Renner zoekt team 2019: Aleksejs Saramotins
foto: Sirotti
zondag 18 november 2018 om 11:53

Renner zoekt team 2019: Aleksejs Saramotins

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering hebben we het over de ervaren Aleksejs Saramotins (36), die moest vertrekken bij BORA-hansgrohe.

Letse boegbeelden  
Aleksejs Saramotins moet als 18-jarige ongetwijfeld voor de televisie hebben gezeten, toen in 2000 zijn landgenoot Romāns Vainšteins wereldkampioen werd in het Franse Plouay. Het was voor iedereen een daverende verrassing. Akkoord: de wielerwereld had al kennisgemaakt met het Letse wielrennen in de persoon van Piotr Ugrumov, maar een Let die wereldkampioen wielrennen werd?

Iedereen was het er wel over eens: de wereldtitel van Vainšteins was een ongelukje. Net als die van Harm Ottenbros, Rudy Dhaenens en Laurent Brochard. De sterke Let kon – helaas voor hem – niet het tegendeel bewijzen. De sterke sprinter won na zijn wereldtitel nog maar vier koersen. De vloek van de regenboogtrui? Hij zette in 2004 dan ook een punt achter zijn carrière, op slechts 31-jarige leeftijd.

Verschillende profzeges
Urgumov en Vainšteins wisten echter de weg te plaveien voor de latere generatie Letse wielrenners, bestaande uit Raivis Belohvoščiks, Aleksejs Saramotins en Toms Skujiņš. Tijdrijder Belohvoščiks is inmiddels met pensioen, een scenario dat ook lonkt voor Saramotins. BORA-hansgrohe besloot namelijk om afscheid te nemen van de ervaren hardrijder.

Een hardrijder die zijn carrière in 2006 begon in eigen land, maar in 2009 de sprong maakte naar de WorldTour. Na één seizoen bij HTC-Columbia reed hij voor Cofidis, IAM Cycling en BORA-hansgrohe. Hij won in zijn loopbaan verschillende koersen, waaronder de Sparkassen Münsterland Giro en de Druivenkoers in Overijse. Hij werd in 2016 bovendien achtste in Parijs-Roubaix.

Aleksejs Saramotins tijdens Parijs-Roubaix van 2016 – foto: Sirotti

Moeizame relatie 
Saramotins zoekt nu al een tijdje naar een nieuwe ploeg. “Het is een ingewikkelde situatie”, zo laat hij weten aan La.lv. “Ik zocht eerst naar een WorldTour-ploeg, maar ben op een gegeven moment ook gaan kijken naar ProContinentale formaties. Helaas heb ik die switch te laat gemaakt.”

De locomotief uit Riga reed de voorbije twee seizoenen voor BORA-hansgrohe, een periode waar hij met gemengde gevoelens op terugkijkt. “Ik had een moeizame relatie met de ploeg. Ik was gewoon niet gelukkig binnen het team. Ik heb echter mijn taken uitgevoerd.”

Parijs-Roubaix 
Saramotins weet dat het met zijn 36 jaar moeilijk zal worden om alsnog een ploeg te vinden. Toch weigert hij het bijltje erbij neer te gooien. “Ik heb nog altijd de drang om te koersen. Ik wil graag nog een keer starten in Parijs-Roubaix, mijn favoriete koers. Dit jaar kreeg ik helaas niet de kans.”

Zien we Aleksejs Saramotins ooit nog de Vélodrome van Roubaix opdraaien?

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida -> Adria Mobil)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac -> Israel Cycling Academy)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM -> EPM-UNE)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)
flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)
flag-er Mekseb Debesay (Dimension Data)
flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale -> Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-lt Ramunas Navardauskas (Bahrain Merida)
flag-ua Andriy Grivko (Astana)
flag-it Riccardo Minali (Astana -> Israel Cycling Academy)
flag-ru Roman Maikin (Gazprom-RusVelo)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.