Renner zoekt team 2019: Roman Maikin
foto: Sirotti
donderdag 15 november 2018 om 14:18

Renner zoekt team 2019: Roman Maikin

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering hebben we het over Roman Maikin (28), de Russische sprinter die zijn profcarrière begon bij RusVelo.

31 mei 2014: we gaan terug naar de vierde etappe van de Baloise Belgium Tour. De rittenkoers eindigt die dag aan het Lac de l’Eau d’Heure, het grootste watergebied van België. Na een rit van 184 kilometer moet er worden gesprint om de zege. Het is uiteindelijk André Greipel die zijn concurrenten weet af te troeven.  

Dat de bonkige Duitser wint, is geen verrassing. Zijn naaste belager is echter Roman Maikin. Roman wie? Roman Maikin, een 23-jarige Rus uit het mondaine Sint-Petersburg. De jonge sprinter – bezig aan zijn tweede seizoen bij het ProContinentale RusVelo – had eerder op het jaar al een etappe in de Grand Prix of Sochi gewonnen, maar sprintte aan het Lac de l’Eau d’Heure voor het eerst uit de anonimiteit.  

Romain Maikin ontvangt een medaille als nummer drie van de Giro della Toscana – foto: Sirotti

Frans succes krijgt geen vervolg 
Maikin bleek geen eendagsvlieg, want later dat seizoen eindigde hij ook nog als derde in de Giro della Toscana. In de daaropvolgende jaren leek hij de lijn door te trekken. In 2015 eindigde de Rus achttien keer bij de eerste tien, terwijl hij in 2016 zelfs een etappe won in de Tour de Limousin. Hij versloeg in de Franse rittenkoers nota bene Sonny Colbrelli en Francesco Gavazzi. Daar zit muziek in, zou je denken.  

Sindsdien heeft Maikin echter geen overwinning meer weten te boeken. Sterker nog: goede sprints zijn op één hand te tellen. Na twee magere jaren kreeg de Rus onlangs de rekening gepresenteerd: Rusvelo besloot zijn contract niet te verlengen. Hierdoor zit de sprinter op zijn 28e zonder ploeg. Dat Maikin de wanhoop nabij is, blijkt wel uit een oproep die hij dinsdag deed op Twitter.

De vraag is of zijn smeekbede iets zal opleveren, of dat Maikin zich al langzaam moet voorbereiden op een leven zonder koers.

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida -> Adria Mobil)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac -> Israel Cycling Academy)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)
flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)
flag-er Mekseb Debesay (Dimension Data)
flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale -> Androni Giocattoli-Sidermec)
flag-lt Ramunas Navardauskas (Bahrain Merida)
flag-ua/flag-it Andriy Grivko en Riccardo Minali (Astana)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.