Renner zoekt team 2019: Matteo Montaguti
foto: Sirotti
vrijdag 9 november 2018 om 08:00

Renner zoekt team 2019: Matteo Montaguti

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering komt de Italiaan Matteo Montaguti (34) aan bod, die na maar liefst acht seizoenen afscheid nam van AG2R La Mondiale.

Je hebt van die renners die tot het meubilair van een ploeg behoren. Denk aan bijvoorbeeld Robert Gesink bij LottoNL-Jumbo. Of aan Geraint Thomas bij Sky. En natuurlijk aan Alejandro Valverde bij Movistar. Maar ook Matteo Montaguti kon je niet meer wegdenken bij AG2R La Mondiale: de ervaren Italiaan begon dit seizoen aan zijn achtste jaar bij de Franse formatie. Aan dit Italiaans-Franse huwelijk is echter een einde gekomen.

In september kwam het nieuws naar buiten: Montaguti verlaat de ploeg van teammanager Vincent Lavenu. In gesprek met Cyclingpro.net liet hij weten met meerdere ploegen in gesprek te zijn over een voortzetting van zijn carrière. Hij kon naar eigen zeggen kiezen uit enkele kleinere teams, maar ook voor een ploeg van het hoogste niveau. Montaguti stond voor een belangrijke keuze. Kopman zijn bij een kleinere ploeg? Of wegkapitein bij een groter team?

Angstvallig stil 
We zijn inmiddels twee maanden verder, en het is angstvallig stil rondom Matteo Montaguti. De Italiaan heeft nog altijd geen contract getekend bij een nieuwe werkgever. Sterker nog: er zijn zelfs geen geruchten over de rappe man uit Forlí. Dat laatste doet weinig goeds vermoeden. Het is daarom maar de vraag of Montaguti nog een ploeg weet te vinden voor aankomend seizoen.

En dat is toch opmerkelijk, zeker voor een renner die jarenlang een zeer gewaardeerde kracht was bij een WorldTour-team. Montaguti maakte in 2008 zijn debuut als prof bij het Italiaanse LPR Brakes, de ploeg van Danilo Di Luca, Alessandro Petacchi en Paolo Savoldelli. Hij wist in zijn eerste twee profjaren al regelmatig de neus aan het venster te steken, maar de doorbraak volgde in 2010 bij het eveneens Italiaanse De Rosa-Stac Plastic.

Matteo Montaguti troeft iedereen af in de Tour of the Alps – foto: Sirotti

Vaste waarde in de grote rondes 
Hij won namelijk al in zijn eerste koers voor de ProContinentale ploeg. In de Giro della Provincia di Reggio Calabria won hij namelijk een rit én het eindklassement. Hierna volgden nog ereplaatsen in enkele Italiaanse eendagswedstrijden. Het bleek voldoende voor AG2R La Mondiale om Montaguti in te lijven.

Hij reed er voornamelijk in dienst, bijvoorbeeld voor Jean-Christophe Peraud, Domenico Pozzovivo en later Romain Bardet. Maar af en toe mocht hij ook zijn eigen kans gaan. Dit bracht hem in 2017 nog naar ritwinst in de Tour of the Alps. Een jaar daarvoor was hij dichtbij etappewinst in de Giro d’Italia, maar in Arezzo moest hij zijn landgenoot Gianluca Brambilla laten voorgaan.

Dat Montaguti een betrouwbare pion was, blijkt wel uit zijn track record in grote rondes. Hij reed voor AG2R La Mondiale uiteindelijk zeven Giro’s, vier Vuelta’s en één Tour. De grote vraag is nu: komen er nog grote rondes bij?

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)
flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)
flag-er Mekseb Debesay (Dimension Data)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.