Red Bull-BORA-hansgrohe zakt voor klassieke campagne: “Lastig om vanaf nul op te bouwen”
Interview Doet Red Bull-BORA-hansgrohe wel mee in de kasseiklassiekers? Voor de klassieker van de laatste kans moet ook ploegleider Heinrich Haussler toegeven dat zijn renners de televisiebeelden én uitslagen nog niet hebben gehaald. Een teleurstelling, en dat terwijl het management afgelopen winter juist stevig investeerde in de voorjaarskern. Haussler geeft ons tekst en uitleg.
Op papier zag het er zo indrukwekkend uit: met het aantrekken van voorjaarsrevelaties Oier Lazkano en Laurence Pithie, aangevuld met de broers Mick en Tim van Dijke, Omloop Het Nieuwsblad-titelverdediger Jan Tratnik en Gianni Moscon, was haast het volledige transferbeleid gericht op de kasseikoersen. Waar de Duitse ploeg de voorbije jaren moest bouwen op de snelle benen van Jordi Meeus, wilde men nu juist een van de sterkste klassieke blokken in de breedte kunnen voorleggen van het hele klassieke peloton.
“Het is duidelijk dat we nog geen enkel resultaat hebben gehaald”, geeft Haussler toe. “Het is een lastig proces geweest, met veel nieuwe jongens die in een nieuw project kwamen. Er zijn ook veel jongens ziek geweest en we hebben meer dan eens ‘last minute’ veranderingen moeten doorvoeren in onze selecties, maar dat wil ik niet als excuus gebruiken. Elke ploeg heeft wel iets van ziekte, pech of mechanische problemen gehad. Maar dat maakt het wel extra lastig om iets vanaf nul op te bouwen, zeker als veel jongens niet op niveau zijn. Het geluk heeft zeker niet aan onze kant gestaan, en dat heeft gevolgen.”

De broers Van Dijke braken nog geen potten – foto: Cor Vos
Op papier leek de kern sowieso al erg ‘bij elkaar gekocht’. Kun je überhaupt kunstmatig een klassieke ploeg vormen? “We wisten dat het een proces zou zijn. En ja, onze ploeg is meer klassements-georiënteerd. Maar het management heeft niet zomaar stevig in de klassiekers geïnvesteerd of blind namen weggekocht. Het zijn stuk voor stuk jongens die ervoor willen gaan. Meer zelfs: het meest positieve van heel deze klassiekercampagne vind ik hoe ze als team rijden.”
Algemene tendens?
Haussler voelt zich enerzijds verantwoordelijk, maar kan niet om de vele ziektegevallen heen. “Er is verschrikkelijk veel kwaliteit aanwezig. In de winter en aan het begin van de klassieke campagne hadden we torenhoge verwachtingen. Zeker als je ziet hoe Lazkano en Pithie vorig jaar in deze klassiekers reden. Alleen, Oier is bijna de hele winter lang ziek geweest. En zonder goede fundering kun je in de klassiekers niets komen doen. En als je beste renners niet op niveau zijn, is je team in de breedte ook niet meer zo sterk.”
Daarnaast is er ook een algemene tendens in het peloton. “Het is heel lastig om een goed resultaat te halen tegen de toppers op dit moment, die er elke keer weer voor gaan. De waarheid is dat het niet alleen Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar zijn die als maar beter worden, heel veel ploegen doen het goed. Soms zie je plots nieuwe teams of renners in de klassiekers opduiken waar je van denkt: waar komen zij plots vandaan? De klassiekers worden elk jaar belangrijker en het is duidelijk elke ploeg in dat onderdeel blijft verbeteren.”

Keert Jordi Meeus het tij? – foto: Cor Vos
“Zo goed als onze klimmers het doen met Primoz Roglic op kop (hij won voor de Duitse ploeg al de Ronde van Catalonië, red.), blijft de ambitie om ook mee te doen in de klassiekers. Het is daarom hoog tijd om na Parijs-Roubaix meteen aan volgend jaar te beginnen denken. We gaan alles moeten analyseren en goed praten over waar het mis is gegaan, en wat er juist goed ging. Waar kunnen we nog verbeteren? Dat is nodig, anders gaan we die stap nooit vooruit zetten. Maar misschien missen we ook gewoon die absolute topper.”
Nog één kans
De ‘spirit’ is volgens Haussler echter nog niet uit de ploeg. “Er is met Parijs-Roubaix nog één belangrijke wedstrijd waarin we de dingen kunnen omdraaien. We zullen onze aanpak daarin volledig aanpassen. De toppers proberen volgen is een utopie, want in de klassiekers spreken de benen. Dus moeten we het helemaal anders doen. Als de resultaten niet volgen, is iedereen op momenten een beetje down. Natuurlijk word je ‘pissed’ als je opnieuw op de Oude Kwaremont wordt gelost, maar iedereen moet de klik maken.”
Naast Lazkano, Pithie en de broers Van Dijke, rekent de ploeg dit weekend op Ryan Mullen, Danny van Poppel en Jordi Meeus. Die laatste werd vorig jaar al knap achtste. “Een resultaat waar ik blij mee zou zijn. Onze enige top 10 van het voorjaar in de WorldTour-klassiekers was een negende van Jordi in Gent-Wevelgem. Alleen, deze week is Jordi ook al ziek geworden, en dan is het maar de vraag in wat voor vorm hij aan de start komt. Maar aan de motivatie zal het alleszins niet liggen”, besluit Haussler tegen beter weten in.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.