Rémi Cavagna botst op taalbarrière bij Movistar: “Niet verwacht dat de overstap zo moeilijk zou zijn”
foto: Cor Vos
zaterdag 22 juni 2024 om 17:50

Rémi Cavagna botst op taalbarrière bij Movistar: “Niet verwacht dat de overstap zo moeilijk zou zijn”

Rémi Cavagna maakte de voorbije winter de overstap van Soudal Quick-Step naar Movistar. De Fransman hoopte een nieuwe impuls te geven aan zijn carrière, maar kan voorlopig nog geen potten breken. Hij wijt dat in een interview met L’Équipe aan aanpassingsproblemen bij zijn nieuwe team. Met name de taalbarrière met zijn Spaanse collega’s speelt hem parten.

“Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn”, zegt Cavagna, die nog tot eind 2026 onder contract staat bij Movistar, over zijn overstap. “Ik heb zeven jaar bij Quick-Step gezeten, het was allemaal gemakkelijk, maar ik kwam op een leeftijd waarop ik iets anders wilde proberen. Hoe dan ook, ik heb geen spijt van mijn beslissing.”

Cavagna eindigde donderdag als vierde op het Frans kampioenschap tijdrijden, waar hij een minuut en negen seconden toegaf op winnaar Bruno Armirail. Het was voor de 28-jarige renner zijn beste uitslag van het seizoen. In het voorjaar had hij zijn zinnen gezet op de kasseiklassiekers, maar daar kwam hij niet verder dan een 47ste plaats in de E3 Saxo Classic.

Taalbarrière 
Het is vooral de taalbarrière die het voor Cavagna lastig maakt om optimaal te presteren bij Movistar. “Mijn Spaans is verbeterd. Ik heb wat cursussen gevolg, ik heb erin geïnvesteerd en begrijp nu bijna alles. Maar wanneer ik mezelf een beetje wil uiten, wordt het lastig. Dat is vervelend als je probeert te integreren. De Spanjaarden vormen een blok binnen het team. Op de radio is alles in het Spaans, wat ingewikkeld is op de belangrijke momenten in een koers.”

“Ik ben van teams gewisseld voor de verandering, maar ik heb het gevoel dat ik nog aan het begin sta”, glimlacht hij. “Hier heb ik niet voor getekend.”

Communicatie
Cavagna wisselde niet alleen van omgeving, maar ook van fiets: hij ging van een Specialized naar een Canyon. Die overstap ging niet zo gemakkelijk als gehoopt. Ook veranderde hij van coach. “Ik kwam naar dit team om me te ontwikkelen, maar voorlopig gaat het bergafwaarts. Ik ben hier niet op top-vijftig te rijden in de Ronde van België. Ik ben meer waard dan dat.”

“We moeten communiceren. Dat is de basis van alles, net als in een relatie. Op die manier kunnen we elkaar verbeteren. Op dit moment geef ik niets en krijg ik ook niets terug. Het is ingewikkeld.”

Tour de France?
Cavagna zou aanvankelijk starten in het Critérium du Dauphiné, maar die wedstrijd werd van zijn programma geschrapt. Ook voor de Tour de France is hij nog onzeker. “Ik weet het nog niet. Het was bevestigd, maar op dit moment heb ik weinig nieuws. Ik heb gekeken naar de tijdritten in de Tour, die zijn heel mooi. En er zijn meer mooie ritten. Ik weet dat een etappezege in de Tour een carrière kan veranderen. Als ik de Tour niet doe, zou dat echt een klap zijn.”

“Maar ik verlies de hoop niet. Hoewel ik niet een spectaculair seizoen heb, voel ik dat het momentum komt. Als ik een vrije rol kan krijgen in de Tour, is er slechts één etappe nodig om een seizoen te veranderen, om van rood naar groen te gaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.