Vierde
De beste Nederlander op de wielerbaan van Roubaix was Lars Boom. De kopman van Astana moest naast Degenkolb alleen Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet voor zich dulden. “Ik zat met het hol open”, lacht de Brabander tegen Sporza, als hij zijn finale moet omschrijven. “Het was afzien, heel lastig om terug te komen bij de eerste vier. Dan weet je eigenlijk al, dat als je goed kan sprinten, dat je wel kansloos bent met Degenkolb in de groep. En dat je ook de laatste paar kilometers vol hebt moeten rijden.”

Vlak voor het opdraaien van de wielerbaan sloot het groepje-Boom aan bij de koplopers. “Ik heb zo ver mogelijk proberen op te schuiven. Nu word je vierde; aan de ene kant is dat heel vervelend”, verwijst hij naar het niet halen van het podium. Maar toch is er een positieve kijk vanuit Boom zelf: “We hebben wel een hele mooie koers gereden, denk ik.”

flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) – Tweede
In het kielzog van de winnaar was het Zdenek Stybar die naar het zilver spurtte op de wielerbaan van Roubaix. De Tsjechische kampioen van Etixx-Quick-Step sloot laat aan bij de kopgroep, waar hij John Degenkolb in tegenkwam. Styby wist dat het lastig ging worden. “John is een van de snelsten van het peloton, dus het was heel moeilijk hem te kloppen. Maar ik ging sprinten en heb er in geloofd. Yves Lampaert was zo sterk, hij heeft de sprint nog aangetrokken. Ik weet niet wat we beter hadden kunnen doen”, aldus Stybar tegen Sporza. “De tweede plaats was vandaag, gezien de koers, het maximum haalbare. Het is een dubbel gevoel, ik was heel dichtbij, maar ik moet content zijn.”

flag-be Greg Van Avermaet (BMC) – Derde
Achter Degenkolb sprintte Greg Van Avermaet met Zdenek Stybar om plek twee. De Belg verloor die strijd. “Degenkolb was moeilijk te kloppen”, zegt hij meteen na afloop voor de camera van Sporza. “Ik probeerde hem nog af te stoppen, maar ik zat echt stikkedood.” Daarnaast kreeg de BMC-renner last van een hongerklop. “Het was echt overleven tot aan de meet. Ik had geprobeerd hem af te houden, maar dat is niet zo simpel. Lampaert wilde ook niet meewerken, en toen Stybar erbij kwam, moest ik het maximale eruit halen.”

flag-be Patrick Lefevere (Etixx-Quick-Step) – Manager
De manager van Etixx-Quick-Step was zoals altijd weer uitgesproken. “Ik denk dat we de beste ploeg waren”, spreekt hij vlak voor de podiumceremonie aan Sporza. “We hebben nog waaiers geprobeerd, maar het was een beetje de koers van de lafheid.” Uiteindelijk kwam Yves Lampaert namens zijn ploeg op kop, met Greg Van Avermaet en even later John Degenkolb. “We hebben Degenkolb nog proberen af te houden, maar dat lukte niet. We kunnen in ieder geval niet zeggen dat we niet gekoerst hebben.”

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
12 april 2015 18:24
Toen die waaier tot stand kwam hadden er inderdaad wel paar mogen meerijden. Astana (Boom), LottoNl (Van Marcke),.. Dan waren er al paar toppers geelimineerd en ETQS was wel vanzelf uitgedund. Dit leek me de enige manier om van degenkolb af te geraken door 40-50 km te koersen.
Van Degenkolb uit, slim gereden, gewoon controleren en pas laatste 15 km zelf een pijl verschieten.
12 april 2015 18:26
idd. gemiste kans. Maar Etixx zat daar ook goed vertegenwoordigd en leek op een gegeven moment te denken: wij niet alleen hoor. Tja, kon je verwachten dat iedereen naar deze ploeg kijkt in alle voorjaarskoersen. Zit je dan met je sterrencollectief.
12 april 2015 18:27
Het is toch wel overduidelijk dat de hele etqs-ploeg een plaat voor hun kop hebben.
Natuurlijk hadden ze beter kunnen koersen, ten eerste door lampaert met van avermaet mee laten rijden. Ten tweede door met terpstra proberen aan te vallen op de carrefour de l'arbre of mee op kop rijden toen een groepje met vanmarcke, boom, degenkolb en terpstra los was(toen het peloton de vlucht bijhaalde).
Of als je er nog voor kiest om met degenkolb naar de streep te rijden, niet de sprint voor hem aan te trekken, maar hem om kop dwingen en vanuit zijn wiel de sprint aangaan.

Ik snapte overigens ook niet waarom boom niet aanviel of een knecht op kop zette om van avermaet en lampaert terug te halen. Boom leek samen met degenkolb, vanmarcke en terpstra de sterkste in koers en als hij op de carrefour de l'arbre aanging had hij een goede kans op winst gehad.
12 april 2015 18:30
@ samuello

Heb je de reacties wel gelezen? Vraag me zelfs af of je de wedstrijd gezien hebt. Boom zegt toch zelf al dat ie stikkedood zat? Hij heeft het nog geprobeerd op de Carrefour, lukte niet en toen Stybar weg reed was duidelijk dat Boom niks meer over had. Terpstra heeft het op de Carrefour ook nog geprobeerd trouwens, die was gewoon niet goed genoeg en kon Roelandts niet eens bijhalen.
12 april 2015 18:36
@Lyndalid

Helemaal waar, maar er valt ook niet te ontkennen dat quick step weer van foute keuze op foute keuze gereden heeft.
degenkolb in zijn eentje bij ploegmaat de backer laten komen, daarna moet stybar zijn kruit verschieten om er in zijn eentje heen te rijden en dan ook nog de sprint voor degenkolb aantrekken.
12 april 2015 18:39
@ robing

Niemand kon Degenkolb bij houden, dat was wel duidelijk. Die vier erachter kwamen ook niks dichterbij toen ze in eerste instantie achter hem aan reden. Quickstep was gewoon weer veruit de beste ploeg, waar ik vooraf nog Sky verwachtte. Als enige 2 renners vooraan krijgen is moeilijk als fout neer te zetten.
12 april 2015 18:41
En ook bozic was vooruit
12 april 2015 18:50
Als de ploeg van Lefevre de koers niet wint is het opeens een laffe wedstrijd maar als er wel iemand wint dan was het opeens een harde koers. Volgens mij heeft EQS zichzelf hier de das om gedaan. Toen ze met zes in een groep zaten hadden ze door kunnen trekken, evenals toen ze met twee in de groep van vier zaten. Stijn Van den Bergh hebben ze opgerookt door hem alleen op pad te sturen.

Iemand als Lefevre neem ik even serieus als Vino en Riis. Hij is al jarenlang (1995?) ploegleider van EQS waaronder in het dopingtijdperk van Mapei.
12 april 2015 18:55
LyndaLid +1
12 april 2015 19:08
Wuyts zat achteraf ook een beetje te sippen, "tsja, je moet het doen met de renners die er zijn" en "Giant heeft dit jaar pas 4 overwinningen"...

Herbert Dijkstra was helemaal vermakelijk, "als Boom en Terpstra nu eens samen gingen werken..." "het lijkt wel of de 2 Nederlanders tegen elkaar rijden..."
Het is wielrennen Herbert, ken je klassieken.....

Uiteindelijk ontdekten Herbert en Maarten ook Sinkeldam in de voorste gelederen, ze vergaten voor het gemak te vermelden dat dit niet zo opvallend was, hij won namelijk PR in 2011, onder 23jr......
12 april 2015 19:30
Vindt niet dat OPQS slecht heeft gereden, ze zijn alleen heel slecht in overtal situaties waar ze opvallend vaak inkomen. Iemand moet ze eens vertellen dat je in de laatste kilometer aanvalt met een man terwijl je de andere in het wiel van de beste sprinter zet.
12 april 2015 20:43
Lefevere moet niet huilie huilie doen. Vandenbergh en Stybar hadden gewoon met Wiggo mee moeten rijden. Als je met twee man waaronder een kopman weg bent met de wereldkampioen tijdrijden moet je niet twijfelen maar handelen. Op Degenkolb en Kristof wachten was niet echt slim.
12 april 2015 22:55
Och, Stybar. Je weet niet wat je beter had kunnen doen. Niet naar de groep Degenkolb springen bijvoorbeeld. Als de groep dan nog terugkeert, kan je erop en erover. Dat had je beter kunnen doen. Weer dom gereden van Etixx. En met jou erachter hoeft Lampaert niet te rijden en kan die zich sparen en eventueel akkoordje maken met GvA.
12 april 2015 23:26
nero toch, Stybar en Vandenbergh reden wel degelijk mee met Wiggins. Het 'peloton' reed het gat gewoon dicht. Tuurlijk hadden ze er alle baat bij om mee te rijden, dus deden ze dat ook. Misschien volgende keer beter kijken naar de koers? Of een betere tv kopen?
12 april 2015 23:31
Boom heeft geweldig gereden! Als hij de tour rijdt, wint hij gewoon weer de kasseien etappe!
12 april 2015 23:36
Vandenbergh reed mee met Wiggo toen Stybar kwam aansluiten. Die moest effe op adem komen van de inspanning om het gat te dichten en tegen die tijd was de groep al terug. Maar een dag geen kritiek op op EQS kunnen leveren is een dag niet geleefd wat nero betreft. :)
12 april 2015 23:56
Boom toch prima - ik kan me nog discussies hier van een tijdje terug herinneren dat Boom de afstand nooit aan zou kunnen. Daar is hij toch redelijk overheen gegroeid.
13 april 2015 07:36
Ik ben geen Etix fan, maar hier valt ze toch weinig te verwijten. Als ze in de waaier volle bak waren doorgereden, en ze dus in de slotfase geen ondersteuning meer hadden gehad, zou er wel kritiek gekomen zijn dat ze niet iedereen zo vroeg hadden moeten oproken omdat daardoor de kopmannen geïsoleerd kwamen te zitten. Lampaert deed niks verkeerd. Reed samen met GvA en hield de benen stil toen baas John langszij kwam. Terpstra en Stybar hebben nooit achter elkaar aangereden.
Kortom, niks verkeerd gedaan en achteraf is het altijd makkelijk te zeggen wat de beste keuze was geweest.

En het moet gezegd: ze zijn de ENIGE ploeg geweest die überhaupt geprobeerd hebben big John te lozen ( met Van Avermaet natuurlijk, maar die probeert het gelukkig altijd)
13 april 2015 09:01
@Ab Normaal
Nagel op de kop!
13 april 2015 09:08
Of te wel john(beton) Degenkolb is de terechte winnaar met de beste tactiek en natuurlijk de beste benen in koers. Gefeliciteerd John! dik en dik verdient.
13 april 2015 11:14
@sven
Boom gaat alleen geen vrijgeleide krijgen in de Tour. Die gaat in de Tour niks harder over de kasseien mogen dan Nibali.

OT: Lampaert en Stybar hadden zodra ze met 4 waren kop over kop moeten demarreren, helemaal als Lampaert blijkbaar zo sterk was als Stybar zegt. Het is naief om met Degenkolb naar de meet te rijden. Wat dat betreft hebben ze het laten liggen.
13 april 2015 11:21
@west
Denk je niet dat als ze dat nog hadden gekund dat ze het dan geprobeerd hadden?
Stybar is in zijn eentje naar die drie toe gereden. Verwacht je nu echt in een topkoers met alleen de sterksten over, dat ie dan nog erop en erover kan?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.