Renner zoekt team 2019: Andriy Grivko en Riccardo Minali
foto: Sirotti
dinsdag 13 november 2018 om 17:15

Renner zoekt team 2019: Andriy Grivko en Riccardo Minali

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering komen bij uitzondering twee renners aan bod: Andriy Grivko (35) en Riccardo Minali (23). Beide coureurs moeten namelijk opkrassen bij het Kazachse Astana.

“We zijn alle renners dankbaar die onderdeel hebben uitgemaakt van Astana. Ik wens iedereen veel succes in het nieuwe seizoen.” Teammanager Alexandre Vinokourov nam met deze woorden afscheid van maar liefst tien renners. Zo ook van Riccardo Minali en Andriy Grivko. De jonge Italiaan reed pas twee seizoenen voor de Kazachse formatie, terwijl oudgediende Grivko al sinds 2010 het kenmerkende blauwe tenue droeg. Het tweetal zal echter op zoek moeten naar een nieuwe werkgever.

Het afscheid van Grivko komt als een verrassing. De Oekraïner leek zijn carrière namelijk af te sluiten bij Astana, nadat hij in 2010 binnenkwam. Grivko begon zijn loopbaan in 2005 bij het Italiaanse Domina Vacanze. Lang bleef hij er echter niet, want hij stapte na één seizoen alweer over naar Milram. Bij de Duitse ploeg bleef hij langer: drie jaar om precies te zijn. In dienst van Milram won Grivko in 2008 Florence-Pistoa, een inmiddels verdwenen eendaagse tijdrit.

Andriy Grivko wint voor Astana – foto: Sirotti

Aan het einde van 2008 deed Grivko een stap terug: hij tekende namelijk een contract bij het ProContinentale ISD. Dit legde hem geen windeieren, want hij kon er zich weer in de kijker rijden van diverse WorldTour-formaties. Zo eindigde de niet-klimmer knap als 18e in de Giro d’Italia. Het leverde hem aan het einde van het seizoen een transfer op naar Astana, waar hij het merendeel van zijn carrière sleet.

In die negen jaar reed Grivko vaak in dienst van anderen. Toch mocht hij ook geregeld zijn eigen kans gaan. Als beschermde renner in kleinere wedstrijden, maar ook als aanvaller pur sang. Het leverde hem in 2016 de eindzege op in La Méditerranéenne. Daarnaast reed hij maar liefst negen grote rondes: zeven Tours, één Giro en één Vuelta. Hij was erbij toen zijn ploeggenoot Vincenzo Nibali in 2014 met verve de Tour won.

Nu moet Grivko vier jaar later op zoek naar een nieuwe ploeg, en dat op 35-jarige leeftijd. De vraag is of de allrounder slaagt in zijn zoektocht.

Riccardo Minali
Twee overwinningen en 21 top 10-noteringen, en dat allemaal in je tweede jaar als prof. Riccardo Minali kan terugkijken op een meer dan behoorlijk seizoen, maar het bleek niet genoeg voor contractverlening. Vinokourov steekt zijn hand echter ook deels in eigen boezem. “Het is misschien lastig om als jonge sprinter uit te blinken in een ploeg waar de aandacht vooral ligt op het rondewerk.”

“Riccardo is een hele goede sprinter, die veel meer kan winnen dan hij tot nu toe heeft gedaan. Hij heeft bij ons goede resultaten geboekt. Ik hoop dat hij een ploeg kan vinden die volledig bij hem past, en waar hij zijn volledige potentieel kan benutten”, aldus een lovende Vinokourov. Minali zelf heeft echter weinig aan deze mooie woorden: de sprinter zit in een lastig parket.

Riccardo Minali als renner van Astana – foto: Sirotti

Riccardo blijkt al snel de genen van zijn vader te hebben geërfd. Nicola Minali was in de jaren negentig van de vorige eeuw een gevreesd sprinter, die enkele jaren tot de wereldtop behoorde. Zo won hij maar liefst twaalf etappes in de drie grote rondes: zeven in de Vuelta a España, drie in de Tour de France én twee in ‘zijn’ Giro d’Italia. Zijn overwinning op de Avenue des Champs-Élysées in 1997 is ongetwijfeld de mooiste. Daarnaast won senior tweemaal Parijs-Tours.

Junior liet bij de junioren en beloften geregeld zijn snelle benen zien. Hij trok hiermee de aandacht van Astana, dat hem aan het einde van 2016 een contract aanbood. In zijn eerste jaar voor de Kazachse formatie boekte hij nog geen overwinning, maar verzamelde wel een rits ereplaatsen. Dit seizoen mocht hij voor het eerst zijn handen in de lucht steken. Twee keer zelfs, want in de Tour de Langkawi won hij de tweede én vierde etappe.

In de daaropvolgende maanden bleven nieuwe overwinningen uit, al kwam hij wel een paar keer dichtbij. Toch bleek het niet genoeg voor een contractverlening bij de WorldTour-formatie. Het is de vraag of de 23-jarige sprinter ook in 2019 op het hoogste niveau actief zal zijn.

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida -> Adria Mobil)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac -> Israel Cycling Academy)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)
flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)
flag-er Mekseb Debesay (Dimension Data)
flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale -> Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-lt Ramunas Navardauskas (Bahrain Merida)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.