Reacties op de wegrit van het WK in Innsbruck 2018
Het podium - foto: Sirotti
Luuk Zuijderwijk maandag 1 oktober 2018 om 10:19

Reacties op de wegrit van het WK in Innsbruck 2018

Met Alejandro Valverde als wereldkampioen kreeg het WK in Innsbruck een echte kampioenschapsrenner als winnaar. De Spanjaard eindigde voorheen al zesmaal op het podium van een WK en het was nu eindelijk raak voor de Spanjaard. In het zog van de Movistar-renner werd er flink gestreden om de overige ereplaatsen. WielerFlits bundelt de reacties na afloop.

Romain Bardet (2e): “Ik ben niet teleurgesteld”
Romain Bardet was zondag de Franse hoop na het afhaken van topfavoriet Julian Alaphilippe. De renner van AG2R La Mondiale reed samen met Valverde, Mike Woods en Tom Dumoulin naar de streep in Innsbruck. “Ik ben niet teleurgesteld. Het is moeilijk om sneller te zijn in een sprint dan Alejandro Valverde. Hij is op zo’n aankomst een van de snelste renners ter wereld”, berust de Fransman in zijn tweede plaats.

Een glimlach van oor tot oor voor nummer twee Romain Bardet – foto: Sirotti

“Ik heb veel geïnvesteerd in dit kampioenschap. Ik heb ook veel plezier gehad in de weken van voorbereiding. Ik wist ook dat ik op de afspraak zou zijn. We hebben er met zijn allen alles aan gedaan om ons plan uit te werken. Het hele team Frankrijk heeft een geweldige race gereden”, is hij complimenteus voor zijn landgenoten. In tegenstelling tot velen anderen zit het seizoen voor Bardet er nog niet op. “Er zijn nog enkele races, waaronder de Ronde van Lombardije, om het seizoen mooi af te sluiten”, kijkt hij al vooruit.


Michael Woods (3e): “Dit is het beste seizoen uit mijn carrière”
Canada heeft 34 jaar moeten wachten op een medaille, maar zondag was het zover. Michael Woods maakt een enorme indruk op de beklimming van Höll en was in de uiteindelijke sprint niet opgewassen tegen Valverde en Bardet. “Ik voelde me sterk en ik was enthousiast over het parcours. Die laatste klim zou mij goed moeten liggen. Op zo’n type klim is het belangrijk dat jij degene bent die het tempo oplegt. Je kunt beter anderen pijn doen, dan dat zij jou pijn doen”, legt Woods op Cruijffiaanse wijze zijn tactiek van zondag uit.

Michael Woods dicteerde het tempo op de flanken van de Höll – foto: Sirotti

De afscheiding op Höll zorgde ervoor dat Woods al bijna zeker was van een medaille, alleen de kleur ervan was nog de vraag. “Ik had vertrouwen in mijn sprint, maar helaas kreeg ik krampen in de laatste vijftig meter en ik kon mijn inspanning niet meer volhouden. Dit heeft wel voor teleurstelling gezorgd. Ik wilde heel graag winnen en ik denk dat ik ook een kans had gemaakt als ik geen kramp kreeg”, klinkt Woods vol zelfvertrouwen. “Dit is overduidelijk het beste seizoen uit mijn carrière geweest. Deze resultaten van de laatste tijd komen door het verliezen van mijn zoon. Dit heeft me gemotiveerd om nóg harder te trainen en iets groots neer te zetten voor hem en mijn vrouw.”


Gianni Moscon (5e): “Ik had de benen niet om te volgen”
Met twee zeges in Italiaanse najaarsklassiekers verscheen Gianni Moscon in topvorm aan de start van het WK in Innsbruck. Uiteindelijk moest de Italiaan de besten in koers laten gaan tijdens de beklimming van Höll. “Ik had de benen niet op het laatste deel van de klim en zo reden ze bij me weg”, luidt de eenvoudige conclusie van de Italiaan. “Hierna heb ik geprobeerd te overleven, maar toen Dumoulin langs kwam, kon ik zelfs zijn wiel niet meer houden. Ik was klaar.”

Gianni Moscon kwam net tekort om bij de voorste vier aan te sluiten – foto: Sirotti

“Ik probeerde in de afdaling nog te herstellen en hoopte dat ze vooraan naar elkaar zouden gaan kijken. Ik kreeg de volgauto’s in zicht en probeerde weer aan te sluiten, maar ik kreeg het niet voor elkaar”, aldus een teleurgestelde Moscon. “Wanneer je vijfde wordt heb je weinig te vieren. De Italiaanse ploeg heeft een goede koers gereden en ik heb alles gegeven, maar helaas”, sluit het enfant terrible van Sky af.


Michael Valgren (7e): “Heel erg blij hiermee”
Voor Michael Valgren kan dit seizoen niet meer kapot. Winst in Omloop Het Nieuwsblad, winst in de Amstel Gold Race en een hele sterke wegrit op het WK in Innsbruck. “Ik heb geprobeerd om koers te maken en geprobeerd te winnen. Ik ben tevreden met hoe ik heb gereden. Ik wist dat het erg lastig zou gaan worden en op het einde had ik simpelweg de benen niet om te volgen”, aldus een eerlijke Valgren. “Ik had geen energie meer en kreeg last van kramp. Ik weeg geen 65 kilo zoals sommige anderen, dat heeft vandaag het verschil gemaakt.”

Michael Valgren deed een dappere poging op de favorieten te slim af te zijn op de Höll – foto: Sirotti

“Ik had zesde kunnen eindigen, maar dat maakt verder niet echt uit. Top-5 had toch niet mogelijk geweest”, doelt de Deen op het passeren van Roman Kreuziger in de laatste meters. “Ik ben heel erg blij met het resultaat. Ik had waarschijnlijk twee minuten voorsprong nodig gehad om die laatste verschrikkelijke klim te kunnen overleven”, benadrukt de renner van Astana nog maar eens hoe zwaar de beklimming van de Höll was.


Overige reacties
Alejandro Valverde
Wout Poels
Tom Dumoulin
Sam Oomen
Julian Alaphilippe
Bauke Mollema
Antwan Tolhoek

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
1 oktober 2018 10:31
Ik geloof dat de hele top twintig onder de 70 kg weegt, dus zeker complimenten voor de zwaardere Valgren.

Edit redactie: Fixed, thanks
1 oktober 2018 11:46
Ik vond vooral Bardet zeer mooi uit de verf komen. Daar waar het in de Tour soms fout loopt, doet hij het in eendagswedstrijden vaak erg mooi. Zijn sprint was best goed.
  1 oktober 2018 14:52
  Bardet is dan ook een enorme klasbak! En dit jaar ook erg goed in de eendaagse klassiekers: Strade Bianche 2e, Luik 3e, Waalse Paal 9e.

  Had 'm zelf voorspeld als winnaar, maar ja, een sprint tegen Valverde is natuurlijk kansloos (alhoewel Bardet een behoorlijke sprint liet zien).
1 oktober 2018 11:54
Die Valgren hield toch nog mooi stand. Die kan doorgroeien naar de Waalse klassiekers.
1 oktober 2018 12:34
Leuk om te lezen, edit redactie: thanks, fixed

Zou het overigens wel mooi vinden mocht Bardet Lombardije kunnen winnen. Toch wel een renner die me steeds meer kan charmeren en wel eens een grote overwinning verdient.
  1 oktober 2018 13:08
  Zie ik ook wel gebeuren inderdaad. Valverde is zelf nooit zo gemotiveerd voor Italiaanse wedstrijden en rijdt meestal überhaupt niet. Hij schijnt ook nog wat te vieren te hebben. Of alaphilippe start en nog iets over heeft is maar de vraag.
  Uran was nergens net als mollema.
  Verwacht dat het tussen bardet en moscon gaat met misschien Woods daarbij
1 oktober 2018 13:49
Ben benieuwd wie er allemaal nog lombardije rijden.
1 oktober 2018 14:05
Ik gunde Valverde al zolang deze trui. De beste renner vanaf 2003 alleen maar beter geworden. Geschorst, hetgeen hij onterecht vindt, en waar ik mij wel in kan vinden. Zelfs beter na zijn schorsing. Alejandro, voorlopig de allerbeste, atracktiefste wielrenner die er rond rijdt. Viva Valverde!!
1 oktober 2018 15:00
Jammer dat we niet in beeld hebben gezien hoe Dumoulin Moscon oprolde. Ik kon het haast niet geloven toen opeens Dumoulin de eerste achtervolger was terwijl die halverwege de klim nog flink wat achterstand had.
1 oktober 2018 22:08
Ook een mooie rit om de tour de France eens mee te beginnen en dan 100 km met die Hell van 28 procent op het einde , dat zou pas een begin zijn , standaard de Mur de Bretagne erin en die kasseienrit , ze moeten ook in de tour zorgen voor etappes die lastiger te controleren zijn of verwachten jullie dat Sky zo n berg ook gewoon kan controleren.

Dumoulin prima gereden , Woods en Bardet top , Valverde is gewoon een fenomeen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.