Renner zoekt team 2019: Eugert Zhupa
foto: Sirotti
dinsdag 27 november 2018 om 17:03

Renner zoekt team 2019: Eugert Zhupa

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering hebben we het over Eugert Zhupa. De 28-jarige Albanees moet namelijk vertrekken bij Wilier Triestina-Selle Italia.

Een Albanees in Wevelgem
We gaan terug naar 2015. De wielerliefhebber herinnert zich ongetwijfeld nog de 77e editie van Gent-Wevelgem. Juist, de editie waarin renners letterlijk van hun fiets werden gewaaid. De beelden waren hallucinant: topcoureurs die helemaal naar een kant moesten leunen, om zodoende overeind te blijven. Naast het snedige geluid van de wind hoorde je een onophoudelijke stroom aan gevloek en getier. Renners als Niki Terpstra, Greg Van Avermaet en André Greipel hadden veel meegemaakt in hun carrière, maar dit grensde aan het waanzinnige.

Luca Paolini kwam na 240 loodzware kilometers als eerste aan in Wevelgem. Terpstra en Geraint Thomas eindigden als nummers twee en drie. Uiteindelijk wisten 39 van de 200 renners de finish te bereiken. Slechts zeven ProContintentale coureurs kwamen heelhuids aan in de Vlaamse stad. Een van hen was Eugert Zhupa. Een 24-jarige Albanees die een heroïsche editie van Gent-Wevelgem wist uit te fietsen. De renner van Southeast had – misschien wel onbewust – naam gemaakt.

Eugert Zhupa tijdens de Driedaagse De Panne-Koksijde – foto: Sirotti

Perfecte score in Giro d’Italia 
Zhupa bleek geen eendagsvlieg, want later dat jaar wist hij zijn eerste Giro d’Italia (157e) uit te rijden. Hij bekroonde zijn eerste profseizoen met de nationale titel in het tijdrijden. In 2016 reed hij opnieuw La Corsa Rosa, en opnieuw reed hij de drieweekse ronde uit. Daarnaast werd hij Albanees kampioen tegen de klok én op de weg, en won hij de Balkan Elite Road Classics. Ook in 2017 liet hij – bij momenten – mooie dingen zien. Zo greep hij net naast ritwinst in Le Tour de Bretagne, en reed hij voor een derde maal de Giro uit.

Dit seizoen maakte Zhupa eveneens deel uit van de Giroselectie. Hij eindigde als 148e in het eindklassement, nog net voor rode lantaarn en ploeggenoot Giuseppe Fonzi. De Albanees had opnieuw een behoorlijk seizoen: zo kwam hij dichtbij een ritzege in Le Tour de Langkawi. Bovendien prolongeerde hij zijn nationale tijdrittitel, en knapte hij het nodige vuile werk op voor sprinter Jakub Mareczko.

Het bleek echter niet genoeg voor een contractverlening bij Wilier Triestina-Selle Italia. Zhupa zelf ziet zijn toekomst somber in, zo laat hij weten via Instagram Stories. “Mijn carrière zal waarschijnlijk ten einde zijn.” Is dit inderdaad het geval, of weet hij in extremis nog een ploeg te vinden?

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida -> Adria Mobil)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe -> Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac -> Israel Cycling Academy)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM -> EPM-UNE)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)
flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)
flag-er Mekseb Debesay (Dimension Data)
flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale -> Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-lt Ramunas Navardauskas (Bahrain Merida)
flag-ua Andriy Grivko (Astana)
flag-it Riccardo Minali (Astana -> Israel Cycling Academy)
flag-ru Roman Maikin (Gazprom-RusVelo)
flag-lv Aleksejs Saramotins (BORA-hansgrohe)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.