Remco Evenepoel soleert naar overtuigende zege in Clásica San Sebastián

Remco Evenepoel soleert naar overtuigende zege in Clásica San Sebastián

foto: Cor Vos

zaterdag 3 augustus 2019 om 17:28

De 19-jarige Remco Evenepoel is de overtuigende winnaar van de Clásica San Sebastián geworden. De Belg van Deceuninck-Quick-Step ontdeed zich op de slotklim van vluchtgenoot Toms Skujins, waarna hij in San Sebastián uitgebreid zijn overwinning kon vieren. Greg Van Avermaet werd tweede, Marc Hirschi derde.

Donostia Klasikoa: dat betekent koers in het wielergekke Baskenland. Traditiegetrouw stond ook dit jaar weer de week na de Tour de France de Clásica San Sébastian op het programma.

Alaphilippe geeft op
Topfavoriet Julian Alaphilippe moet gesmuld hebben van het parcours. Nu de Fransman de lange Alpenreuzen verteerd heeft, kreeg hij eindelijk weer de steile heuvels in het Baskenland voorgeschoteld.

Echter, zaterdag werd niet opnieuw de dag van Alaphilippe. Na negentig kilometer moest de Fransman uitgeput opgeven, en moest de wedstrijd verder zonder de topfavoriet.

Irizar op afscheidstournee, krijgt acht coureurs mee
Op dat moment waren er al negen coureurs weggereden uit het peloton. Markel Irizar was de opvallendste naam in deze kopgroep: de 39-jarige Bask is bezig aan zijn afscheidstournee, die eindigt na de Clásica San Sebastián.

De overige coureurs in de kopgroep luisterden naar de namen Koen Bouwman, Josef Cerny, Fernando Barcelo, Angel Madrazo , Felix Großschartner, Grega Bole en Cyril Lemoine en Jon Irisarri. Heel veel ruimte kregen zij niet van het peloton, waar Movistar duidelijk liet doorschijnen ambities te hebben. Nooit bedroeg de voorsprong van de kopgroep meer dan vijf minuten.

Koen Bouwman toont zich in de kopgroep – foto: Cor Vos

Favorieten zijn vermoeid, Barcelo als laatste teruggepakt
Sterker nog, in de laatste tachtig kilometer bevond de kopgroep zich alweer op schootafstand. Dit ging ten koste van Irizar, Lemoine en Madrazo in de kopgroep, maar ook van Mikel Landa, Adam Yates, Egan Bernal en Laurens De Plus in het peloton. Zij moesten de tol betalen van een zware Tour de France.

Vooraan bleef Barcelo over met nog 75 kilometer te gaan. Solo rondde hij vervolgens de top van de Erlaitz (3,8 kilometer aan 10,6 procent), maar in de afdaling werd hij weer teruggrepen door het peloton. Een compact peloton begon vervolgens aan de laatste vijftig kilometer, waarin de beklimmingen van de Mendizorrotz (7,2 kilometer aan 5,3 procent) en de Murgil Tontorra (1,8 kilometer aan 11,3 procent) nog overwonnen moesten worden.

De Mendizorrotz kon – mede door het hoge tempo van Movistar en Deceuninck-Quick-Step – op 37 kilometer van de finish niet voor verschillen zorgen, waardoor de Murgil Tontorra net als voorgaande jaren voor een definitieve plooi leek te gaan zorgen.

Skujins en Evenepoel trekken ten aanval
Echter, twee coureurs dachten daar anders over. Toms Skujins demarreerde in de laatste twintig kilometer. De Lets kampioen kreeg Remco Evenepoel met zich mee. Samen reden zij een groot gat bij elkaar: aan de voet van de Murgil Tontorra was hun voorsprong 48 seconden.

Evenepoel laat Skujins achter, Valverde komt niet los
In het peloton was het wachten op de eerste aanval. Die kwam vervolgens van Alejandro Valverde. De wereldkampioen kwam echter niet los. Dit was gunstig voor Evenepoel, die zich inmiddels had ontdaan van Skujins.

De voorsprong van de 19-jarige Belg bleef stabiel. Met een voorsprong van veertig seconden op eerste achtervolger Hugh Carthy rondde Evenepoel de top, waarna hij aan de laatste zeven kilometer naar San Sebastián begon.

Evenepoel rijdt op grootse wijze naar de overwinning
Een achtervolgend groepje met Greg Van Avermaet, Bauke Mollema en Enric Mas wist in de slotkilometers niet dichterbij te komen, waardoor Evenepoel in de straten van San Sebastián uitgebreid zijn grote zege groots kon vieren. Meer dan een halve minuut later sprintten Van Avermaet en Hirschi naar de overige podiumplaatsen.

Greg Van Avermaet wordt tweede – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.